Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Produkter nominerade i Årets matbluff 2020

Årets matbluff 2020: Inget smör i smördegen

Så löd ”vinnar-motiveringen”

"Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja."

 

När ”Årets matbluff 2020” nyligen utsågs av konsumentföreningen Äkta vara, kammade ”Pop! Bakery Smördeg” hem anti-priset. Produkten saknar nämligen helt smör – möjliggjort av ett kryphål i EU:s regelverk.

”Pop! Bakery Smördeg”, som vann med en knapp marginal, innehåller istället en blandning av solrosolja och den bespottade miljöboven palmolja. Många av personerna som röstade fram produkten ansåg att den ”bluffen” var den värsta bland de fem produktkandidater som nominerats. Totalt fick produkten 5 644 av totalt 14 610 röster. Och smörfria smördegar kammade hem 21 av de totalt 184 nomineringarna.

Inte ensamma om smörbluff

Men, att "Pop! Bakery" skulle vara ensamma om bluffen i att kalla deg utan smör för smördeg, stämmer dessvärre inte. Flera andra tillverkare gör det också, av den enkla anledningen att det är tillåtet – på grund av ett svenskt undantag från EU:s regler.

 

LÄS OCKSÅ: 5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Enligt EU ska nämligen produkter där ordet smör står med i namnet också innehålla smör, med undantag för just smördeg,  jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. Eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle anta att de tre sistnämnda livsmedlen innehåller smör, så är de rimliga undantag från regeln, menar Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara. De har ju aldrig innehållit smör!

– Men smördeg skiljer sig från de övriga då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Och många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör, säger han och menar att utmärkelsen är en tydlig signal att det nuvarande undantaget borde tas bort. Deg som inte innehåller smör borde förstås kallas för något annat, menar Björn Bernhardson.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Byter nu till smör

Men slutet gott, allting gott kan man säga, för positivt nog har tillverkaren meddelat att de kommer att byta till smör i sin ”smördeg” och använda ett nytt recept från vecka 11. Något de uppges ha fattat beslut om redan förra året. Och de säljer redan smördeg gjord på smör i Frankrike och Nederländerna bland annat

Så här såg hela resultatet ut i Äkta varas omröstning:

  1. Pop! Bakery Smördeg (5 644 röster)
  2. Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk (4 705 röster): Trots den blågula etiketten med texten »Svensk honungsförädling« har honungen producerats i lågprisländer som Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba.
  3. Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri (2 425 röster): Kallas av tillverkaren för hantverkscider och ska enligt dem innehålla kallpressade äpplen. Men består av bara 25 procent äppeljuice, vilket är ungefär lika lite som i vanlig industricider. Och endast 5 procent av juicen är kallpressad.
  4. Max Sourcream & pepper dressing (1 009 röster): En dressing som inte innehåller någon sour cream alls, alltså gräddfil. Eller någon mejeriprodukt alls.
  5. Estrella Nötmix honung & salt (827 röster): Av de 35 gram sockerarterna på nötternas yta består bara två ynka gram av honung.

LÄS OCKSÅ: Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter

Källa: Äkta vara

Av Carolina Eriksson


Så löd ”vinnar-motiveringen”

"Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja."

 

Om "Årets matbluff"

* ”Priset” delades i år ut för sjätte gången, av konsumentföreningen Äkta vara.
* Vem som helst kan under året nominera produkter som de tycker är ”bluffiga”. En jury väljer sedan ut fem finalister.
* Därpå får allmänheten rösta fram en ”vinnare” av utmärkelsen på Äkta varas hemsida (aktavara.org/matbluff)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.