Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

vårklädd kvinna

Foto: Trons

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

Hon beskriver sin kropp som ett känsligt och finstämt instrument. Under vinterhalvåret, som innebär både fukt och kyla, blir värken som orsakas av fibromyalgin mycket värre och ett väderomslag kan kännas som en kraftig influensa. 

– Jag måste alltid lyssna på min kropp och anpassa mitt liv efter den. Gör jag inte det så kan värken kännas outhärdlig, säger Marina Aspholme som ändrat livsstil flera gånger sedan tonåren för att minska på smärtan i kroppen, och orka leva med den.

Marina Aspholme minns att hon fick kraftig värk i kroppen som 16-åring. Då visste man inte vad det var. Kvinnor med diffus värk kallades föraktfullt för ”sveda-och-värk-kärringar”. Tio år senare kom en diagnos för den förlamande värken. 

 

– Det kändes skönt att äntligen få reda på att min värk inte var något påhitt, men samtidigt fanns det ingen bot enligt vården. Då började jag ta reda på vad jag själv kunde göra för att må bättre, säger Marina Aspholme.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen hostmedicin

En akutdos gav resultat

Att anpassa livsstilen efter värken är något Marina Aspholme blivit expert på. I sitt letande efter hjälp läste hon att kosten kan göra stor skillnad vid fibromyalgi. Först började hon äta vegetariskt och för lite drygt fem år är sedan finns enbart vegansk mat på tallriken. Och livet har blivit väldigt mycket bättre. 

Motion är också enormt viktigt för att hon ska må bra. Mjuka yogarörelser och promenader lättar på stelhet och meditation ger lugn på insidan.

Fibromyalgi brukar ge följdsjukdomar och Marina Aspholme kan bocka av flera. Astma är en av dessa som hon har verkliga problem med. På sommaren klarar hon sig ofta utan inhalator, men på vintern är den ett måste. Då stockar den kroniska inflammationen i kroppen igen hennes lungor och hon får svårare att andas.

– När problemet med andningen är som värst, och inflammationen har gått djupare ner i lungorna, då hjälper inte min astmamedicin. Då måste jag åka in akut till vårdcentralen. Jag får sitta med en syrgasmask och andas astmamedicin i större doser. Efter ett tag släpper den tunga andningen och jag kan åka hem.

 

I vintras när Marina Aspholme började känna att det blev allt svårare att andas fick hon höra talas om ett kosttillskott med fläder, bockhornsklöver och timjan som skulle fungera lite som akuthjälp vid förkylningar och övre luftvägsinfektion.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om förkylningar

Tre förkylningsörter

– Jag har alltid varit intresserad av komplementärmedicin och haft ett motstånd mot den medicin man får via sjukvården. Därför letade jag efter ett kosttillskott för astman, men hittade Andasin, som är en förkylningsprodukt. Jag tog högsta dosen, sex kapslar, de första dagarna och jag kände genast en lättnad, säger Marina Aspholme.

– Ganska snabbt kunde jag andas så pass bra att jag inte behövde åka in till vårdcentralen. Kombinationen med inhalator och tillskott räckte. Efter en vecka gick jag ner till en underhållsdos och har fortsatt så.

Tillskottet Marina Aspholme tar innehåller fläder, timjan och bockhornsklöver och har effekt på förkylningar och inflammationer.

Fläder lindrar symtom vid förkylning, influensa och övre luftvägsinfektioner. I studier har man sett att ett intag av fläderextrakt vid dessa besvär kan förkorta sjukperioden signifikant.

Bockhornsklöver har i flera studier visat sig ha effekter på både virus och bakterier.

Inom folkmedicinen har timjan använts i flera tusen år för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, som torrhosta och slemhosta.

 

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

En bättre balans

– Min kropp är känslig för påfrestningar. Blir jag trött eller tar i för mycket så får jag värk. Att ha värk tar enormt mycket energi, och det finns olika skalor av värk. Från den allra värsta som känns som en svår influensa till en värk som jag klarar av och kan hantera. Äter jag bra, motionerar lagom, tar mina kosttillskott och gör min dagliga meditation, så mår jag ganska bra.

Hennes mål är att klara av sin värk och sitt liv utan mediciner som belastar kroppen. Hon jobbar deltid, har en son på fem år, och behöver mycket tid för återhämtning.

Under vintern har hon gått på akupunktur, en behandling som haft effekt på värken. Nu ser hon fram emot sommaren då hon slipper sin inhalator.

– Jag har lärt mig att vara flexibel, att anpassa mig efter vad kroppen säger till mig. Gör jag ett moment för mycket får jag ett bakslag som kan stanna kvar i flera dagar. Det ska bli spännande att se om jag kan klara mig utan inhalator nästa vinter och med bara kosttillskottet.

Av Inger PalmMarina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Andasin

… innehåller en kombination av tre örter som tillsammans stärker immunförsvaret och bekämpar både virus och bakterier. Tillskottet lindrar vid förkylning och influensa och kan även tas i förebyggande syfte. 

Bockhornsklöver är en krydda i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Den har använts inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att öka mjölkproduktion hos ammande kvinnor och förbättra matsmältningen men den har också en stimulerande effekt på immunförsvaret. Örten innehåller antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. 

Fläder innehåller flavonoider, så kallade antocyaniner, som är kraftiga antioxidanter och som tycks ge fläder dess antivirala effekt. Flavonoiderna binder sig till ytproteiner på viruset och hindrar virus från att ta sig in i cellerna. Virus behöver en värdcell för att leva och försöka sig, men hindrar man virus från att ta sig in överlever de inte.

Timjan har använts för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, både torrhosta och slemhosta. Timjan innehåller carvacrol och thymol, ämnen som studerats för deras effekt på virus och bakterier. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

 

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

 

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

 

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

 

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

Kvinna sprutar parfym på handleden

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hälsa

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!