Annons
Annons

Är du sur eller?

Hur har du det med syra/basbalansen egentligen? Till följd av hur vi lever idag är många försurade, vilket leder till ohälsa. Kureras näringsexpert Zarah Öberg lär dig det du behöver veta.

Redaktionen

24 september, 2012
Är du sur eller?
Dela inlägget

Faktum är att många människor är just sura. Och då är det inte deras humör det är fel på utan deras pH-balans.
Detta beror huvudsakligen på våra kostvanor, dålig mineralstatus och den stress vi utsätts för, skriver Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

En av de viktigaste faktorerna för ett fungerande matsmältningssystem och för en frisk kropp, är att vi har rätt pH-värde i kroppen. Det är livsnödvändigt att blodets pH-värde ligger lätt basiskt. Om blodet blir för surt, uppstår ett förgiftningstillstånd som till och med kan leda till döden. Blodet strävar alltid efter att hålla blodet i rätt pH, vilket främst sker genom inlagring och utarmning av mineraler i vår benstomme. Om ditt pH riskerar att bli för lågt, kompenseras detta med mineraler som dras ut från din benstomme. En kropp som är sur, kan på så sätt bidra till urlakning av skelettet.
pH-värdet är oerhört viktigt även i matmältningssystemet, både med hänsyn till pH-beroende enzymer men också för frisättning av magsyra och god tarmflora. Redan i munnen krävs god balans mellan syra och bas för att maten ska spjälkas och för att frisättning av amylas (det enzym som bryter ner kolhydrater) ska ske.
Nere i magen ska miljön vara väldigt sur, då magsyrans funktion är att både smälta maten men också eliminera de mikrober och gifter som inte bör komma ner i tarmen och ut i kroppen.

Skapar en ogynnsam miljö
När den nedsmälta matmassan portioneras ut från magsäcken till tunntarmens början, ska matmassan basas upp av bikarbonatjoner från bukspottkörteln. Om detta inte sker på grund av dålig bukspottkörtel eller annan orsak, transporteras för sur matmassa genom tarmen. Anledningen till att matmassan basas upp efter att den vistats i magsäcken är att det låga pH-värdet i magsäcken är oerhört surt. När denna process inte fungerar ökar riskerna för skador i tarmen eftersom miljön blir för sur och på så sätt kan skapa en ogynnsam miljö.

Vad försuras vi av?

Kureras näringsexpert Zarah Öberg
Zarah Öberg, näringsexpert på Kurera.se.

Var kommer då försurningen ifrån? Vi försuras av stress, miljöstress, intag av sur mat som till exempel läsk, vete, socker och så vidare samt på grund av dålig mineralstatus. Flertalet mineraler är uppbasande, såsom kalcium och magnesium och en kombination av dessa används ofta för att basa upp kroppen. Även björkaska, potatisvatten, Basica, Basmineral är alternativ på uppbasande produkter. Det krävs också att kosten förändras, och att de livsmedel och råvaror som är försurande ersätts med uppbasande råvaror, såsom gröna grönsaker, korngräs eller vetegräs.
För att ta reda på vad man har för pH-värde kan man mäta saliv, urin och blod på morgonen. Mät dina värden innan du startar en basisk 4-6 veckorsdetox, och mät därefter pH-värdet igen.

 

Av Zarah Öberg

Annons
Fakta

Rekommendationer

Rekommendationer vid försurning (efter utesluten sjukdom):

•Enzymer till måltiderna för bättre matsmältning.
•Antioxidanttillskott för minskad oxidation.
•Probiotika för bättre tarmflora.
•Citronvatten innan måltiderna för förbättrat pH-värde.
•Basica, björkaska, basmineral eller greenspulver som tillskott morgon och kväll.

Annons
Annons