Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Tycker du att ogräset tar över din trädgård och önskar att det inte fanns?
Okej, vi förstår dig. Men – nu när läget ändå är som det är gäller det att se det positiva med ogräs. För fördelarna är fler än du tror. Vilka då, undrar du? Jo, till exempel att det både är nyttigt och väldigt gott!

Kolla bara här.

Gräs, knoppar, blad och blommor. Den varma årstiden är här och naturens skafferi börjar fyllas på.
För du äter väl ditt gräs? Inte? Lika bra att börja. För vem vill stå och rensa rabatten i timmar utan att få lön för mödan?
Hur tycker du att det låter med till exempel nässelglass eller ogräspaj? Gott va?
Här bidrar vi med lite mer inspiration.

Nio lite annorlunda recept…

 

 

1. God och nyttig nässelglass
Nässelglass

Nässlor kan man göra mycket gott med, faktiskt till och med desserter. Här är ett recept på en fantastiskt god, mjölkfri och supernyttig nässelglass. Prova!
Nässlor är väldigt näringsrika, har ett högt innehåll av klorofyll och är stärkande för immunförsvaret.
Recept här →

2. Näringsboostad nässelpesto


nässelpesto
Testa en nässelpesto och du kommer aldrig vilja bli av med ditt ogräs igen.
Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar. Nässlan är dessutom renande samt urindrivande och njurstärkande.
Bra info: Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort nässlans brännande känslan.
Recept här →

3. Gör ditt egna maskrossalt

maskrossalt
Många har redan upptäckt att man kan äta maskrosbladen men inte lika många har upptäckt maskrosblomman – som till viss del också kan tas tillvara. Ett exempel är maskrossalt. Plocka maskrosor och torka dem i ugnen. Smula sedan sönder blommorna och blanda samman med fling- eller havssalt. Klart.
Ps. Visste du att kvalitetsskillnaden är stor mellan olika salt? Läs mer här: Skillnaden mellan olika sorters salt
Recept här →

4. God och nyttig ogräspaj

Ogräspaj
Ogräs innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver alltså inte vara orolig att de tar slut. Gör en matig paj och njut av kirskål och nässlor.
Kirskålen är en gammal medicinalväxt som tidigare användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.
Recept här →

5. Nässelsoppa – så himla gott! 

Nässelsoppa
Skölj, sväll dem och koka upp som en vanlig spenatsoppa. Ha i en ägghalva eller lite Philadelfiaost för att adda en annan konsistens. Krydda med salt och peppar, eventuellt lite chili. Så gott!
Du kan även göra te på brännässla. Nässelte är blodrenande och utrensande samt bidrar med en rejäl mängd järn för den bleka och blodfattige. Téet har även god verkan mot eksem och kroniska hudutslag och friskar upp kroppens alla organ och vävnader.
Nässeltéets egenskaper är: milt urindrivande, blodstoppande, sammandragande, stärkande, avgiftande, antiinflammatoriskt samt kan även dämpa diaréer, läka sår och att rensa ut gifter ur kroppen.
Recept på nässselsoppa här →

6. Te på spjälkande maskrosblad

maskrosblad
Te gjort på maskrosblad är bra mot matsmältningsbesvär eftersom maskrosbladens bittra smak stimulerar utsöndringen av både matsmältningsenzymer och galla, två saker som hjälper till att spjälka maten. För effekt på matsmältningen dricks teet i samband med måltid.
Maskrosor är dessutom rika på kalium och magnesium , två mineraler som förbättrar leverns och gallans funktioner.
Maskrosbladste anses bra för diabetiker och godisråttor då det stimulerar bukspottskörteln till att reglera blodsockernivåerna samt är kraftigt urindrivande, vilket fungerar utrensande och avgiftande och är gynnsamt vid fasta eller detox.
Te på maskrosblad är även bra att tvätta irriterad hud med, vid till exempel akne och eksem. Maskros kan även lindra besvär som klåda, revorm och andra hudutslag.

7. Rawfoodglass med björk- och myntablad

Rawfoodglass av björk- och myntablad
En härlig rawglass med banan, fyra deciliter nyttiga björkblad, några myntablad och kokosolja, enligt recept modifierat av Mia Hagenmalm från Kurerabloggen Riktig mat och hälsa. Blompollen blir ett utmärkt strössel tipsar hon.
Recept här →

8. Te på björkblad – ett bra detoxte 

Te på björkblad
Vår bloggare Mia Hagenmalm brukar ta vårpromenader för att plocka björkblad som hon sedan torkar och har till te. Kan till exempel torkas på lägsta temperatur i ugn alternativt i rumstemperatur på uppspänt myggnät. Teet kan även kokas på färska blad.
Bäst är att plocka när bladen precis slagit ut, då de är så där ljusgröna och liknar musöron lite grand, tipsar Mia, för då är de som sötast och inte så ”hårda” som de blir senare.
Björkte bör dock inte drickas som kvällste, råder hon, eftersom den är urindrivande och du nog då får gå upp på toaletten några gånger under natten. Mia tipsar om att dricka teet 20 dagar i rad för att få en detoxeffekt.
Recept här →

9. Chaga-te – en gyllene superdryck

Chagate
Både björkens sav och björkens blad är väldigt näringsrika. För att inte tala om björkens ”parasit”: svampen sprängsticka – eller Chaga som den också kallas. Chaga kan du plocka och mala ner till pulver/korn och sedan använda i te. Vår bloggare Mia Hagenmalm brukar till exempel ha chaga-te som bas när hon gör smoothies.
Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen. Den sägs även vara bra för diabetiker, ha positiv effekt på psoriasis samt tumörer. Dessutom är den antiinflammatorisk, immunförsvarsboostande och en stark adaptogen.
Recept här →

Andra tips med björk
Blad: Björkbladen kan även användas i sallader och är väldigt rika på C-vitamin. Har du eksem kan du använda dig av avkok på björkblad både för invärtes och utvärtes bruk. 
Björksav
: Vill du använda björksav som elixir måste du dock vara ute i god tid, innan björkens löv slår ut, eftersom saven annars går åt till dem, tipsar Mia Hagenmalm och ger ett värdefullt tips om en värdig ersättare för den som är för sent ute: Det ekologiska märket Weleda och deras björkserie som till exempel erbjuder elixir för detox, kroppsskrubb samt cellulitolja.
Björkelixir ska späs ut med vatten eller juice och kan tas som detoxkur. Då bör du dricka ytterligare 1,5 liter vatten per dag för att få ut alla slaggprodukter ur kroppen, berättar Mia.

Vill du ha mer inspiration? Kolla här

7 sorters ätbara blommor
Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara
• Därför ska du äta nässlor
• Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
• Chaga – vårt nya penicillin?
• Drick dina örter – njut av ett te som gör gott
• Örter och deras användningsområden

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.