Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Forskning: Att ha yngre syskon är bra för hälsan

Att ha yngre syskon kan vara både roligt och jobbigt. Men – det kan också ha sina fördelar som till exempel att bidra till en sundare hälsa.
Det menar i alla fall forskarna bakom en ny studie som publicerats i tidskriften Pediatrics.

Att bli storasyster eller storebror är bra för vikten. Eller snarare det minskar risken för övervikt. Detta enligt en ny amerikansk studie.
Det är forskare vid University of Michigan som har tittat på BMI och familjeförhållanden för nära 700 barn över hela USA.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

 

Större risk för övervikt hos barn utan syskon
Forskarna kom fram till att barn som bara hade äldre syskon eller inga syskon alls när de började första klass löpte tre gånger större risk att vara överviktiga, i förhållande till de barn som hade yngre syskon.

Bra att få ett syskon i åldern 2-4 år
Barn som hade enbart äldre syskon eller inga syskon alls när de började första klass hade nästan tre gånger så stor risk att bli överviktiga, jämfört med de barn som i samma ålder hade yngre syskon. B
arn som fick ett syskon när de själva var i åldern två till fyra år var särskilt sannolika att ha ett sunt BMI när de gick i första klass.

► Läs också: Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn 

"Barnfetma fortsätter att vara en stor källa till oro"
Forskarna tror att föräldrarna anpassar hur de ger mat till sina barn när ett syskon föds och att det äldre barnet rör sig mer och sitter mindre stilla när de har ett yngre syskon i sitt liv.
– Barnfetma fortsätter att vara en stor källa till oro. Om födelsen av ett syskon bidrar till att förändra beteendet i en familj på ett sätt som skyddar mot fetma kan det visa på mönster som andra familjer kan försöka att skapa i sina egna hem, säger barnläkaren Julie Lumeng, en av författarna bakom studien, skriver Huffington Post.

Agera som att man har fler barn trots att man inte har det
Forskarnas hypotes är att föräldrar kan justera hur de livnär sina barn när ett syskon kommer till världen. Även tidigare forskning visar att barn utvecklar bestående matvanor i tidig ålder. Hur de äter efter ett syskon föds kan ha en stor effekt.
Forskarna hoppas alltså att studien ska hjälpa till att belysa vikten av föräldrars beteenden när det gäller att skapa rätt förutsättningar för barnen, och kostmässigt agera som de vore ett hushåll med två eller flera barn, utan att faktiskt behöva ha två eller flera barn.

 

► Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes

Studien publiceras i kommande nummer av den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.