Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Åsa Engström är mjölkbonde och konstnär. Hon bor på en stor gård med sin man och två barn en bit utanför Valdemarsvik, på gränsen mellan Småland och Östergötland. 

När Åsa väntade sitt första barn 2012 låg fostret fel i magen och Åsa fick hög puls som gjorde henne yr och svimfärdig. Hon blev stillasittande under en period, hade tråkigt, åt för mycket och ökade successivt i vikt.

 

– Jag minns att jag vägde 98 kilo som mest och tänkte ”bara jag inte passerar 100”. Då bestämde jag mig för att komma i bra form igen. När jag hade gått ner 42 kilo var jag nöjd, men oj, vad slapp huden blev! Min mage tänjdes ut enormt mycket under båda graviditeterna, jag var jättestor och gick över tiden med båda barnen, berättar Åsa.

Bristningarna på magen var gråaktiga, men träningen hade gjort dem lite bättre och kroppen i övrigt var spänstig och fast. Då hittade Åsa en kräm som utlovade uppstramande effekt på rynkor och lös hud.

– Det går ju tyvärr inte att punktförbränna fett, så jag letade efter något som skulle få huden att dra ihop sig och då började jag använda Body Butter Shaping. En synlig förändringen kom efter någon vecka. Det första som hände var att huden på magen fick normal färg igen. Sedan märkte jag att den stramades åt, berättar Åsa.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Spänstigare hud
Det goda resultatet fick henne att sätta upp nya mål. Lite tokigt kanske, säger Åsa själv, men hon hade länge drömt om att ställa upp i en Bikini Fitness-tävling och började hårdträna i hemmagymmet.

– Jag var med två gånger, Det var jätte-roligt, men träningen är tuff och man får äta extremt lite inför en tävling, så jag har lagt tävlandet åt sidan för tillfället. Men jag håller igång träningen. Tävlingen sporrade mig verkligen att jobba ännu hårdare att förbättra utseendet på magen, berättar Åsa.

Krämen hon använde innehåller para-krasse och rödklöver, det senare en ört som innehåller isoflavonoider som ger åldrande hud lite av sin elasticitet och spänst tillbaka och gör den slätare. Rödklöver i hudvård är känd för sina renande egenskaper.

 

Parakrasse är en liten blomma som traditionellt använts för att motverka tandvärk eftersom den har en bedövande effekt. Den hämmar också virus och bakterier och kan liknas vid botox tack vare sin avslappnande effekt. Ur parakrasse utvinns en olja som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, genom att stimulera uppbyggandet av kroppens kollagen, något som minskar när vi blir äldre. När kollagenproduktionen ökar blir resultatet en fastare och spänstigare hud. 

LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Använder en peeling först
– Man får ha lite tålamod och inte förvänta sig omedelbar effekt, eller några mirakel. Jag fotade min mage för att följa förändringen. Efter tre månader var det en tydlig förändring. Samtidigt som jag låg i med träningen var jag noga med att äta bra. Jag hittade en peeling, som stimulerade blodcirkulationen och den kombinationen blev ännu bättre. Jag skrubbade mig i duschen på kvällen och lade sedan på den uppstramande krämen.

Åsas förändring.

Åsa kände sig ändå inte riktigt nöjd och 2018 genomgick hon en plastikoperation för att ta bort den allra sista överskottshuden.

– Resultatet blev verkligen lyckat. Jag tänkte noga över mitt beslut innan och det var den bästa investering jag kunde göra. Samtidigt som överskottshuden togs bort gjordes ett bröstlyft med lika bra resultat. Vi hade bestämt oss för att inte ha fler barn och för mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade innan graviditeten.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må br

Körde sönder sin crosstrainer
Efter de dubbla ingreppen blev det en lång konvalescens, och första tiden fick Åsa sitta upprätt i en solstol och sova. Nu när hon inte tränar för att tävla ägnar hon sig åt sin konstnärshobby – att måla och gjuta i betong. Mest målar hon kossor då gården är full av sådana. Hon har gjort en Facebook-grupp för sitt konsthantverk.

 

– Jag har skaffat ett löpband, för jag körde sönder min crosstrainer, säger Åsa och skrattar. Så visst rör jag på mig, men den hårda dieten och att lyfta tunga vikter har jag lagt åt sidan, säger hon.

Det långa ärret hon fick på magen är också behandlat med krämen och gjort ärret mjukare och blekare. 

– Allt har sin tid. På grund av corona blev det naturligt för mig att stanna hemma och ägna familjen mer tid. Längre fram ska jag nog ställa upp i Bikini Fitness igen. Jag blir ju veteran nu när jag fyller 35 år och då blir konkurrensen lite lättare, säger Åsa.

Av Inger Palm


Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Parakrasse och klöver för huden

hud är spänstig och elastisk och kan utsättas för mycket påfrestning och reparera sig själv – men redan efter 25 minskar nybildningen av celler och produktionen av fukt. Det ger fina linjer i ansiktet som med åren blir djupare. Att huden tappar förmågan att dra ihop sig märks framförallt efter att man fött barn eller gått ner mycket i vikt. 

En klinisk studie
… på 56 kvinnor mellan 45 och 65 år visade att parakrasse har en djupgående verkan på huden. Studien pågick under fyra veckor och hälften av deltagarna fick placebo. Försökspersonerna  fick smörja in sig med parakrassekräm morgon och kväll. Resultatet visade att parakrasse minskade både rynkors djup, längd och antal jämfört med kontrollgruppen. Kvinnorna upplevde också att huden blev mjukare och fastare. Inom skönhetsvård liknas parakrasse vid naturlig botox. 

Body butter shaping
… är en ekologisk intensivkräm med parakrasse som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, och rödklöver som binder fukt och stimulerar cellförnyelsen. Rödklöver är särskilt bra mot eksem och problemhud, men också för mogen och torr hud. Den innehåller isoflavoner, proteiner, kalcium, krom, magnesium, kalium och fosfor samt B- och C-vitamin. Under fattiga tider i Sverige maldes rödklöver till mjöl på grund av sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Parakrase har en dokumenterad uppstramande effekt på lös, slapp hud och rynkor och stimulerar uppbyggandet av kollagen, vilket motverkar slapphet och gör huden fastare. Motion, bra kost och god nattsömn betyder mycket för att huden ska kunna reparera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.