Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Förr anpassade vi av naturliga skäl våra måltider efter de råvaror som fanns tillgängliga,. Idag är valmöjligheterna oändliga då vi importerar frukt och grönt året om. Med hösten kommer skördesäsongen och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong.

Att äta efter säsong är att följa naturens cykler och skapar en naturlig variation. Något som ger många vinster inte minst för miljön särskilt om vi äter närproducerat, då vi på så sätt bidrar till att få ned utsläppen. Mat är dessutom ofta billigare när den är i säsong vilket även gynnar den egna ekonomin.

 

Ät lokalt och ekologiskt
Svenska grönsaker behandlas överlag med färre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder. Något som gör att det är extra bra att välja lokalodlat. Ekologiska grönsaker är att föredra då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Att undvika grönsaker och spannmål odlade med konstgödsel ger stora miljövinster då framställningen förbrukar massvis av fossilenergi.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Lokalodlat smakar bättre
Långa transporter har negativ inverkan på råvarornas smak. Råvaror som fått mogna naturligt och växa färdigt vid rätt tid på året smakar mer. Tomater är ett sådant exempel. Aromen utvecklas när tomaterna får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får eftermogna under transporten, vilket går uut över smaken.

Välj mat med lång hållbarhet
Ett bra sätt att äta klimatsmart är att välja grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan hela året om i Norden. Dessa har lång hållbarhet om de förvaras rätt, vilket gör att svinnet minskas både hemma och i butikerna. Bra exempel är potatis, rödkål, vitkål, och kålrabbi. Andra som inte håller lika länge är extra bra att äta när de är i säsong, då de resten av året ofta fraktas med flyg.

LÄS OCKSÅ: “Vego i världsklass” slår hål på myterna om växtbaserad kost

Välj klimatsmart mat
När det kommer till utsläpp är nötter och baljväxter såsom bönor, ärtor och linser mer klimatsmarta källor till protein än nötkött, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). På deras Mat-klimat-lista framgår olika råvarors klimatpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser. Mejeriprodukter som ost och smör orsakar relativt höga utsläpp medan potatis har minimal klimatpåverkan.

 

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Nu är det skördesäsong
Bara för att man väljer att äta efter säsong behöver man inte helt avstå från importerade frukter och grönsake r men man väljer att huvudsakligen äta det som är i säsong där vi behfinner oss och kan ”krydda” med importerad mat ibland.

I slutet av sommaren har vi som tidigare nämnts som mest nyskördade råvaror i Sverige och vi kan festa på bland annat äpplen, selleri, paprika, rödlök och plommon. Om du inte odlar själv kan du söka upp Bondens marknad på din ort eller besöka självplock för en extra lokal touch.

Av redaktionen

Källa: Holistic


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.