Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Åsa Engström är mjölkbonde och konstnär. Hon bor på en stor gård med sin man och två barn en bit utanför Valdemarsvik, på gränsen mellan Småland och Östergötland. 

När Åsa väntade sitt första barn 2012 låg fostret fel i magen och Åsa fick hög puls som gjorde henne yr och svimfärdig. Hon blev stillasittande under en period, hade tråkigt, åt för mycket och ökade successivt i vikt.

 

– Jag minns att jag vägde 98 kilo som mest och tänkte ”bara jag inte passerar 100”. Då bestämde jag mig för att komma i bra form igen. När jag hade gått ner 42 kilo var jag nöjd, men oj, vad slapp huden blev! Min mage tänjdes ut enormt mycket under båda graviditeterna, jag var jättestor och gick över tiden med båda barnen, berättar Åsa.

Bristningarna på magen var gråaktiga, men träningen hade gjort dem lite bättre och kroppen i övrigt var spänstig och fast. Då hittade Åsa en kräm som utlovade uppstramande effekt på rynkor och lös hud.

– Det går ju tyvärr inte att punktförbränna fett, så jag letade efter något som skulle få huden att dra ihop sig och då började jag använda Body Butter Shaping. En synlig förändringen kom efter någon vecka. Det första som hände var att huden på magen fick normal färg igen. Sedan märkte jag att den stramades åt, berättar Åsa.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Spänstigare hud
Det goda resultatet fick henne att sätta upp nya mål. Lite tokigt kanske, säger Åsa själv, men hon hade länge drömt om att ställa upp i en Bikini Fitness-tävling och började hårdträna i hemmagymmet.

– Jag var med två gånger, Det var jätte-roligt, men träningen är tuff och man får äta extremt lite inför en tävling, så jag har lagt tävlandet åt sidan för tillfället. Men jag håller igång träningen. Tävlingen sporrade mig verkligen att jobba ännu hårdare att förbättra utseendet på magen, berättar Åsa.

Krämen hon använde innehåller para-krasse och rödklöver, det senare en ört som innehåller isoflavonoider som ger åldrande hud lite av sin elasticitet och spänst tillbaka och gör den slätare. Rödklöver i hudvård är känd för sina renande egenskaper.

 

Parakrasse är en liten blomma som traditionellt använts för att motverka tandvärk eftersom den har en bedövande effekt. Den hämmar också virus och bakterier och kan liknas vid botox tack vare sin avslappnande effekt. Ur parakrasse utvinns en olja som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, genom att stimulera uppbyggandet av kroppens kollagen, något som minskar när vi blir äldre. När kollagenproduktionen ökar blir resultatet en fastare och spänstigare hud. 

LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Använder en peeling först
– Man får ha lite tålamod och inte förvänta sig omedelbar effekt, eller några mirakel. Jag fotade min mage för att följa förändringen. Efter tre månader var det en tydlig förändring. Samtidigt som jag låg i med träningen var jag noga med att äta bra. Jag hittade en peeling, som stimulerade blodcirkulationen och den kombinationen blev ännu bättre. Jag skrubbade mig i duschen på kvällen och lade sedan på den uppstramande krämen.

Åsas förändring.

Åsa kände sig ändå inte riktigt nöjd och 2018 genomgick hon en plastikoperation för att ta bort den allra sista överskottshuden.

– Resultatet blev verkligen lyckat. Jag tänkte noga över mitt beslut innan och det var den bästa investering jag kunde göra. Samtidigt som överskottshuden togs bort gjordes ett bröstlyft med lika bra resultat. Vi hade bestämt oss för att inte ha fler barn och för mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade innan graviditeten.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må br

Körde sönder sin crosstrainer
Efter de dubbla ingreppen blev det en lång konvalescens, och första tiden fick Åsa sitta upprätt i en solstol och sova. Nu när hon inte tränar för att tävla ägnar hon sig åt sin konstnärshobby – att måla och gjuta i betong. Mest målar hon kossor då gården är full av sådana. Hon har gjort en Facebook-grupp för sitt konsthantverk.

 

– Jag har skaffat ett löpband, för jag körde sönder min crosstrainer, säger Åsa och skrattar. Så visst rör jag på mig, men den hårda dieten och att lyfta tunga vikter har jag lagt åt sidan, säger hon.

Det långa ärret hon fick på magen är också behandlat med krämen och gjort ärret mjukare och blekare. 

– Allt har sin tid. På grund av corona blev det naturligt för mig att stanna hemma och ägna familjen mer tid. Längre fram ska jag nog ställa upp i Bikini Fitness igen. Jag blir ju veteran nu när jag fyller 35 år och då blir konkurrensen lite lättare, säger Åsa.

Av Inger Palm


Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Parakrasse och klöver för huden

hud är spänstig och elastisk och kan utsättas för mycket påfrestning och reparera sig själv – men redan efter 25 minskar nybildningen av celler och produktionen av fukt. Det ger fina linjer i ansiktet som med åren blir djupare. Att huden tappar förmågan att dra ihop sig märks framförallt efter att man fött barn eller gått ner mycket i vikt. 

En klinisk studie
… på 56 kvinnor mellan 45 och 65 år visade att parakrasse har en djupgående verkan på huden. Studien pågick under fyra veckor och hälften av deltagarna fick placebo. Försökspersonerna  fick smörja in sig med parakrassekräm morgon och kväll. Resultatet visade att parakrasse minskade både rynkors djup, längd och antal jämfört med kontrollgruppen. Kvinnorna upplevde också att huden blev mjukare och fastare. Inom skönhetsvård liknas parakrasse vid naturlig botox. 

Body butter shaping
… är en ekologisk intensivkräm med parakrasse som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, och rödklöver som binder fukt och stimulerar cellförnyelsen. Rödklöver är särskilt bra mot eksem och problemhud, men också för mogen och torr hud. Den innehåller isoflavoner, proteiner, kalcium, krom, magnesium, kalium och fosfor samt B- och C-vitamin. Under fattiga tider i Sverige maldes rödklöver till mjöl på grund av sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Parakrase har en dokumenterad uppstramande effekt på lös, slapp hud och rynkor och stimulerar uppbyggandet av kollagen, vilket motverkar slapphet och gör huden fastare. Motion, bra kost och god nattsömn betyder mycket för att huden ska kunna reparera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.