Asienresor främsta källan till antibiotikaresistens

Inte nog med att vårt flitiga resande till Thailand och Indien är skadligt för miljön, det är också den enskilt största orsaken till antibiotikaresistens. Varannan svensk asienresenär kommer hem med resistenta bakterier.

Bara i Europa beräknas 33 000 ha avlidit till följd av antibiotikaresistenta bakterier under 2015 , de allra flesta som drabbas är spädbarn och åldringar.

Vårt resande största boven
Vårt eget resande är den stora källan, huvuddelen av de resistenta bakterierna är importerade, enligt smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, ordförande i Strama – Samverkan mot antibiotikaresistens. Han menar att det inte finns någon större riskfaktor än att vistas utomlands, näst största risken är att bli inlagd på sjukhus utanför Norden.

LÄS OCKSÅ: Allt fler förskolebarn bärare av antibiotikaresistens

Hälften av alla Thailandsresenärer drabbas
Thailand  är ett populärt resmål för många svenskar och varannan resenär kommer hem därifrån med resistenta bakterier i kroppen. När det kommer till Indien är andelen 65 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens

Indien världens antibiotikafabrik
I Indien utvecklas överlägset mest resistensgener och en anledning till att Indien sticker ut är att landet producerar en stor del av all världens antibiotika. Ett reningsverk i staden Patencheru tar emot spillvatten från 90 läkemedelsfabriker och det som rinner ut har en nio gånger högre koncentration av antibiotika än hos en patient som behandlas på svenskt sjukhus, skriver Land Lantbruk.

Av antibiotikan ciprofloxacin uppmättes utsläpp på 44 kilo per dygn vilket motsvarar 88 000 tabletter.

LÄS OCKSÅ: EU varnar för resistenta superbakterier

Ökning även på hemmaplan
Även i Sverige ökar mängden resistenta bakterier om än i mindre omfattning. en undersökning av avföring i blöjorna på dagisbarn i Uppsala visar en ökning av andelen bärare från 3 till 20 procent på tio år.

I dagsläget finns inga utsläppsgränser och det finns därför ingen möjlighet att välja den antibiotika som produceras med störst miljöhänsyn.

Av redaktionen

Källa: Land lantbruk

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.