Annons
Annons

Erik Grönberg utsedd till årets hälsohjälte

Swedish health awards första hälsohjälte heter Erik Grönberg och få förtänar väl epitetet hjälte mer. När han läste Patrik Sjöbergs självbiografi där höjdhopparen för första gången berättade om de övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvfar som barn inspirerades Erik att göra något själv. Erik har själv vuxit upp med övergrepp och har bestämt sig för att vända det till en styrka i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

Redaktionen

16 november, 2017
Erik Grönberg utsedd till årets hälsohjälte
Dela inlägget

Swedish health awards första hälsohjälte heter Erik Grönberg och få förtänar väl epitetet hjälte mer. När han läste Patrik Sjöbergs självbiografi där höjdhopparen berättade om de övergrepp han utsatts för av sin tränare och styvfar som barn inspirerades Erik att göra något själv. Erik som även han utsatts för övergrepp under sin uppväxt bestämde sig för att vända det till en styrka i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

Erik Grönberg var märkbart rörd när han klev upp på scenen under Sweden heatlh awards för att ta emot utmärkelsen för Årets hjälte och rörde i sin tur alla i publiken med sitt tacktal. Grunden till fysisk, mental, känslomässig och social hälsa läggs i barndomen och de som råkar illa ut som små får det av förklarliga skäl många gånger betydligt tuffare än andra i livet. Kampen mot sexuella övergrepp mot barn och för barns rätt till integritet och till sina egna kroppar är en av de viktigaste man kan föra.

Samarbetar med sin inspiratör
Något Erik gör med den äran, inspirerad av friidrottaren Patrik Sjöbergs mod bestämde han sig att göra något själv. Det blev början till ”Inte ensam aldrig glömd”. Idag arbetar han och Patrik tillsammans med retorikern Eleine Eksvärd som även hon råkat ut för sexuella övergrepp i barndomen med projektet ”Tre ska bli noll” för att öka medvetandet kring denna viktiga fråga.
– När jag startade ”Inte ensam aldrig glömd” hade jag som min önksan att kan jag hjälpa någon en enda person så har jag vunnit. Nu får jag några mejl i veckan där usatta eller anhöriga berättar att jag hjälpt dem att börja sätta ord på sin bakgrund. Det är ett fantastiskt betyg på vad man åstadkommer. Det är också en obeskrivlig känsla att jag, vid sidan av mitt eget projekt, får jobba ihop med Eleine och Patrik.

LÄS OCKSÅ: Me Too – men var är männens svar?

Vill stå på de utsattas sida
Erik återkommer till Patrik Sjöbergs självbiografi som för Erik innebar att det fanns någon som var på hans sida, något han själv vill vara för andra:
– Det som hjälpte mig var att börja sätta ord på min historia. Men för att det ska vara möjligt behöver samhället sluta tabubelägga frågan kring sexuella övergrepp. Det går i steg, det första är att börja prata om det i alla sammanhang man kan, även i situationer där man kanske normalt inte pratar om sådant.
Det leder till att medvetenheten ökar och med ökad medvetenhet kommer en ökad förståelse för de utsatta och vad de går igenom men det leder även till att man börjar vidta åtgärder tror Erik.

LÄS OCKSÅ: Grabbar – vi måste hjälpas åt att tämja vår inre tjur

Vill även stärka barnen
Förebyggande åtgärder behöver sättas in överallt där barn befinner sig menar Erik. Och ett ökat medvetenade kan även hjälpa barn att gå in och stötta sina jämnåriga tror han eller slå larm om de märker att det pågår något konstigt.
– Visionen är även att barn själva ska klara av att sätta gränser.
Det pågår arbete på flera håll för att stötta barn i det, som exempel nämner Erik Rädda barnens kampanj ”Stopp! Min kropp”.

Arbetet är helt ideellt
Erik har flera samarbetspartners, sponsorer och offentliga personer som gått ut och stödjer hans arbete på olika sätt men trots det har han ett vanligt arbete vid sidan om.
– Det kommer nog alltid vara ideellt för mig, jag kan inte ta ut några pengar för det känns så självklart att hålla på med detta.
Utöver det ideella arbetet och sitt vanliga jobb har Erik även börjat föreläsa, något han hoppas kunna ägna sig mer åt framöver.
Nästa steg är ett evenemang som han hoppas ska kunna hjälpa utsatta och anhöriga, i form av en helg där det ges föreläsningar och olika aktiviteteter som syftar till att ge dem stöd i den situation de går igenom.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Fakta: Erik Grönberg
Ålder: 30 år
Driver projektet ”Inte ensam aldrig glömd
Aktuell: Utsedd till årets hälsoprofil på Sweden heath awards
Juryns motivering: Erik är en sann hälsohjälte i sitt arbete mot sexuella övergrepp av barn. Som grundare av Inte ensam aldrig glömd uppmärksammar han en av de viktigaste frågorna som finns och arbetar för barns trygghet och hälsa genom livet.

Annons
Annons