Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

gröna bladgrönsaker

Äter du tillräckligt med klorofyll?

Klorofyll finns i gröna växter och sägs vara växternas blod. De innebär också en rad hälsodelar för oss. Men får vi i oss tillräckligt?
Vi ställde några frågor till Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Vad är klorofyll?
Hos människan bildas blod med hjälp av järn, medan klorofyll istället innehåller magnesium. Blod och klorofyll har liknande struktur, med skillnaden är att järn byts ut mot magnesium i växter. I växten står klorofyll för den vackert gröna färgen. Det intressanta är att det finns olika former av klorofyll, beroende på källa. Typ a- och b-klorofyll är det du hittar hos gröna grönsaker, medan typ c finns hos brunalger och typ d hos rödalger. Klorofyll kan även finnas hos speciella bakterier som har fotosyntespigment, bakterieklorofyll.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Vad är det bra för?
De mest konkreta områdena är att det sannolikt ökar blodets syresättning, motverkar bildning av gall- och njurstenar och åderförkalkning. Eftersom klorofyll är likt människans blod så anses det påverka vår blodproduktion och på så vis öka syresättningen. Det har också en god inverkan på tarmen och tarmfloran och kan verka sårläkande. Klorofyll används även för att motverka inflammation och minska oxidation, det vill säga att det minskar nedbrytningsprocesser, då klorofyll är väldigt antioxidativt. Fördelen är också att de växter som innehåller klorofyll även är näringsrika på andra sätt, och innehåller gott om mineraler och vitaminer.

LÄS OCKSÅ: Guide: 8 gröna pulver till smoothien

Får vi i oss tillräckligt med klorofyll?
Det är svårt att säga, men generellt så tror jag att de flesta får i sig väldigt lite klorofyll. Det kräver att du äter gott om gröna grönsaker, alger och spannmålsgräs, vilket inte är så vanligt förekommande hos många.

 

Vilka livsmedel innehåller klorofyll?
Mörkgröna grönsaker som grönkål, brännässla och spenat, alger som till exempel chlorella och spirulina och spannmålsgräs som vetegräs eller korngräs. Olika grässorter eller alger innehåller klorofyll i hög mängd.

Är det viktigare att äta klorofyll under någon särskild årstid?
Det är viktigt att äta klorofyll året om, men särskilt om man har besvär i kroppen, då det är antiinflammatoriskt och motverkar bland annat infektioner.
Det kan vara bra att tillägga att dessa gröna grönsaker och alger innehåller vitamin K, vilket gör att det motverkar effekt från blodförtunnande läkemedel. Dessa bör därför inte kombineras. Samma gäller om man eftersträvar blodförtunnande effekt på naturlig väg med till exempel omega-3.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chlorella

Hur fungerar klorofyll som naturläkemedel?
Klorofyll kan användas vid näringsbrister, inflammatoriska processer, anemi (blodbrist), dålig tarmflora eller infektioner samt som komplement vid allmänna sjukdomsbesvär. Jag använder ofta chlorella vid avgiftning, i samband med avgiftande örter såsom persilja och brännässla, som också är rika klorofyllkällor. Ett tips är att använda chlorellatabletter eller pulver med brännässla, för att få ett dagligt intag av klorofyll samt gott om mineraler och vitaminer. I samband med en kost rik på gröna grönsaker och alger.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.