Annons
Annons

Är popcorn nyttigare än vanlig majs?

Visst är det lätt att älska och äta mycket av de poppade majskornen – och inte blir det sämre av att de ofta kallas för det mest hälsosamma snackset. Men stämmer det att popcorn är rikare på nyttiga antioxidanter än frukt och grönt, inklusive vanlig majs? Vad gäller för micropopcorn? Och vilket matfett ska man egentligen använda? Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 april, 2024
Leende ung kvinna äter popcorn ur rödvit kartong

Popcorn är ett älskat snack av både stora och små. Sältan, formen och den luftiga knaprigheten förhöjer vilken bio- eller hemmakväll som helst. Googlar man lite snabbt ser man dessutom fakta som stödjer lusten att frossa i popcorn – det verkar nämligen som att popcorn är riktigt nyttigt! Såvida de inte har dränkts i smör (som bio-popcorn) eller poppats i mikrovågsugn.

LÄS OCKSÅ: Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara

Ohälsosamt med smörtillsatser

Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om hennes syn på saken.

Zarah Öberg
Kureras näringsexpert Zarah Öberg är själv ingen popcorn-älskare. Hon äter hellre en raw food-bar eller nötter som snacks. (Foto: Photos 4U)

Stämmer det att popcorn är hälsosamt när det poppas på spis och inte dränks i smör?

Om man utgår ifrån Livsmedelsverkets råd om fettsnål kost, så stämmer det såklart att popcorn inte bör användas med smör. Dock så är fett väldigt viktigt för kroppen, vilket innebär att så länge man använder sig av riktigt smör, så är det bättre att ha smör på sina popcorn än att vara utan. Det viktiga när det gäller popcorn är att det inte är hälsosamt med de smörtillsatser som finns i exempelvis micropopcorn. Och det salt som används är sannolikt industriellt salt med högt innehåll av natrium som höjer blodtrycket. Det är inte heller hälsosamt med påsen som man poppar micropopcorn i. Jag kan inte heller tänka mig att man använder riktigt smör på bio eller utflyktsmål, utan det är sannolikt smörtillsatser och dessa är alltså inte hälsosamma.

Poppa på spisen, inte i micron

Det bästa är alltså att alltid poppa popcorn hemma på spisen – inte i micron –med bra fett, till exempel riktigt smör, och att välja naturligt havssalt med både natrium och kalium, tillägger Zarah Öberg. Eftersom kalium sänker blodtrycket och natrium är blodtryckshöjande, så är det viktigt att använda ett salt som är naturligt och innehåller båda dessa mineraler.

– Ett plus är att barnen tycker att det är otroligt roligt att poppa popcorn i vanlig kastrull på spisen. Och det går otroligt snabbt. När du poppar själv hemma, kan du även köpa ekologiska majskärnor.

Vad är det som händer med majskornen rent ”kemiskt” när de poppas och hettas upp?

Majskorn i naturligt och ekologiskt tillstånd har rikt innehåll av fibrer, folsyra, vitamin C och vitamin B3. Både vitamin B3, folsyra och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer, vilket innebär att de oxiderar vid kontakt med värme. Det borde således vara mer hälsosamt med vanlig majs än med popcorn. Dock så sitter mycket av näringen i kärnan, så jag kan utifrån det perspektivet tänka mig att kärnan är mer hälsosam än hela majskornet. Fibrer bör dock inte påverkas av upphettning, så dessa fins kvar.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

100 procent fullkorn i majskärnan

En amerikansk studie från 2012 kom fram till att popcorn har högre innehåll av polyfenoler (skyddande antioxidanter), än frukt och grönt generellt. Och dubbelt så mycket polyfenoler som i vanlig majs! Detta för att popcornkärnor består av 100 procent fullkorn och att de därmed innehåller mycket mindre vatten än frukt och grönsaker överlag. Och vatten spär ut de nyttiga antioxidanterna.

Stämmer det att popcorn alltså är nyttigare än vanlig majs?

Många antioxidanter är känsliga mot värme, så logiskt sett borde det vara tvärtom. Det är vanligt att man bara tittar på en markör när man gör en studie och i denna är det polyfenoler. Så det är lite svårt att bemöta av den anledningen. Jag har svårt att se att popcorn skulle vara hälsosammare än till exempel spenat om man ser till helheten. Det beror alltså lite på vad det är man tittar på i ett födoämne.

LÄS OCKSÅ: Fyra nyttiga nötter att njuta av

Fakta

Vilket fett ska man poppa i?

– Kokosolja är en av få oljor som inte härsknar vid hög temperatur. Även avokadoolja är bra ur det perspektivet, tipsar Zarah Öberg.

Detsamma med smör eller ghee som också tål höga temperaturer.

– Många växtoljor är känsliga mot höga temperaturer, och därav att man helst inte bör värma upp dem. Olivolja blir till exempel lätt toxiskt vid hög temperatur. Rapsolja är också känslig men det beror på vilken rapsolja man använder.

I regel är det bättre att använda sig av varmpressade oljor vid matlagning i högre temperaturer. Kallpressade (t ex ”Extra virgin”) oljor, som framställd under en långsam process av mekanisk pressning av fröt/frukten i fråga, har kvar mer av nyttiga näringsämnen, men klarar å andra sidan inte upphettning lika bra som varmpressade oljor(det vill säga industrielt pressade).

– En del älskar popcorn med kokosolja, medan andra hellre vill att det inte smakar av oljan och då är sannolikt rapsolja ett bra alternativ, tipsar Zarah Öberg.

Annons
Annons