Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Även Tyskland säger nej till glyfosat

Fakta glyfosat

Glyfosat är världens mest sålda växtskyddsmedel och används bland annat för att ta död på ogräs både inom industriell odling och av vanliga amatör-trädgårdsodlare. Glyfosat är det verksamma ämnet i världens mest använda ogräsmedel: Roundup - som tillverkas av kemi- och bioteknikjätten Monsanto, vilka bestämt hävdar dess ofarlighet men WHO:s forskning tyder på motsatsen.
I djurförsök har till exempel möss som fått små mängder glyfosat utvecklat cancer och skador på levern och njurarna.

Finns i många olika livsmedel
Roundups tillverkare menar att små mängder av glyfosat är ofarligt men forskarna håller inte med. Skadliga effekter har setts redan vid mycket låg exponering och dessutom blir det sammantagna intaget större än innehållet i endast en isolerad produkt eftersom kemikalien verkar förekomma i så pass många olika livsmedel.
Man har nämligen vid analys hittat glyfosat även i bröstmjölk, urin, bröd, havre, ägg, dricksvatten och till och med i tysk öl vars produktion är noga kontrollerad.

Inte cancerframkallande menar EFSA
Att glyfosat skulle orsaka cancer är osannolikt men mer måste ändå göras för att minska risken för rester av växtskyddsmedlet i livsmedel. Så lyder i alla fall budskapet från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA:s i en utvärdering menad att ligga som grund för EU-kommissionens prövning av förnyat tillstånd för ämnet inom EU.
Källor: ABC7 NewsEcowatch och Lantbruk & Skogsland

Frågan huruvida världens mest använda ogräsbekämpningsmedel glyfosat ska få förnyat tillstånd att användas inom EU är en het potatis. Detta sedan WHO:s larm om att ämnet är cancerframkallande kom våren 2015.
EU:s aktuella godkännandet för användande av glyfosat gäller till och med den 30 juni 2016, sedan måste det förlängas. Något som nu Tyskland sagt nej till, meddelar landets miljöminister.
Tidigare har även Frankrike sagt nej till fortsatt användning av det omdiskuterade ämnet.

Allt sedan Världshälsoorganisationen WHO:s larm om att glyfosat kan vara cancerframkallande slog ner som en bomb våren 2015 har frågan varit en het och ytterst omdiskuterad potatis, såväl nationellt som inom EU. Även om EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA menar att ämnet inte är cancerogent har EU-parlamentet lyssnat och tagit medlemsländernas oro till sig och velat begränsa användandet av glyfosat. De har till och med talats om totalförbud.
Men – vändorna har varit minst sagt många och frågan har gång på gång skjutits upp.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

 

Frågan har skjutits upp flera gånger
EU-parlamentet har till exempel velat begränsa användningen till att enbart tillåtas för professionella användare men införa ett förbud för vanliga amatör-trädgårdsodlare, vilket skulle få konsekvenser för trädgårdsskötsel, menar företrädare för EU:s bönder och odlare.
I mars bordlades frågan av de nationella experterna i EU:s beslutande kommitté för växtskydd, djur, livsmedel och foder, något som skedde efter att flera länder, däribland Sverige, tvekade och meddelande att de inte var beredda att godkänna kommissionens förslag som det var utformat.

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Många vändor och förslag
Parlamentets miljöutskott har vid ett tillfälle krävt totalt förbud av glyfosat och parlamentet har även meddelat att de vill bannlysa användningen av medlet i närheten av offentliga parker, trädgårdar och lekplatser.
I maj skulle EU-ländernas nationella experter i EU:s beslutande kommitté för växtskydd, djur, livsmedel och foder (där Sverige representeras av Kemikalieinspektionen) ta ställning till EU-kommissionens förslag att tillåta medlet i 15 år. EU-parlamentet valde sedan en medelväg när det närmade sig dags för omröstning och menade att ämnet bör godkännas i sju år istället för 15 år.
Men – när frågan om godkännande i förra veckan åter skulle tas tas upp av de nationella experterna i den beslutande kommittén - och avgöras med kvalificerad majoritet -  ställde EU-kommissionen in omröstningen. Beslut om eventuellt godkännande för vidare användning av glyfosat dröjer alltså ytterligare.
Lyckas inte den beslutande kommittén fattas ett majoritetsbeslut, för eller emot, hamnar det slutgiltiga avgörandet i EU-kommissionens händer.

► Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons

Tyskland och Frankrike säger nej
Likt Frankrikes miljöminister tidigare meddelat, har alltså nu även Tysklands miljöminister sagt nej till fortsatt glyfosatanvändande.
Svenska LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) följer bekymrat frågan.
– Det är mycket nerv i den här oerhört viktiga frågan. Men den är ännu inte avgjord, sa Thomas Magnusson, ordförande i Cogeca - den samlade bondekooperatonen i Europa, när han på LRF-stämman rapporterade om läget i glyfosatfrågan, uppger LRF-tidningen Lantbruk & Skogsland.

 

Om inget beslut tas måste alla produkter bort
Användarna av glyfosat är många runt om i EU och många följer frågan med spänning.
Det aktuella godkännandet för glyfosat gäller till den 30 juni 2016. Har inget nytt beslut gällande användningen fattats innan dess måste alla produkter med glyfosat tas bort från marknaden inom sex månader.

► Läs också: 15 sätt att skydda sig mot kemikalier

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta glyfosat

Glyfosat är världens mest sålda växtskyddsmedel och används bland annat för att ta död på ogräs både inom industriell odling och av vanliga amatör-trädgårdsodlare. Glyfosat är det verksamma ämnet i världens mest använda ogräsmedel: Roundup - som tillverkas av kemi- och bioteknikjätten Monsanto, vilka bestämt hävdar dess ofarlighet men WHO:s forskning tyder på motsatsen.
I djurförsök har till exempel möss som fått små mängder glyfosat utvecklat cancer och skador på levern och njurarna.

Finns i många olika livsmedel
Roundups tillverkare menar att små mängder av glyfosat är ofarligt men forskarna håller inte med. Skadliga effekter har setts redan vid mycket låg exponering och dessutom blir det sammantagna intaget större än innehållet i endast en isolerad produkt eftersom kemikalien verkar förekomma i så pass många olika livsmedel.
Man har nämligen vid analys hittat glyfosat även i bröstmjölk, urin, bröd, havre, ägg, dricksvatten och till och med i tysk öl vars produktion är noga kontrollerad.

Inte cancerframkallande menar EFSA
Att glyfosat skulle orsaka cancer är osannolikt men mer måste ändå göras för att minska risken för rester av växtskyddsmedlet i livsmedel. Så lyder i alla fall budskapet från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA:s i en utvärdering menad att ligga som grund för EU-kommissionens prövning av förnyat tillstånd för ämnet inom EU.
Källor: ABC7 NewsEcowatch och Lantbruk & Skogsland

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

 

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

 

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

 

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.