Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Flera kända Hollywood-profiler har på senaste tiden meddelat att de är hängivna fans av att skippa den dagliga duschen. Skådespelaren Jake Gyllenhaal berättade exempelvis i en intervju nyligen att han inte duschar såvida han inte luktar illa, och att det är ett medvetet val för att ta hand om sin hud. Skådisparet Ashton Kutcher och Milla Kunis berättar i sin tur att de inte tvättar sina barn såvida de inte är riktigt mustiga - och själva duschar de inte heller ofta, utan nöjer sig med att varje dag tvätta sig i skrevet och i armhålorna (han) respektive i ansiktet (hon).

LÄS OCKSÅ: “Min hy har fått spänst och lyster”

"Vänta på stanken"

Brad Pitt meddelade också nyligen att han bara torkar av armhålorna med våtservetter dagligen och skådisen Kristen Bell säger att hon är ett fan av ”waiting for the stink” när det gäller att duscha hennes två små döttrar. Att vi börjar lukta är biologins tecken på att det är dags att tvätta sig, resonerar hon. Och i en intervju redan för tio år sedan berättade Jennifer Aniston att hon brukar ta treminutersduschar för att spara vatten, och att hon på den korta tiden även borstar tänderna i duschen. För vi gör förstås även miljön en tjänst om vi duschar mer sällan och kortare, eftersom vi inte bör slösa med vatten – särskilt inte i Kalifornien där det ofta råder vattenbrist.

 

Allt detta har man kunnat läsa om i tidningar som amerikanska Vogue, Vanity Fair och Washington post i år. Och flera dermatologer i USA hyllar trenden i samma tidningar.

LÄS OCKSÅ: Vacker och välmående hud – inifrån

Allt för ren hud blir problemhud

Kureras egen hudvårdsexpert Sara Norberg tycker absolut att det finns vinster med denna trend. Hon förklarar att vår hud inte är gjord för att tvättas så mycket som vi gör idag.

Sara Nomberg

– Det finns en teori om att våra rengöringsrutiner i västvärlden är en stark bidragande faktor till vår prevalens av inflammatoriska hudsjukdomar, som eksem. Man ser färre sådana sjukdomar i miljöer som är mindre ”rena”. Men vad är egentligen rent? Det må vara mer smutsigt på en bondgård med jord och djur, men där finns renare luft och bättre mikroflora.

LÄS OCKSÅ: Näringen som får din hy att stråla

Brist på goda bakterier i stan

Det är redan känt att jordbakterier bidrar till en hälsosam mikroflora på huden, så att gräva i jord med våra bara händer är rena hälsokuren, förklarar Sara Nomberg.

 

– I storstäder har vi brist på mångfald av bakterier, och smutsigare luft. Dessutom tvättar vi oss mer så vi får sämre skyddsbarriär av att vi löser upp vår skyddande fettsyramantel med löddrande rengöringsämnen när vi tvättar och duschar oss. Och sedan exponeras vi för allt mindre välgörande bakterier från vår natur.

Bra låta huden sköta sig själv

En dålig kombo och som gjort för hudproblem, med andra ord.

– Att duscha mindre i en stadsmiljö skulle jag bara säga är positivt! Att bara tvätta sig när man känner sig smutsig är ett vinnande koncept som låter huden vila och sköta sin egen funktion, utan att vi rubbar den allt för mycket.

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid

Men finns det ingen bortre gräns för när det blir dåligt för huden att skippa duschen, som tecken på att bakterier får fäste?

– Bakterier ansamlas absolut, men det är ju därför vi har en mikroflora, som kan oskadliggöra de bakterier som är dåliga. Den största andelen bakterier som finns på oss är bara bra, även de som vi utsätts från utifrån, understryker Sara Nomberg.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.