Annons
Annons

B-vitaminbrist kopplas till försämrad kognitiv utveckling hos barn

Barn som under sina första levnadsår lider brist på vitamin B1 och vitamin B12 uppvisar lägre kognitiva och motoriska färdigheter senare i livet. Det visar två nya studier som undersökt vilka långsiktiga effekter en otillräcklig B-vitaminstatus har på ett barns utveckling. Bland annat försämras barnens förmåga att tolka komplexa geometriska figurer och förmåga att känna igen andra barns känslor.

Redaktionen

30 mars, 2017
B-vitaminbrist kopplas till försämrad kognitiv utveckling hos barn
Dela inlägget

Barn som under sina första levnadsår lider brist på vitamin B1 och vitamin B12 uppvisar lägre kognitiva och motoriska färdigheter senare i livet.
Det visar två nya studier som undersökt vilka långsiktiga effekter en otillräcklig B-vitaminstatus har på ett barns utveckling.
Bland annat försämras barnens förmåga att tolka komplexa geometriska figurer och förmåga att känna igen andra barns känslor.

En ny forskningsstudie som specifikt har undersökt effekten av brist på vitamin B12 (kobalamin) har upptäckt en koppling mellan en otillräcklig vitaminstatus tidigt i livet och en lägre kapacitet när det gäller uppgifter som har att göra med igenkännande (identifiering) och att tolka känslor.

Läs också: Guide: B-vitaminers funktion i kroppen

Tydliga samband mellan tidiga B12-nivåer och och kognitiv funktion
Doktor Ingrid Kvestad från Uni Research i Bergen, Norge är huvudansvarig forskare för studien:
– Våra resultat demonstrerar tydliga samband mellan hur tidiga vitamin B12-nivåer och olika mått för utveckling och kognitiv funktion, till exempel förmågan att tolka komplexa geometriska figurer, och förmågan att känna igen andra barns känslor, säger hon.
Studien har publicerats i The American Journal of Clinical Nutrition.

Långsiktiga konsekvenser på grov- och finmotorik samt balans
En liknande studie, publicerad i Maternal and Child Nutrition, som istället fokuserat på effekterna av vitamin B1-brist (tiamin), fann att spädbarn som under sitt första levnadsår fick bröstmjölksersättning med otillräckliga vitaminnivåer senare hade sämre motorik och balans än andra barn.
– Vi har bevisat att B1-brist i barndomen får långsiktiga konsekvenser på grov- och finmotorik samt på balansfärdigheter under barndomen, säger professor Aviva Fattal-Valevski Tel Aviv University Sackler School of Medicine.
– Vår studie betonar vikten av bra mat till spädbarn och av bättre tillsyn av bröstmjölksersättningar.
Studien betonar att denna vitaminbrist i tidig ålder ger viktiga indikationer om dess roll i barnets utveckling och effekterna det får senare i livet.

Läs också: Studie: B-vitaminbehandling kan skydda mot luftföroreningar

B1 nödvändigt för hjärnan och hjärtat
Vitamin B1 är ett nödvändigt näringsämne känt för att spela en avgörande roll för hjärnans och hjärtats funktion och utveckling. Det är också en viktig bidragsgivare när det gäller reglering av skelettmuskelfunktion inklusive funktionen av njurar, lever och nervsystem, skriver Nutraingredients.com.
Även tidigare forskning har visat att vitamin B12 är viktigt för hjärnans och nervsystemets utveckling samt för bildandet av röda blodkroppar.

Läs också: Får jag i mig tillräckligt med B12? Experten svarar

Följde upp 320 deltagare
I den första studien har forskare från Bergen i Norge samlat blod från 500 spädbarn i Bhaktapur, Nepal och mätt deras B12-nivå. Ungefär fem år senare kontaktade forskarna återigen 320 av barnen och genomförde olika utvecklings- och kognitiva tester. Det visade sig att alla markörer för vitamin B12-status, med undantag av så kallat plasma kobalamin, var signifikant associerade med en minskning av testresultaten vid fem års ålder – testresultat som utvärderade förmågan att lösa olika uppgifter, såsom förmågan att lägga pussel, känna igen bokstäver och tolka andra barns känslor.
– De flesta av de nepalesiska barn som deltog i studien hade inte allvarligt låga nivåer av vitamin B12, men deras nivåer var suboptimala, under rekommendationerna för bästa möjliga tillväxt och utveckling, säger doktor Kvestad.

Läs också: Liten guide till viktiga vitaminer

Speciellt tydliga skillnader gällande balanskontroll och finmotorik
I den andra studien, som genomfördes vid Tel Aviv University Sackler School of Medicine följde professor Fattal-Valevski utvecklingen hos 39 åldersmatchade friska barn med alldagliga (icke-anmärkningsvärda) näringsnivåer som spädbarn.
Tester för att utvärdera motoriken hos deltagarna visade statistiskt signifikanta skillnader mellan de exponerade och oexponerade grupperna för grov- och finmotorisk utveckling. Skillnaderna var speciellt tydliga när det gällde balanskontroll och finmotorik.

Bröstmjölkersättningen saknade helt vitamin B1
Professor Fattal-Valevski kommenterar studien:
– Det blev tydligt att spädbarnen, som alla var under ett år, hade druckit samma bröstmjölksersättning, säger hon och fortsätter:
– Efter att en livsmedelstekniker bekräftade den totala avsaknaden av vitamin B1 i ersättningen gav vi omedelbart tillskott till spädbarnen. Några återhämtade sig snabbt, men tre spädbarn dog och omkring 20 spädbarn fick svåra funktionshinder och epilepsi.

Läs också: För lite folsyra under graviditet kan ge barn sämre kognitiv förmåga

Vitamin B1 lagras bara i kroppen i tre veckor
Kroppens kapacitet när det gäller lagring av vitamin B1 är begränsad. Till skillnad från vitamin B12 lagras vitamin B1 endast tre veckor i kroppen och måste regelbundet tillsättas.
Särskilda grupper, som äldre och idrottare, kan behöva komplettera sitt intag av B12 och andra B-vitaminer på grund av problem gällande absorption samt ökat behov av energiproduktion, skriver Nutraingredients.com.

Läs också: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

EFSA rekommendationer
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har angett en genomsnittlig rekommendation (en så kallad ”average requirement” för referensvärden) för vitamin B1. Den är 0,072 milligram per megajoule (0,3 mg/1000 kcal) för barn från sju månader upp till 18 år.
Dessutom har en ett annat referensvärde (en så kallad population reference intake-rekommendation) godkänts av EFSAs vetenskapliga panel. Den är på 0,1 mg/MJ (0,4 mg/1000 kcal).
Gällande vitamin B12 lyder rekommendationen: 1,5 µg/dag för spädbarn i åldern 7-11 månader. Och 4 µg/dag för barn i åldern 15-17 år.

Av Redaktionen

Källa: Nutraingredients.com

Referenser:
Vitamin B-12 status in infancy in positively associated with development and cognitive functioning 5 y later in Nepalese children” – The American Journal of Clinical Nutrition. Författare: Ingrid Kvestad et al.
The effect of subclinical infantile thiamine deficiency on motor function in preschool children.” – Maternal and Child Nutrition. Författare: Aviva Fattal-Valevski et al.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons