Annons
Annons

Äta kyckling eller inte i sommar?

Sommartid är högsäsong för campylobacter – den bakterie som ger magsjuka. Värmeböljan bidrar till att bakterien som är vanligt förekommande i kyckling frodas.

Redaktionen

18 juli, 2018
Äta kyckling eller inte i sommar?
Dela inlägget

Sommartid är högsäsong för campylobacter – den bakterie som ger magsjuka. Värmeböljan bidrar till att bakterien som är vanligt förekommande i kyckling frodas.

Antalet rapporterade fall av campylobacter har ökat stadigt i Sverige under de senaste åren. Utbrottet 2016 var rekord och anses vara EU:s största livsmedelsburna sjukdomsutbrott det året.

Dubbelt så många sjuka 2016
2016 rapporterades dubbelt så många fall av smittade än vanligt och tiotusentals drabbades av campylobacterinfektion under det årslånga utbrottet. Först ett halvår efter utbrottet så kunde Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten konstatera att det var kyckling från Kronfågel som förorsakat nära 80 procent av sjukdomsfallen, skriver Testfakta.

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Bäst med bakteriefri kyckling
Enligt enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten finns det inga bevis för att det hjälper att vidta försiktighetsåtgärder utan det enda som hjälper är att köpa kyckling som är fri från smitta men det kan man aldrig vara helt säker på.

LÄS OCKSÅ: Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien

Vad säger Livsmedelsverket?
Livsmedelsverket rekommenderar den som hanterar kyckling att tänka på följande för att hålla nere risken att bli sjuk.
• Var alltid mycket noga med hygienen när du hanterar rå kyckling och kycklingfärs:
• Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och alltid direkt efter att du rört rått kött och kyckling eller tagit i använda knivar och köksredskap samt förorenade skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren handduk eller med hushållspapper.
• Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.
• Skölj inte kycklingen under vattenkranen. Stänk med campylobacter kan då spridas till mat, redskap och ytor.
• Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.
• Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar händer eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap för att undvika stänk till ytor, andra livsmedel i köket och till dig själv.
• Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper – inte disktrasan.
• Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.

Av redaktionen

Källa: Testfakta och Livsmedelsverket

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons