Är du tvångsmässigt hälsosam? Du kan vara ortorexiker

Fakta ortorexi

Ortorexi är en ohälsosam och livsfarlig fixering vid träning, nyttig mat och ett hälsosamt leverne.
Ortorexi anses vara en ny ätstörning, som innebär att den sjuke sätter upp extremt strikta regler för mat och motion.
Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, men med fokus på kroppskontroll och ett överdrivet hälsosamt levnadssätt.

Misstänker du att du själv
...eller någon i din närhet drabbats av ortorexi behöver du prata med någon som är expert på problematik som rör olika former av ätstörningar.

Frisk & Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De har stödtelefon och stödchatt där du som vill ställa kan frågor.
Läs mer här: Friskfri.se
Källor: Doktorn.se, Metro.se.

Tränar du väldigt ofta och mycket - även när du är sjuk? Äter du bara "nyttigt" och gör inga undantag?
Du kan ha ortorexi, ett fenomen som blir allt vanligare. Och som - även om fler hälsofördelar finns - faktiskt är en störning besläktad med anorexi.
Här får du veta mer.

Ortorexi kan förenklat beskrivas som tvångsmässig träningsmani i kombination med en ätstörning där man bara äter (det man anser) "nyttig" mat.
Det kunde vara värre tycker du kanske? Ja, visst. Det kan det alltid. Men faktum är att antalet ortorexiker ökar i en rasande fart - och en ortorexiker är alltså inte bara någon som tänker på sin hälsa (även om de ofta tror det) - utan någon som tränar så mycket och/eller är så pass strikt och noga med kosten att det tvärtom blir farligt.
Trots att intentionen är att leva så hälsosamt som möjligt utsätts istället kroppen för en så stor påfrestning att den tar skada istället för tvärtom.

► Läs också: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

 

Kan bli egen diagnos spår experter
Ortorexi klassas än så länge inte som någon egen diagnos men kan mycket väl komma att bli, tror experter.
Det är en störning som också, om det vill sig illa, kan kosta den drabbade livet.
Kvinnor och män tros vara är drabbade i lika stor utsträckning.

Kallas "ätstörning utan närmare specifikation (UNS)"
Ortorexi kategoriseras in under begreppet " Ätstörning UNS", ätstörning utan närmare specifikation. Detta eftersom det tillhör en grupp ätstörningar som man inte enligt dagens termer haft någon möjlighet att specificera närmare.
Begreppet myntades av den amerikanske läkaren Steven Bratman i slutet av 1990-talet när denne upptäckte att vissa av hans patienter ägnade sig åt en kombination av tvångsmässigt, ofta fettsnålt, ätande och överdriven fysisk träning, skriver tidningen Doktorn.

Ortorexia nervosa - en variant på anorexi
Steven Bratman kom att definiera problematiken som ortorexia nervosa, sedermera ortorexi - är en variant på anorexi nervosa, anorexi.
Det är en störning i och med att en stor del av livet går ut på att fokusera på ätande och rörelse (träning) i kombination med konstant fixering vid tankar på kost och vikt.
En så kallad "Ätstörning UNS" kan fungera som inkörsport till både anorexi och bulimi och det anses därför vara  minst lika viktigt att få hjälp i ett tidigt skede även vid ortorexi.

Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör

Symtom på ortorexi:


Fixerad vid en hälsosam livsstil
Och allt vad det innebär - ofta en eller flera av nedan punkter...

 

Extrem mängd fysisk aktivitet
• Träningen blir allt mer extrem - och tvångsmässig - kanske för att du tycker att du inte får de resultat av träningen som du borde
• Känslan av tillfredsställelse efter ett pass flyttas hela tiden fram och du har svårt att sätta sluta träna
• Svårt att hoppa över ett träningspass utan att må dåligt  - och gör det även vid skada och sjukdom
• Träning flera gånger per dag, flera dagar eller alla veckans dagar
• Fixeringen vid träning och motion påverkar vardagsliv och det sociala negativt

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Tvångsmässig inställning till mat
• Tvångsmässigt beteende kring kost och överdrivet fixerad vid vad som är och är hälsosamt och ohälsosamt
• Fixerad vid att enbart äta vissa livsmedel (och för en del även strikt på vissa tider)
• Tvångsmässig kring andra beteenden kring hur och när du äter
• Fixeringen vid kostrutinerna påverkar vardagsliv och det sociala livet negativt

Fysiska besvär 
• Svettningar på nätterna
• Svårigheter att tyda kroppens signaler
• Koncentrationssvårigheter
• Magont
• Drabbas av skador
• Onormal uppfattning om smärta eller hunger
• Huvudvärk
• Trötthet

 

Läs också: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest

Mentala besvär
• Tvångstankar
• Nedstämdhet
• Ångest
• ... och/eller depressioner
• Har dålig självkänsla/självbild
• Utvecklar ofta bakterieskräck. Överanvänder ofta handsprit

Läs också – Läkare: Därför ska du inte använda handsprit

Av Isabelle G Hedander


Fakta ortorexi

Ortorexi är en ohälsosam och livsfarlig fixering vid träning, nyttig mat och ett hälsosamt leverne.
Ortorexi anses vara en ny ätstörning, som innebär att den sjuke sätter upp extremt strikta regler för mat och motion.
Experter menar att ortorexi är en variant på anorexi, men med fokus på kroppskontroll och ett överdrivet hälsosamt levnadssätt.

Misstänker du att du själv
...eller någon i din närhet drabbats av ortorexi behöver du prata med någon som är expert på problematik som rör olika former av ätstörningar.

Frisk & Fri är riksföreningen mot ätstörningar. De har stödtelefon och stödchatt där du som vill ställa kan frågor.
Läs mer här: Friskfri.se
Källor: Doktorn.se, Metro.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.