Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Förr anpassade vi av naturliga skäl våra måltider efter de råvaror som fanns tillgängliga,. Idag är valmöjligheterna oändliga då vi importerar frukt och grönt året om. Med hösten kommer skördesäsongen och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong.

Att äta efter säsong är att följa naturens cykler och skapar en naturlig variation. Något som ger många vinster inte minst för miljön särskilt om vi äter närproducerat, då vi på så sätt bidrar till att få ned utsläppen. Mat är dessutom ofta billigare när den är i säsong vilket även gynnar den egna ekonomin.

 

Ät lokalt och ekologiskt
Svenska grönsaker behandlas överlag med färre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder. Något som gör att det är extra bra att välja lokalodlat. Ekologiska grönsaker är att föredra då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Att undvika grönsaker och spannmål odlade med konstgödsel ger stora miljövinster då framställningen förbrukar massvis av fossilenergi.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Lokalodlat smakar bättre
Långa transporter har negativ inverkan på råvarornas smak. Råvaror som fått mogna naturligt och växa färdigt vid rätt tid på året smakar mer. Tomater är ett sådant exempel. Aromen utvecklas när tomaterna får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får eftermogna under transporten, vilket går uut över smaken.

Välj mat med lång hållbarhet
Ett bra sätt att äta klimatsmart är att välja grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan hela året om i Norden. Dessa har lång hållbarhet om de förvaras rätt, vilket gör att svinnet minskas både hemma och i butikerna. Bra exempel är potatis, rödkål, vitkål, och kålrabbi. Andra som inte håller lika länge är extra bra att äta när de är i säsong, då de resten av året ofta fraktas med flyg.

LÄS OCKSÅ: “Vego i världsklass” slår hål på myterna om växtbaserad kost

Välj klimatsmart mat
När det kommer till utsläpp är nötter och baljväxter såsom bönor, ärtor och linser mer klimatsmarta källor till protein än nötkött, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). På deras Mat-klimat-lista framgår olika råvarors klimatpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser. Mejeriprodukter som ost och smör orsakar relativt höga utsläpp medan potatis har minimal klimatpåverkan.

 

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Nu är det skördesäsong
Bara för att man väljer att äta efter säsong behöver man inte helt avstå från importerade frukter och grönsake r men man väljer att huvudsakligen äta det som är i säsong där vi behfinner oss och kan ”krydda” med importerad mat ibland.

I slutet av sommaren har vi som tidigare nämnts som mest nyskördade råvaror i Sverige och vi kan festa på bland annat äpplen, selleri, paprika, rödlök och plommon. Om du inte odlar själv kan du söka upp Bondens marknad på din ort eller besöka självplock för en extra lokal touch.

Av redaktionen

Källa: Holistic


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.