Bageriernas surdegsbröd nyttigare än fabrikstillverkat

Nu är det vetenskapligen bevisat, brödbakning behöver få ta tid för att vi ska kunna tillgodogöra oss all näring i spannmålet det visar forskning vid Örebro universitet.

Surdegsbröd kom som en stark trend för några år sedan, alla skulle odla sin egen surdeg och för den som inte hade den läggningen poppade det upp surdegsbagerier lite här och var. Och surdegsbagerier verkar vara här för att stanna – något ska vi vara tacksamma för. Forskare från Örebro universitet har visat att det stor skillnad på bageribakat surdegsbröd och det som är bakat i fabrik när det kommer till näring.

Jämförde bröd från bageri med industribakat 
Forskarna har jämfört tio bröd från ett litet surdegsbageri med de tio vanligaste industritillverkade bröden som innehöll surdeg i varierande mängd. Man undersökte om det gick att ta en genväg till att få ett ett nyttigare bröd genom att tillsätta surdeg, samtidigt som brödet bakades snabbt med hjälp av industrijäst.

 

Bageribröd mer näringsrika
Resultatet visade att bröden med den långsamma surdegsprocessen är nyttigare, eftersom mineralerna i brödet tillgängliggörs av den långa jästiden. Dessutom  hade bröd bakade på så kallade kulturspannmål som över lag ett högre ursprungligt innehåll av mineraler, jämfört med mjölet i industribröden. Projektledare för studien Nikolai Scherbak, doktor i biologi vid Örebro universitet menar att många bröd i livsmedelsbutikernas hyllor märkta med ”surdegsbröd”  faktiskt saknar de hälsofrämjande egenskaper som surdeg har.

LÄS OCKSÅ: Nu finns ett piller som gör att glutenintoleranta kan äta bröd

Väl värt att vänta på
Idén till forskningen kom från en surdegsbagare som ville veta om tiden han lägger ner på sina bröd gjorde någon skillnad och svaret på den frågan blev ja. Surdegsprocessen spelar stor roll för frigörelsen av olika näringsämnen, jämfört med de industriella bröden som bakas med jäst, säger Nikolai Scherbak till SVT Nyheter. Enligt surdegsbagaren Emanuel Eskilsson bekräftar studien den forskning som redan finns och visar hur viktigt det är att det få ta tid för att vi få tillgång till all den näring som finns i brödet säger.

LÄS OCKSÅ; Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Går inte att snabba på processen
När surdegsbröd bakas enligt den traditionella metoden och får jäsa i minst tio timmar bryts fytinsyran som binder viktiga mineraler som magnesium, järn och zink ner och mineralerna blir tillgängliga att ta upp. Så länge fytinsyran inte brutits ned kan vi inte ta upp dem menar Nikolai Scherbak för att det ska ske krävs tid, den processen går inte att snabba på.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga? | Kurera.se

Strängare regler för märkning behövs
Nikolai Scherbak efterlyser strängare regler för märkning, i Tyskland måste brödet ha tillverkats enligt traditionell surdegsprocess med lång jäsningstid och utan tillsättning av industriell jäst för att få kallas surdetgsbröd. Så borde det vara även här anser han.

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?