Åtta goda skäl att frossa i vattenmelon | Kurera.se

Åtta goda skäl att frossa i vattenmelon

Vattenmelon är inte bara gott, det är nyttigt också. Trots den höga vattenhalten – hela 92 procent –  är den fylld av näring i form av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Så passa på och njut!

Många kanske itne tänker på det men vattenmelonern har förutom att den är rasande god många hälsofördelar. Nedan listar vi några goda anledningar att hugga in.

 

Skyddar mot solskador
Laddade med lykopen. Vattenmelonens röda färg kommer från lykopen, en antioxodant som även finns i tomat, men i ännu större mängder i vattenmelon. Välj en så röd och mogen melon som möjligt och helst en utan kärnor för högsta möjliga halt. Lykopenet bidrar bland annat till att skydda huden mot solskador så ät extra mycket nu under sommaren.

LÄS OCKSÅ: Ett glas grapefruktjuice om dagen skyddar mot hjärtsjukdomar

Bra för kärlhälsan
Vattenmelon är även rik på aminosyran citrulline som kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Även lykopenent bidrar till att skydda hjärtat från bl a hjärtatacker.

Skyddar lederna
Vattenmelon innehåller ett pigment som kan skydda dina leder mot inflammation och bkan bidra till att minska risken för rematiod artrit.

Gör gott för ögonen
En portion vattenmelon ger hela 30 procent av dagsbehovet av a-vitamin eller retinol som är viktigt för ögats funktion.

 

LÄS OCKSÅ: Lykopen minskar risken för stroke

Läskar strupen
Då vattenmelon innehåller hela 92 procent vatten är det ett bra sätt att undvika bli uttorkad.

Hudens bästa vän
Fylld med vitaminer som A, B6 och C-vitamin hjälper vattenmelon till att hålla huden fräsch.

Hälsosam sötma
Tillfredställer sötsug, vattenmelon är söt och frisk i smaken och är ett hälsosamt alternativ till söta drycker, glass och godis. Dessutom har det ett lågt glykemiskt index på 80.

LÄS OCKSÅ: Tomater ger skydd åt huden

Bra för träningen
På grund av den höga vattenhalten, antioxidanterna , vitaminerna och aminosyrorna är den utmärkt att äta före eller efter träningspasset, den innehåller även kalium som motverkar kramp.

Av redaktionen

Källa: WebMD


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.