Annons
Annons

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

Redaktionen

18 april, 2017
Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här
Dela inlägget

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern.
Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta.
Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

Q10, som är ett kroppseget ämne, deltar vid energiproduktionen i kroppens celler. Det fungerar lite som ett tändstift i kroppens egen energifabrik. Så fort nivån av Q10 sänks får vi en sämre energiproduktion. Därför är det ett väldigt kritiskt ämne för hjärtat, som behöver massor av energi. Särskilt hjärtat innehåller mycket Q10 eftersom det går åt mycket energi att ständigt pumpa blod. Q10 finns även i maten vi äter, särskilt i kött och fisk.

Läs också: 11 tillfällen då Q10 hjälper

Minskar med åldern
Vi har en naturligt hög produktion av Q10 när vi är i vår ungdom men produktionen minskar med åren. När vi fyllt 80 år finns bara 50 procent av kroppens Q10-produktion kvar trots att hjärtat slår lika mycket.

Statiner sänker Q10-halten
Nästan alla hjärtsjuka personer får i dag kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner. Men statiner minskar produktionen av Q10 och brist på Q10 försämrar prognosen vid hjärtsvikt.
– När cellerna ska bygga kolesterol, som är viktigt att ha i normala mängder, så blockeras produktionen av Q10 om man får statiner. Men tar man då tillskott av Q10 så kan man normalisera värdet och det är viktigt att berätta, säger kardiolog och överläkare Urban Alehagen till Kurera.

Läs också: Q10 tar hand om ditt hjärta

Tillhör du en riskgrupp för Q10-brist? Kolla här

 

Äldre människor
I riskgruppen för Q10-brist hittar vi framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20-30 års ålder vilket gör att vårt behov av Q10 ökar med åldern.
Redan 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi kan börja uppleva oss trötta och att vi inte tål stress lika bra. Med stigande ålder ökar därför behovet av ett extra tillskott.

Intag av statiner
En stor riskgrupp för brist är de som äter kolesterolsänkande statiner. Studier har visat att statiner hämmar både den egna produktionen samt upptaget av Q10. De vanligaste biverkningarna av statinbehandling är trötthet och muskelsvaghet vilket även är symtom på låg Q10-nivå. Intag av kolesterolsänkande statiner kan halvera mängden Q10 i blodet på bara en månads tid.

Hårt tränande samt rökare
Låga Q10-nivåer förekommer hos personer med hög energiåtgång. Där hittar vi bland annat elitidrottare och rökare.
Studier har bland annat påvisat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Vid till exempel intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Som exempel på några populära Q10-tillskott på marknaden kan nämnas Holistic Q10 från Holistic, Coenzyme Q10 från Great Earth och Bio-QinonQ10 och Bio-Active Q10 Uniqinol från Pharma Nord.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons