Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

vårklädd kvinna

Foto: Trons

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

Hon beskriver sin kropp som ett känsligt och finstämt instrument. Under vinterhalvåret, som innebär både fukt och kyla, blir värken som orsakas av fibromyalgin mycket värre och ett väderomslag kan kännas som en kraftig influensa. 

– Jag måste alltid lyssna på min kropp och anpassa mitt liv efter den. Gör jag inte det så kan värken kännas outhärdlig, säger Marina Aspholme som ändrat livsstil flera gånger sedan tonåren för att minska på smärtan i kroppen, och orka leva med den.

Marina Aspholme minns att hon fick kraftig värk i kroppen som 16-åring. Då visste man inte vad det var. Kvinnor med diffus värk kallades föraktfullt för ”sveda-och-värk-kärringar”. Tio år senare kom en diagnos för den förlamande värken. 

 

– Det kändes skönt att äntligen få reda på att min värk inte var något påhitt, men samtidigt fanns det ingen bot enligt vården. Då började jag ta reda på vad jag själv kunde göra för att må bättre, säger Marina Aspholme.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen hostmedicin

En akutdos gav resultat

Att anpassa livsstilen efter värken är något Marina Aspholme blivit expert på. I sitt letande efter hjälp läste hon att kosten kan göra stor skillnad vid fibromyalgi. Först började hon äta vegetariskt och för lite drygt fem år är sedan finns enbart vegansk mat på tallriken. Och livet har blivit väldigt mycket bättre. 

Motion är också enormt viktigt för att hon ska må bra. Mjuka yogarörelser och promenader lättar på stelhet och meditation ger lugn på insidan.

Fibromyalgi brukar ge följdsjukdomar och Marina Aspholme kan bocka av flera. Astma är en av dessa som hon har verkliga problem med. På sommaren klarar hon sig ofta utan inhalator, men på vintern är den ett måste. Då stockar den kroniska inflammationen i kroppen igen hennes lungor och hon får svårare att andas.

– När problemet med andningen är som värst, och inflammationen har gått djupare ner i lungorna, då hjälper inte min astmamedicin. Då måste jag åka in akut till vårdcentralen. Jag får sitta med en syrgasmask och andas astmamedicin i större doser. Efter ett tag släpper den tunga andningen och jag kan åka hem.

 

I vintras när Marina Aspholme började känna att det blev allt svårare att andas fick hon höra talas om ett kosttillskott med fläder, bockhornsklöver och timjan som skulle fungera lite som akuthjälp vid förkylningar och övre luftvägsinfektion.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om förkylningar

Tre förkylningsörter

– Jag har alltid varit intresserad av komplementärmedicin och haft ett motstånd mot den medicin man får via sjukvården. Därför letade jag efter ett kosttillskott för astman, men hittade Andasin, som är en förkylningsprodukt. Jag tog högsta dosen, sex kapslar, de första dagarna och jag kände genast en lättnad, säger Marina Aspholme.

– Ganska snabbt kunde jag andas så pass bra att jag inte behövde åka in till vårdcentralen. Kombinationen med inhalator och tillskott räckte. Efter en vecka gick jag ner till en underhållsdos och har fortsatt så.

Tillskottet Marina Aspholme tar innehåller fläder, timjan och bockhornsklöver och har effekt på förkylningar och inflammationer.

Fläder lindrar symtom vid förkylning, influensa och övre luftvägsinfektioner. I studier har man sett att ett intag av fläderextrakt vid dessa besvär kan förkorta sjukperioden signifikant.

Bockhornsklöver har i flera studier visat sig ha effekter på både virus och bakterier.

Inom folkmedicinen har timjan använts i flera tusen år för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, som torrhosta och slemhosta.

 

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

En bättre balans

– Min kropp är känslig för påfrestningar. Blir jag trött eller tar i för mycket så får jag värk. Att ha värk tar enormt mycket energi, och det finns olika skalor av värk. Från den allra värsta som känns som en svår influensa till en värk som jag klarar av och kan hantera. Äter jag bra, motionerar lagom, tar mina kosttillskott och gör min dagliga meditation, så mår jag ganska bra.

Hennes mål är att klara av sin värk och sitt liv utan mediciner som belastar kroppen. Hon jobbar deltid, har en son på fem år, och behöver mycket tid för återhämtning.

Under vintern har hon gått på akupunktur, en behandling som haft effekt på värken. Nu ser hon fram emot sommaren då hon slipper sin inhalator.

– Jag har lärt mig att vara flexibel, att anpassa mig efter vad kroppen säger till mig. Gör jag ett moment för mycket får jag ett bakslag som kan stanna kvar i flera dagar. Det ska bli spännande att se om jag kan klara mig utan inhalator nästa vinter och med bara kosttillskottet.

Av Inger Palm


Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Andasin

… innehåller en kombination av tre örter som tillsammans stärker immunförsvaret och bekämpar både virus och bakterier. Tillskottet lindrar vid förkylning och influensa och kan även tas i förebyggande syfte. 

Bockhornsklöver är en krydda i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Den har använts inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att öka mjölkproduktion hos ammande kvinnor och förbättra matsmältningen men den har också en stimulerande effekt på immunförsvaret. Örten innehåller antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. 

Fläder innehåller flavonoider, så kallade antocyaniner, som är kraftiga antioxidanter och som tycks ge fläder dess antivirala effekt. Flavonoiderna binder sig till ytproteiner på viruset och hindrar virus från att ta sig in i cellerna. Virus behöver en värdcell för att leva och försöka sig, men hindrar man virus från att ta sig in överlever de inte.

Timjan har använts för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, både torrhosta och slemhosta. Timjan innehåller carvacrol och thymol, ämnen som studerats för deras effekt på virus och bakterier. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.