Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi | Kurera.se
niki sjölund

Kocken Niki tipsar om ätliga växter från naturens skafferi

Fakta

Namn: Niki Sjölund
Yrke: Kock och författare till boken "Vildplockat".
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.

Du som vill lära dig lära dig mer om ätliga växter och komma i kontakt med likasinnade kan gå med i Facebookgruppen "Vilda ätliga växter i Sverige"

Det finns även en app som heter Plantsnap som kan hjälpa till att identifiera växter.rel="noopener">Vildplockat".
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.

Nu står naturen i full blom. Trots torkan finns det mycket man kan plocka och äta enligt kocken Niki Sjölund. Men var på din vakt och var noga med att undvika sådant som kan vara giftigt.

Niki Sjölund kom härom året ut med boken ”Vildplockat” där den nyfikne kan lära sig mer om vad som är ätbart i naturen. Där kan läsaren lära känna en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som går att äta och använda i matlagning. Det finns mycket gott att plocka och äta bara man har rätt kunskap.

 

Viktigt med kunskap
Kunskap är A och O när det kommer till att plocka och äta vilda växter, ett misstag kan bli ödesdigert. Många växter är giftiga och det kan sluta illa men för den som tar sig tid att lära sig hur ätliga växter ser ut och smakar finns det ett helt skafferi därute. Det finns också kurser att gå för att vara på den säkra sidan,

Var hittar man lättast ätbara växter?
– Generellt finner man mer av de olika ätbara växterna i natur som inte innefattar massa blåbärsris och liknande. På ängsmarker, parker och i trädgården är det väldigt lätt att hitta ett stort mångfald.

LÄS OCKSÅ: Upptäck den svenska naturens exotiska smaker

Vad kan man finna i den egna trädgården?vildplockat omslag
– Det är helt och håller beroende på hur ens trädgård ser ut, var i landet man bor. Men att hitta luktviol, tusensköna och brännässlor är klassiskt i många delar av landet. Tar vi Mälardalen där jag huserar så hittar man ofta,våtarv, vårlök, brännässla, tusensköna, kirskål, kärleksört och löktrav. De är några riktigt vanliga och användbara växter.

LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter

Niki Sjölund

Niki Sjölund

 

Vad kan man plocka nu och framåt?
– Just nu i den rådande torkan så är det framförallt bär jag plockar, passar på innan de torkar bort. Blåbär, vildhallon, hjortron, åkerbär är några favoriter. Men det är även många härliga blommor som i rent försvar blommar ut även fast det är full torka för att säkra sin fortlevnad så den kan fortplanta sig. Johannesört och cikoria är några blommor som finns gott om i slutet av juli.
Själv väntar Niki på att regnet ska börja ösa ner så att svampen kommer.
– Än har jag bara hittat några enstaka som poppat upp.

LÄS OCKSÅ: 7 sorters ätbara blommor

Vad bör man vara försiktig med?
– Det är viktigt att alltid vara säker på vad man äter. Ha en bra bok med dig, använd dig av mobilen för att söka och fråga även kunniga vänner om tips och råd. Men ät aldrig något som du inte är säker på är ätligt.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Niki Sjölund
Yrke: Kock och författare till boken "Vildplockat".
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.

Du som vill lära dig lära dig mer om ätliga växter och komma i kontakt med likasinnade kan gå med i Facebookgruppen "Vilda ätliga växter i Sverige"

Det finns även en app som heter Plantsnap som kan hjälpa till att identifiera växter.rel="noopener">Vildplockat".
Bor: Mälardalen men uppvuxen i Lappland
Följ Niki på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.