Arsenik (As)

Historik
1250 isolerar Magnus arsenik.
1386 beskriver Chaucer arsenik i klassiska berättelsen, ”Canterbury Tales”.
1649 visade Schroeder hur man utvinner arsenik.
1900-talet sker flera massförgiftningar p.g.a. arsenik i grundvattnet i Bangladesh och Sydostasien.

Kemi
En bräcklig, mycket toxisk metall som förekommer i svarta, gula och gråaktiga färger som sulfid eller oxid. Arsenik förekommer som spårelement i många magnetiska bergarter med de högsta halterna i de granitiska leden med nivåer på 1,0–2,6 ppm. Arsenik förekommer tillsammans med guld ansluten till andra malmer. Arsenik finns i jordskorpan men har introducerats i större mängder genom spridning av pesticider. Förekommer även i glas- och keramikindustrin.

Toxicitetsymtom
Trötthet, dålig vitalitet, total utmattning, muskelvärk, vita fläckar på naglarna, huvudvärk, yrsel, förvirring, konvulsioner, svaghet, anorexi, tillfälligt illamående och kräkningar, diarré, förstoppning, keratos med hyperpigmentering och avflagning av hud på handflator och fotsulor, ödem, sämre sårläkning, dermatit, hår- och nagelförlust, vitlöksluktande andedräkt och kroppsdoft, halsont, nysningar, heshet, hostningar, stomatit, ökad salivutsöndring, bortdomnande, brännande eller pirrande känslor i extremiteterna, förstorad lever.

 

Höga mängder av arsenik i dricksvatten har associerats med ökning av urinblåsa-, hud- och lungcancer samt hud- och cirkulationssjukdomar. Arsenik är en väldokumenterad carcinogen. WHO har nyligen sänkt den högsta acceptabla nivån för arsenik i dricksvatten från 50 ppb till 10 ppb.

Toxicitetskällor
Tobaksrök, smog (särskilt från brinnande kol vid hushållseldning), öl, bordssalt, färgkritor, färg, (fisk, skaldjur innehåller organisk arsenik som inte är toxiskt på samma sätt som oorganiskt arsenik), blekmedel, kosmetika, bekämpningsmedelsindustrier: besprutningsmedel, kolkraftverk, metallsmältverk, avlövningsmedel, lim som innehåller svampdödande medel; tillskott som innehåller alger, dolomit och benmjöl, vin och källvatten. Dricksvatten från borrade brunnar kan orsaka arsenikförgiftning, vilket även förekommer i Sverige. Angående arsenik i dricksvatten i Sverige kan man undersöka följande länk till SGU.

Spridning och förorening globalt via havsvatten beräknas vara hela 32 ton per år.

Symtom vid akut arsenikförgiftning
Ont i mage/tarm, svårt att svälja, kräkningar, diarré, blod i urinen, muskelkramper, svår törst p.g.a. vätskeförlust, hypoxiska konvulsioner som leder till koma och död.

Absorption och utsöndring
Arsenik verkar vara lättupptagligt. Graden av exkretion/retention beror på formen av arsenik.

Arsenik förekommer i organisk och oorganisk form och effekten av dessa skiljer sig åt på flera sätt:
Organisk arsenik (arsenobetain och arsenokolin): utsöndras snabbt via njurarna genom en homeostatisk mekanism som gör att den inte lagras i kroppen. Den har låg toxicitet, hindrar inte enzymer och kan ersätta fosfat i vissa fosforylaser. Denna form finns naturligt i viss mat, särskilt fisk och kan motverka selenförgiftning samt kan eventuellt vara essentiellt för tillväxt hos barn.

Oorganisk arsenik (arsenit, arsenat, arsenik trioxid): lagras i vävnaderna och rankas som 2:a bland tungmetallerna när det gäller dödlighet. Allra giftigast är arsingas (AsH3). Arsenit är ca 5–10 ggr giftigare än organisk arsenik och lämnar blodet snabbt för att lagras i organ och vävnader såsom hår, hud och naglar. Lagring i hårsäckarna börjar ca 15 minuter efter intag och stannar i hårroten i flera år. Arsenik är en potentiell carcinogen med hud, lungor och lever som primära målvävnader. Arsenat reduceras till arsenit som därefter metyleras till MMA och sedan till DMA i levern.

Angreppsorgan
Hud, muskler och perifera nerver.

Antagonister
A-, C-, och E-vitamin, I, S, Zn, Se, kolin, liponsyra, metionin, glutation, cystein.

Kelering
Liponsyra är det bästa ämnet för kelering av arsenik. Man kan komplettera med DMPS. DMSA är mindre effektiv, dock mer effektiv tillsammans med n-acetylcystein (NAC). Kroppen hjälper att avgifta arsenik med kelering genom metylering. En ofullständig metylering (ackumulering av MMA och försämrad omvandling till DMA) anses dock vara cancerogent och det är väsentligt att eliminera arsenik från kroppen genom exkretion. Vitamin B12, folsyra och TMG är mycket bra tilläggsämnen. Ökat intag av C-vitamin, zink, selen och i synnerhet metionin eller glutation gärna tillsammans med
E- vitamintillskott är mycket bra som hjälpåtgärd. En god näringsstatus samt eliminering av arsenikexponering (t.ex. genom filtrering av dricksvatten) är nyckeln till en god detoxifiering.

Analysmetoder
När arsenikintaget ökar i vävnader, gör också arseniknivåerna i hår och urin det. Arseniknivån i blodet ökar emellertid inte förrän kronisk toxicitet har uppnåtts. Det kan oftast finnas förhöjda mängder av pyruvat i blod eller urin. Hårarsenikstrontiumvärden reflekterar kroppens förråd när man inte har tungmetallsförgiftning. Hårmineralanalysen ger en bild av arseniknvivåerna samt om du har tillräckligt med mineral för att skydda dig för arsenikexponering.

En genetisk analys, en avgiftningsprofil (detoxification profile) visar om du har genetiska mutationer i P 450 enzymsystemet som drabbar din förmåga att avgifta tungmetaller. En leverfunktionsanalys och ett tarmpermeabilitetstest visar om levern gör ett tillräckligt bra arbete med avgiftning och om du drabbas av tarmpermeabilitetsproblem.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.