Foto: Anna Hållams

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Åsa Engström är mjölkbonde och konstnär. Hon bor på en stor gård med sin man och två barn en bit utanför Valdemarsvik, på gränsen mellan Småland och Östergötland. 

När Åsa väntade sitt första barn 2012 låg fostret fel i magen och Åsa fick hög puls som gjorde henne yr och svimfärdig. Hon blev stillasittande under en period, hade tråkigt, åt för mycket och ökade successivt i vikt.

 

– Jag minns att jag vägde 98 kilo som mest och tänkte ”bara jag inte passerar 100”. Då bestämde jag mig för att komma i bra form igen. När jag hade gått ner 42 kilo var jag nöjd, men oj, vad slapp huden blev! Min mage tänjdes ut enormt mycket under båda graviditeterna, jag var jättestor och gick över tiden med båda barnen, berättar Åsa.

Bristningarna på magen var gråaktiga, men träningen hade gjort dem lite bättre och kroppen i övrigt var spänstig och fast. Då hittade Åsa en kräm som utlovade uppstramande effekt på rynkor och lös hud.

– Det går ju tyvärr inte att punktförbränna fett, så jag letade efter något som skulle få huden att dra ihop sig och då började jag använda Body Butter Shaping. En synlig förändringen kom efter någon vecka. Det första som hände var att huden på magen fick normal färg igen. Sedan märkte jag att den stramades åt, berättar Åsa.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Spänstigare hud
Det goda resultatet fick henne att sätta upp nya mål. Lite tokigt kanske, säger Åsa själv, men hon hade länge drömt om att ställa upp i en Bikini Fitness-tävling och började hårdträna i hemmagymmet.

– Jag var med två gånger, Det var jätte-roligt, men träningen är tuff och man får äta extremt lite inför en tävling, så jag har lagt tävlandet åt sidan för tillfället. Men jag håller igång träningen. Tävlingen sporrade mig verkligen att jobba ännu hårdare att förbättra utseendet på magen, berättar Åsa.

Krämen hon använde innehåller para-krasse och rödklöver, det senare en ört som innehåller isoflavonoider som ger åldrande hud lite av sin elasticitet och spänst tillbaka och gör den slätare. Rödklöver i hudvård är känd för sina renande egenskaper.

 

Parakrasse är en liten blomma som traditionellt använts för att motverka tandvärk eftersom den har en bedövande effekt. Den hämmar också virus och bakterier och kan liknas vid botox tack vare sin avslappnande effekt. Ur parakrasse utvinns en olja som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, genom att stimulera uppbyggandet av kroppens kollagen, något som minskar när vi blir äldre. När kollagenproduktionen ökar blir resultatet en fastare och spänstigare hud. 

LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Använder en peeling först
– Man får ha lite tålamod och inte förvänta sig omedelbar effekt, eller några mirakel. Jag fotade min mage för att följa förändringen. Efter tre månader var det en tydlig förändring. Samtidigt som jag låg i med träningen var jag noga med att äta bra. Jag hittade en peeling, som stimulerade blodcirkulationen och den kombinationen blev ännu bättre. Jag skrubbade mig i duschen på kvällen och lade sedan på den uppstramande krämen.

Åsas förändring.

Åsa kände sig ändå inte riktigt nöjd och 2018 genomgick hon en plastikoperation för att ta bort den allra sista överskottshuden.

– Resultatet blev verkligen lyckat. Jag tänkte noga över mitt beslut innan och det var den bästa investering jag kunde göra. Samtidigt som överskottshuden togs bort gjordes ett bröstlyft med lika bra resultat. Vi hade bestämt oss för att inte ha fler barn och för mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade innan graviditeten.

LÄS OCKSÅ: Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må br

Körde sönder sin crosstrainer
Efter de dubbla ingreppen blev det en lång konvalescens, och första tiden fick Åsa sitta upprätt i en solstol och sova. Nu när hon inte tränar för att tävla ägnar hon sig åt sin konstnärshobby – att måla och gjuta i betong. Mest målar hon kossor då gården är full av sådana. Hon har gjort en Facebook-grupp för sitt konsthantverk.

 

– Jag har skaffat ett löpband, för jag körde sönder min crosstrainer, säger Åsa och skrattar. Så visst rör jag på mig, men den hårda dieten och att lyfta tunga vikter har jag lagt åt sidan, säger hon.

Det långa ärret hon fick på magen är också behandlat med krämen och gjort ärret mjukare och blekare. 

– Allt har sin tid. På grund av corona blev det naturligt för mig att stanna hemma och ägna familjen mer tid. Längre fram ska jag nog ställa upp i Bikini Fitness igen. Jag blir ju veteran nu när jag fyller 35 år och då blir konkurrensen lite lättare, säger Åsa.

Av Inger Palm


Åsa Engström

Ålder: 34 år.
Bor: Högved utanför Valdemarsvik.
Gör: Mjölkbonde och konstnär. På Instagram heter Åsa workoutmom_sweden.
Familj: Maken Henric, sönerna Milton, 8 år, och Edvin, 5 år, samt hunden Scooby, en blandras mellan finsk lapphund, labrador och golden retriver.
Så mår jag bra: Att umgås med familjen och spendera tid i naturen. Tar alltid med vår hund när jag går ut och promenerar. Tränar lite på löpbandet och kör mjuk styrketräning. För mig var det viktigt att få tillbaka den kropp jag hade före graviditeterna – och det har Body Butter Shaping, plus träning och operationen hjälpt mig med.

Parakrasse och klöver för huden

hud är spänstig och elastisk och kan utsättas för mycket påfrestning och reparera sig själv – men redan efter 25 minskar nybildningen av celler och produktionen av fukt. Det ger fina linjer i ansiktet som med åren blir djupare. Att huden tappar förmågan att dra ihop sig märks framförallt efter att man fött barn eller gått ner mycket i vikt. 

En klinisk studie
… på 56 kvinnor mellan 45 och 65 år visade att parakrasse har en djupgående verkan på huden. Studien pågick under fyra veckor och hälften av deltagarna fick placebo. Försökspersonerna  fick smörja in sig med parakrassekräm morgon och kväll. Resultatet visade att parakrasse minskade både rynkors djup, längd och antal jämfört med kontrollgruppen. Kvinnorna upplevde också att huden blev mjukare och fastare. Inom skönhetsvård liknas parakrasse vid naturlig botox. 

Body butter shaping
… är en ekologisk intensivkräm med parakrasse som innehåller alkymider som påverkar hudens fasthet, och rödklöver som binder fukt och stimulerar cellförnyelsen. Rödklöver är särskilt bra mot eksem och problemhud, men också för mogen och torr hud. Den innehåller isoflavoner, proteiner, kalcium, krom, magnesium, kalium och fosfor samt B- och C-vitamin. Under fattiga tider i Sverige maldes rödklöver till mjöl på grund av sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Parakrase har en dokumenterad uppstramande effekt på lös, slapp hud och rynkor och stimulerar uppbyggandet av kollagen, vilket motverkar slapphet och gör huden fastare. Motion, bra kost och god nattsömn betyder mycket för att huden ska kunna reparera sig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.