Är du tvångsmässigt hälsosam? Du kan vara ortorexiker

Fakta ortorexi

Ortorexi är en ohälsosam och livsfarlig fixering vid träning, nyttig mat och ett hälsosamt leverne.
Ortorexi anses vara en ny ätstörning, som innebär att den sjuke sätter upp extremt strikta regler för mat och motion.
Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, men med fokus på kroppskontroll och ett överdrivet hälsosamt levnadssätt.

Misstänker du att du själv
...eller någon i din närhet drabbats av ortorexi behöver du prata med någon som är expert på problematik som rör olika former av ätstörningar.

Frisk & Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De har stödtelefon och stödchatt där du som vill ställa kan frågor.
Läs mer här: Friskfri.se
Källor: Doktorn.se, Metro.se.

Tränar du väldigt ofta och mycket - även när du är sjuk? Äter du bara "nyttigt" och gör inga undantag?
Du kan ha ortorexi, ett fenomen som blir allt vanligare. Och som - även om fler hälsofördelar finns - faktiskt är en störning besläktad med anorexi.
Här får du veta mer.

Ortorexi kan förenklat beskrivas som tvångsmässig träningsmani i kombination med en ätstörning där man bara äter (det man anser) "nyttig" mat.
Det kunde vara värre tycker du kanske? Ja, visst. Det kan det alltid. Men faktum är att antalet ortorexiker ökar i en rasande fart - och en ortorexiker är alltså inte bara någon som tänker på sin hälsa (även om de ofta tror det) - utan någon som tränar så mycket och/eller är så pass strikt och noga med kosten att det tvärtom blir farligt.
Trots att intentionen är att leva så hälsosamt som möjligt utsätts istället kroppen för en så stor påfrestning att den tar skada istället för tvärtom.

► Läs också: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

 

Kan bli egen diagnos spår experter
Ortorexi klassas än så länge inte som någon egen diagnos men kan mycket väl komma att bli, tror experter.
Det är en störning som också, om det vill sig illa, kan kosta den drabbade livet.
Kvinnor och män tros vara är drabbade i lika stor utsträckning.

Kallas "ätstörning utan närmare specifikation (UNS)"
Ortorexi kategoriseras in under begreppet " Ätstörning UNS", ätstörning utan närmare specifikation. Detta eftersom det tillhör en grupp ätstörningar som man inte enligt dagens termer haft någon möjlighet att specificera närmare.
Begreppet myntades av den amerikanske läkaren Steven Bratman i slutet av 1990-talet när denne upptäckte att vissa av hans patienter ägnade sig åt en kombination av tvångsmässigt, ofta fettsnålt, ätande och överdriven fysisk träning, skriver tidningen Doktorn.

Ortorexia nervosa - en variant på anorexi
Steven Bratman kom att definiera problematiken som ortorexia nervosa, sedermera ortorexi - är en variant på anorexi nervosa, anorexi.
Det är en störning i och med att en stor del av livet går ut på att fokusera på ätande och rörelse (träning) i kombination med konstant fixering vid tankar på kost och vikt.
En så kallad "Ätstörning UNS" kan fungera som inkörsport till både anorexi och bulimi och det anses därför vara  minst lika viktigt att få hjälp i ett tidigt skede även vid ortorexi.

Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör

Symtom på ortorexi:


Fixerad vid en hälsosam livsstil
Och allt vad det innebär - ofta en eller flera av nedan punkter...

 

Extrem mängd fysisk aktivitet
• Träningen blir allt mer extrem - och tvångsmässig - kanske för att du tycker att du inte får de resultat av träningen som du borde
• Känslan av tillfredsställelse efter ett pass flyttas hela tiden fram och du har svårt att sätta sluta träna
• Svårt att hoppa över ett träningspass utan att må dåligt  - och gör det även vid skada och sjukdom
• Träning flera gånger per dag, flera dagar eller alla veckans dagar
• Fixeringen vid träning och motion påverkar vardagsliv och det sociala negativt

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Tvångsmässig inställning till mat
• Tvångsmässigt beteende kring kost och överdrivet fixerad vid vad som är och är hälsosamt och ohälsosamt
• Fixerad vid att enbart äta vissa livsmedel (och för en del även strikt på vissa tider)
• Tvångsmässig kring andra beteenden kring hur och när du äter
• Fixeringen vid kostrutinerna påverkar vardagsliv och det sociala livet negativt

Fysiska besvär 
• Svettningar på nätterna
• Svårigheter att tyda kroppens signaler
• Koncentrationssvårigheter
• Magont
• Drabbas av skador
• Onormal uppfattning om smärta eller hunger
• Huvudvärk
• Trötthet

 

Läs också: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest

Mentala besvär
• Tvångstankar
• Nedstämdhet
• Ångest
• ... och/eller depressioner
• Har dålig självkänsla/självbild
• Utvecklar ofta bakterieskräck. Överanvänder ofta handsprit

Läs också – Läkare: Därför ska du inte använda handsprit

Av Isabelle G Hedander


Fakta ortorexi

Ortorexi är en ohälsosam och livsfarlig fixering vid träning, nyttig mat och ett hälsosamt leverne.
Ortorexi anses vara en ny ätstörning, som innebär att den sjuke sätter upp extremt strikta regler för mat och motion.
Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, men med fokus på kroppskontroll och ett överdrivet hälsosamt levnadssätt.

Misstänker du att du själv
...eller någon i din närhet drabbats av ortorexi behöver du prata med någon som är expert på problematik som rör olika former av ätstörningar.

Frisk & Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De har stödtelefon och stödchatt där du som vill ställa kan frågor.
Läs mer här: Friskfri.se
Källor: Doktorn.se, Metro.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.