Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt en ny studie. Forskarna bekräftar även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

En studie har funnit att ett vanligt äpple innehåller mer än 100 miljoner bakterier.Vissa av dessa mikrober är viktiga för att upprätthålla en hälsosam tarmflora – eller mikrobiom.

 

Bakterier i maten koloniserar vår tarm
Professor Gabriele Berg från Graz University of Technology i Österrike, menar att bakterier, svampar och virus i livsmedel koloniserar vår tarm. Och då tillagning dödar de flesta av dem, innebär det att rå frukt och grönsaker är särskilt viktiga som källor källor till goda tarmmikrober.

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Stor skillnad mellan ekologiska och lonventionella
Forskarna jämförde bakterierna i butiksköpta äpplen med ekologiska. Alla delar av äpplet analyserades. Även om ekologiska och äpplen odlade med bekämpningsmedel hade ungefär lika stor mängd bakterier, fann forskarna att ekologiska äpplen innehöll ett mer varierat och balanserat bakteriesamhälle, vilket man menar kan bidra till att göra dem smakligare än konventionella äpplen.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Stor artrikedom hos ekoäpplen
Ett varierat mikrobiom anses vara nyckeln till en frisk tarm och forskarna menar att det tycks finnas en större mikrobiell mångfald i organiska äpplen. "Nyskördade, ekologiska äpplen har ett betydligt mer mångsidigt, jämnt och tydligt bakteriesamhälle, jämfört med konventionella.” En variation och balans som forskarna anser begränsa risken för överväxt av en enskild art.

Tidigare studier har rapporterat om samband mellan mänsklig patogenmängd och mikrobiomdiversitet av färska råvaror. Med andra ord, ju mer varierad din kost, desto färre skadliga bakterier i din bakterieflora.

Styrker att ekologiskt smakar mer
Forskningen kan också bekräfta de som påstår sig kunna känna skillnad mellan ekologiska och vanliga produkter. En mikrob känd som metylobacterium, som ökar jordgubbssmakande föreningar, fanns i betydligt större omfattning  i ekologiska äpplen.

 

LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar

Bakterier kan stå på etiketten i framtiden
Nästa steg för forskarna blir nu att bekräfta i vilken utsträckning mångfalden i matmikrobiomet innebär mikrobiell mångfald i
tarmen och huruvida det ger förbättrade hälsoutfall.

Man föreslår också att information om den mikrobiella sammansättningen i famtiden skulle kunna visas på livsmedelsetiketter på stormarknader. "Mikrobiom och antioxidantprofiler av färska produkter kan en dag bli standard näringsinformation som visas tillsammans med makronäringsämnen, vitaminer och mineraler för att vägleda konsumenterna.” säger Birgit Wassermann en av forskarna, enligt The Guardian.

Av redaktionen

Källa: The Guardian


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.