Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö | Kurera.se

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt en ny studie. Forskarna bekräftar även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

En studie har funnit att ett vanligt äpple innehåller mer än 100 miljoner bakterier.Vissa av dessa mikrober är viktiga för att upprätthålla en hälsosam tarmflora – eller mikrobiom.

 

Bakterier i maten koloniserar vår tarm
Professor Gabriele Berg från Graz University of Technology i Österrike, menar att bakterier, svampar och virus i livsmedel koloniserar vår tarm. Och då tillagning dödar de flesta av dem, innebär det att rå frukt och grönsaker är särskilt viktiga som källor källor till goda tarmmikrober.

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Stor skillnad mellan ekologiska och lonventionella
Forskarna jämförde bakterierna i butiksköpta äpplen med ekologiska. Alla delar av äpplet analyserades. Även om ekologiska och äpplen odlade med bekämpningsmedel hade ungefär lika stor mängd bakterier, fann forskarna att ekologiska äpplen innehöll ett mer varierat och balanserat bakteriesamhälle, vilket man menar kan bidra till att göra dem smakligare än konventionella äpplen.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Stor artrikedom hos ekoäpplen
Ett varierat mikrobiom anses vara nyckeln till en frisk tarm och forskarna menar att det tycks finnas en större mikrobiell mångfald i organiska äpplen. "Nyskördade, ekologiska äpplen har ett betydligt mer mångsidigt, jämnt och tydligt bakteriesamhälle, jämfört med konventionella.” En variation och balans som forskarna anser begränsa risken för överväxt av en enskild art.

Tidigare studier har rapporterat om samband mellan mänsklig patogenmängd och mikrobiomdiversitet av färska råvaror. Med andra ord, ju mer varierad din kost, desto färre skadliga bakterier i din bakterieflora.

Styrker att ekologiskt smakar mer
Forskningen kan också bekräfta de som påstår sig kunna känna skillnad mellan ekologiska och vanliga produkter. En mikrob känd som metylobacterium, som ökar jordgubbssmakande föreningar, fanns i betydligt större omfattning  i ekologiska äpplen.

 

LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar

Bakterier kan stå på etiketten i framtiden
Nästa steg för forskarna blir nu att bekräfta i vilken utsträckning mångfalden i matmikrobiomet innebär mikrobiell mångfald i
tarmen och huruvida det ger förbättrade hälsoutfall.

Man föreslår också att information om den mikrobiella sammansättningen i famtiden skulle kunna visas på livsmedelsetiketter på stormarknader. "Mikrobiom och antioxidantprofiler av färska produkter kan en dag bli standard näringsinformation som visas tillsammans med makronäringsämnen, vitaminer och mineraler för att vägleda konsumenterna.” säger Birgit Wassermann en av forskarna, enligt The Guardian.

Av redaktionen

Källa: The Guardian


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.