rå och tillagad kyckling

Äta kyckling eller inte i sommar?

Sommartid är högsäsong för campylobacter – den bakterie som ger magsjuka. Värmeböljan bidrar till att bakterien som är vanligt förekommande i kyckling frodas.

Antalet rapporterade fall av campylobacter har ökat stadigt i Sverige under de senaste åren. Utbrottet 2016 var rekord och anses vara EU:s största livsmedelsburna sjukdomsutbrott det året.

Dubbelt så många sjuka 2016
2016 rapporterades dubbelt så många fall av smittade än vanligt och tiotusentals drabbades av campylobacterinfektion under det årslånga utbrottet. Först ett halvår efter utbrottet så kunde Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten konstatera att det var kyckling från Kronfågel som förorsakat nära 80 procent av sjukdomsfallen, skriver Testfakta.

 

LÄS OCKSÅ: Vanligt med magproblem

Bäst med bakteriefri kyckling
Enligt enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten finns det inga bevis för att det hjälper att vidta försiktighetsåtgärder utan det enda som hjälper är att köpa kyckling som är fri från smitta men det kan man aldrig vara helt säker på.

LÄS OCKSÅ: Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien

Vad säger Livsmedelsverket?
Livsmedelsverket rekommenderar den som hanterar kyckling att tänka på följande för att hålla nere risken att bli sjuk.
• Var alltid mycket noga med hygienen när du hanterar rå kyckling och kycklingfärs:
• Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat och alltid direkt efter att du rört rått kött och kyckling eller tagit i använda knivar och köksredskap samt  förorenade skärbrädor och bänkytor. Torka händerna torra med ren handduk eller med hushållspapper.
• Håll isär rått kycklingkött och andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.
• Skölj inte kycklingen under vattenkranen. Stänk med campylobacter kan då spridas till mat, redskap och ytor.
• Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.
• Använd lagom stark vattenstråle när du tvättar händer eller sköljer smutsiga skärbrädor och redskap för att undvika stänk till ytor, andra livsmedel i köket och till dig själv.
• Håll rent på arbetsbänken, torka upp köttsaft med hushållspapper – inte disktrasan.
• Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.

Av redaktionen

Källa: Testfakta och Livsmedelsverket

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.