Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

vårklädd kvinna

Foto: Trons

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

Hon beskriver sin kropp som ett känsligt och finstämt instrument. Under vinterhalvåret, som innebär både fukt och kyla, blir värken som orsakas av fibromyalgin mycket värre och ett väderomslag kan kännas som en kraftig influensa. 

– Jag måste alltid lyssna på min kropp och anpassa mitt liv efter den. Gör jag inte det så kan värken kännas outhärdlig, säger Marina Aspholme som ändrat livsstil flera gånger sedan tonåren för att minska på smärtan i kroppen, och orka leva med den.

Marina Aspholme minns att hon fick kraftig värk i kroppen som 16-åring. Då visste man inte vad det var. Kvinnor med diffus värk kallades föraktfullt för ”sveda-och-värk-kärringar”. Tio år senare kom en diagnos för den förlamande värken. 

 

– Det kändes skönt att äntligen få reda på att min värk inte var något påhitt, men samtidigt fanns det ingen bot enligt vården. Då började jag ta reda på vad jag själv kunde göra för att må bättre, säger Marina Aspholme.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen hostmedicin

En akutdos gav resultat

Att anpassa livsstilen efter värken är något Marina Aspholme blivit expert på. I sitt letande efter hjälp läste hon att kosten kan göra stor skillnad vid fibromyalgi. Först började hon äta vegetariskt och för lite drygt fem år är sedan finns enbart vegansk mat på tallriken. Och livet har blivit väldigt mycket bättre. 

Motion är också enormt viktigt för att hon ska må bra. Mjuka yogarörelser och promenader lättar på stelhet och meditation ger lugn på insidan.

Fibromyalgi brukar ge följdsjukdomar och Marina Aspholme kan bocka av flera. Astma är en av dessa som hon har verkliga problem med. På sommaren klarar hon sig ofta utan inhalator, men på vintern är den ett måste. Då stockar den kroniska inflammationen i kroppen igen hennes lungor och hon får svårare att andas.

– När problemet med andningen är som värst, och inflammationen har gått djupare ner i lungorna, då hjälper inte min astmamedicin. Då måste jag åka in akut till vårdcentralen. Jag får sitta med en syrgasmask och andas astmamedicin i större doser. Efter ett tag släpper den tunga andningen och jag kan åka hem.

 

I vintras när Marina Aspholme började känna att det blev allt svårare att andas fick hon höra talas om ett kosttillskott med fläder, bockhornsklöver och timjan som skulle fungera lite som akuthjälp vid förkylningar och övre luftvägsinfektion.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om förkylningar

Tre förkylningsörter

– Jag har alltid varit intresserad av komplementärmedicin och haft ett motstånd mot den medicin man får via sjukvården. Därför letade jag efter ett kosttillskott för astman, men hittade Andasin, som är en förkylningsprodukt. Jag tog högsta dosen, sex kapslar, de första dagarna och jag kände genast en lättnad, säger Marina Aspholme.

– Ganska snabbt kunde jag andas så pass bra att jag inte behövde åka in till vårdcentralen. Kombinationen med inhalator och tillskott räckte. Efter en vecka gick jag ner till en underhållsdos och har fortsatt så.

Tillskottet Marina Aspholme tar innehåller fläder, timjan och bockhornsklöver och har effekt på förkylningar och inflammationer.

Fläder lindrar symtom vid förkylning, influensa och övre luftvägsinfektioner. I studier har man sett att ett intag av fläderextrakt vid dessa besvär kan förkorta sjukperioden signifikant.

Bockhornsklöver har i flera studier visat sig ha effekter på både virus och bakterier.

Inom folkmedicinen har timjan använts i flera tusen år för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, som torrhosta och slemhosta.

 

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

En bättre balans

– Min kropp är känslig för påfrestningar. Blir jag trött eller tar i för mycket så får jag värk. Att ha värk tar enormt mycket energi, och det finns olika skalor av värk. Från den allra värsta som känns som en svår influensa till en värk som jag klarar av och kan hantera. Äter jag bra, motionerar lagom, tar mina kosttillskott och gör min dagliga meditation, så mår jag ganska bra.

Hennes mål är att klara av sin värk och sitt liv utan mediciner som belastar kroppen. Hon jobbar deltid, har en son på fem år, och behöver mycket tid för återhämtning.

Under vintern har hon gått på akupunktur, en behandling som haft effekt på värken. Nu ser hon fram emot sommaren då hon slipper sin inhalator.

– Jag har lärt mig att vara flexibel, att anpassa mig efter vad kroppen säger till mig. Gör jag ett moment för mycket får jag ett bakslag som kan stanna kvar i flera dagar. Det ska bli spännande att se om jag kan klara mig utan inhalator nästa vinter och med bara kosttillskottet.

Av Inger Palm


Marina Aspholme

Ålder: 40 år.
Bor: Söderbärke.
Familj: Sonen Noel, 5 år.
Gör: Jobbar i butik.
Så mår jag bra: Maten och motionen, men jag känner också en stor tacksamhet varje dag. För mitt liv och allt som finns där. Den känslan gör att jag lättare kan klara värken om den accelererar.

Andasin

… innehåller en kombination av tre örter som tillsammans stärker immunförsvaret och bekämpar både virus och bakterier. Tillskottet lindrar vid förkylning och influensa och kan även tas i förebyggande syfte. 

Bockhornsklöver är en krydda i persisk, indisk och thailändsk matlagning. Den har använts inom ayurvedisk och kinesisk medicin för att öka mjölkproduktion hos ammande kvinnor och förbättra matsmältningen men den har också en stimulerande effekt på immunförsvaret. Örten innehåller antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. 

Fläder innehåller flavonoider, så kallade antocyaniner, som är kraftiga antioxidanter och som tycks ge fläder dess antivirala effekt. Flavonoiderna binder sig till ytproteiner på viruset och hindrar virus från att ta sig in i cellerna. Virus behöver en värdcell för att leva och försöka sig, men hindrar man virus från att ta sig in överlever de inte.

Timjan har använts för lindring av luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta, både torrhosta och slemhosta. Timjan innehåller carvacrol och thymol, ämnen som studerats för deras effekt på virus och bakterier. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.