Annons
Annons

Bakad rotselleri med rökt tofu och syrad lök

Ugnsbakade rotsaker är ljuvligt gott och värmande på hösten. Testa denna färgglada och hälsosamma rätt där skivad och bakad rotselleri gifter sig fint med rökiga och syrade smaker och toppas med fräsch citron.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 oktober, 2020
Bakad rotselleri med rökt tofu och syrad lök
Ugnsbakade rotsaker är ljuvligt gott och värmande på hösten. Testa denna färgglada och hälsosamma rätt där skivad och bakad rotselleri gifter sig fint med rökiga och syrade smaker och toppas med fräsch citron.
Receptet är signerat Therese Elgquist som är bokaktuell med ”Växtbaserat” (The Book Affair) som innehåller en komplett guide till allt en behöver veta om växtbaserad mat och hur den bäst kan komponeras i olika smakkombinationer och tillagningssätt. Therese driver en contentbyrå vid namn ”Plant based by Thess”. Hon skriver bland annat kokböcker, fotar, matstylar och lagar mat i Nyhetsmorgon i TV4.Omslag till boken "Växtbaserat"

Ingredienser

1 rotselleri (ca 1 kg)
200 g rökt tofu
1 tsk olivolja
krasse
Finrivet skal från 1 ekologisk citron

Spenatpesto:
150 g färsk bladspenat
2 dl pumpakärnor + 1/2 dl till garnering
1 dl kallpressad olivolja till garnering
1 msk färskpressad ekologisk citronjuice (finrivet skal till garnering)
1 liten vitlöksklyfta
flingsalt och nymalen svartpeppar

Snabbsyrad rödlök:
1 rödlök
1 dl vatten
1/2 dl äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap

LÄS OCKSÅ: Caesarsallad med vitaminspäckad grönkål

Gör så här

Värm ugnen till 200°C. Ansa och skrubba rotsellerin. Dela på mitten, pensla med olja. Baka i ugnen 45–60 minuter, tills den är helt mjuk. Låt svalna, skär i skivor.
Snabbsyrad rödlök: Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin, på bredden. Lägg i en glasburk. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och lönnsirap. Häll över löken, täck med lock och låt stå minst 20 minuter.
Rosta pumpakärnorna (2 dl) i en torr, medelhet stekpanna. Mixa ingredienserna till peston (spara ½ dl av pumpakärnorna till garnering), smaka av med salt och peppar.
Skär tofun i skivor, stek gyllene på båda sidor i lite olja i en stekpanna.
Varva rotselleri och tofu på ett fat. Klicka ut pesto, fördela rödlök, pumpakärnor och krasse. Ringla över olivolja. Strö över finrivet citronskal och flingsalt.

Tips! Använd samma tillvägagångssätt för att syra tunt skivad gurka, ingefära eller äpple.

LÄS OCKSÅ: Jessica Frejs regnbågspytt

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons