Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

vårklädd kvinna

Foto: Trons

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

Hon beskriver sin kropp som ett känsligt och finstämt instrument. Under vinterhalvåret, som innebär både fukt och kyla, blir värken som orsakas av fibromyalgin mycket värre och ett väderomslag kan kännas som en kraftig influensa. 

– Jag måste alltid lyssna på min kropp och anpassa mitt liv efter den. Gör jag inte det så kan värken kännas outhärdlig, säger Marina Aspholme som ändrat livsstil flera gånger sedan tonåren för att minska på smärtan i kroppen, och orka leva med den.

Marina Aspholme minns att hon fick kraftig värk i kroppen som 16-åring. Då visste man inte vad det var. Kvinnor med diffus värk kallades föraktfullt för ”sveda-och-värk-kärringar”. Tio år senare kom en diagnos för den förlamande värken. 

 

– Det kändes skönt att äntligen få reda på att min värk inte var något påhitt, men samtidigt fanns det ingen bot enligt vården. Då började jag ta reda på vad jag själv kunde göra för att må bättre, säger Marina Aspholme.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen hostmedicin

En akutdos gav resultat

Att anpassa livsstilen efter värken är något Marina Aspholme blivit expert på. I sitt letande efter hjälp läste hon att kosten kan göra stor skillnad vid fibromyalgi. Först började hon äta vegetariskt och för lite drygt fem år är sedan finns enbart vegansk mat på tallriken. Och livet har blivit väldigt mycket bättre. 

Motion är också enormt viktigt för att hon ska må bra. Mjuka yogarörelser och promenader lättar på stelhet och meditation ger lugn på insidan.

Fibromyalgi brukar ge följdsjukdomar och Marina Aspholme kan bocka av flera. Astma är en av dessa som hon har verkliga problem med. På sommaren klarar hon sig ofta utan inhalator, men på vintern är den ett måste. Då stockar den kroniska inflammationen i kroppen igen hennes lungor och hon får svårare att andas.

– När problemet med andningen är som värst, och inflammationen har gått djupare ner i lungorna, då hjälper inte min astmamedicin. Då måste jag åka in akut till vårdcentralen. Jag får sitta med en syrgasmask och andas astmamedicin i större doser. Efter ett tag släpper den tunga andningen och jag kan åka hem.

 

I vintras när Marina Aspholme började känna att det blev allt svårare att andas fick hon höra talas om ett kosttillskott med fläder, bockhornsklöver och timjan som skulle fungera lite som akuthjälp vid förkylningar och övre luftvägsinfektion.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om förkylningar

Tre förkylningsörter

– Jag har alltid varit intresserad av komplementärmedicin och haft ett motstånd mot den medicin man får via sjukvården. Därför letade jag efter ett kosttillskott för astman, men hittade Andasin, som är en förkylningsprodukt. Jag tog högsta dosen, sex kapslar, de första dagarna och jag kände genast en lättnad, säger Marina Aspholme.

– Ganska snabbt kunde jag andas så pass bra att jag inte behövde åka in till vårdcentralen. Kombinationen med inhalator och tillskott räckte. Efter en vecka gick jag ner till en underhållsdos och har fortsatt så.

Tillskottet Marina Aspholme tar innehåller fläder, timjan och bockhornsklöver och har effekt på förkylningar och inflammationer.

Fläder lindrar symtom vid förkylning, influensa och övre luftvägsinfektioner. I studier har man sett att ett intag av fläderextrakt vid dessa besvär kan förkorta sjukperioden signifikant.

Bockhornsklöver har i flera studier visat sig ha effekter på både virus och bakterier.

Inom folkmedicinen har timjan använts i flera tusen år för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, som torrhosta och slemhosta.

 

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

En bättre balans

– Min kropp är känslig för påfrestningar. Blir jag trött eller tar i för mycket så får jag värk. Att ha värk tar enormt mycket energi, och det finns olika skalor av värk. Från den allra värsta som känns som en svår influensa till en värk som jag klarar av och kan hantera. Äter jag bra, motionerar lagom, tar mina kosttillskott och gör min dagliga meditation, så mår jag ganska bra.

Hennes mål är att klara av sin värk och sitt liv utan mediciner som belastar kroppen. Hon jobbar deltid, har en son på fem år, och behöver mycket tid för återhämtning.

Under vintern har hon gått på akupunktur, en behandling som haft effekt på värken. Nu ser hon fram emot sommaren då hon slipper sin inhalator.

– Jag har lärt mig att vara flexibel, att anpassa mig efter vad kroppen säger till mig. Gör jag ett moment för mycket får jag ett bakslag som kan stanna kvar i flera dagar. Det ska bli spännande att se om jag kan klara mig utan inhalator nästa vinter och med bara kosttillskottet.

Av Inger Palm


Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Andasin

… innehåller en kombination av tre örter som tillsammans stärker immunförsvaret och bekämpar både virus och bakterier. Tillskottet lindrar vid förkylning och influensa och kan även tas i förebyggande syfte. 

Bockhornsklöver är en krydda i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Den har använts inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att öka mjölkproduktion hos ammande kvinnor och förbättra matsmältningen men den har också en stimulerande effekt på immunförsvaret. Örten innehåller antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. 

Fläder innehåller flavonoider, så kallade antocyaniner, som är kraftiga antioxidanter och som tycks ge fläder dess antivirala effekt. Flavonoiderna binder sig till ytproteiner på viruset och hindrar virus från att ta sig in i cellerna. Virus behöver en värdcell för att leva och försöka sig, men hindrar man virus från att ta sig in överlever de inte.

Timjan har använts för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, både torrhosta och slemhosta. Timjan innehåller carvacrol och thymol, ämnen som studerats för deras effekt på virus och bakterier. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Liten hund som bitit sönder kudde och har bomull på huvudet

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv kan bli stressad av!) behöver du först känna igen tecknen på stress hos din hund. Här är fem tecken att ha koll på – en del mer oväntade än andra!

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som lindrar trauman

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygg genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

 

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

 

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

 

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

 

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.