kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

Hittills har man trott att livmodern och äggstockarna är helt sterila men ny forskning från Kina har visat att det finns bakterier även där och man har tidigare kunnat konstatera ett samband med gynekologiska sjukdomar. Upptäckter som kan leda till att det blir lättare att upptäcka och behandla sjukdom.

Mätte bakterier och endotoxiner
Nu har en japansk studie analyserat mensblod från kvinnor med och utan endometrios för att undersöka förkomsten av bakteriella infektioner. Man undersökte även inverkan av läkemedel med GnRH-antagonister och hur det påverkar bakterietillväxten i livmodern samt att man mätte nivåerna av så kallade endotoxiner – ämnen som bildas när vissa typer av bakterier dör.

 

LÄS OCKSÅ: Endometrios? Så får du naturlig hjälp

Vanligt läkemedel förvärrade tillståndet
Resultaten visade att menstruationsblodet hos de med endometrios var kraftigt kontaminerat med e-colibakterier men även andra bakterier. Koncentrationen av endotoxiner var fyra till sex gånger högre hos kvinnorna med endometrios jämfört med de utan. Och behandling med GnRH-antagonister, en form av läkemedel som används vid bland annat svår PMS och endometrios som hindrar ägglossning förvärrade tillståndet ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Omtvistad nytta med mammografi

Bakterier vid sjukdom
I studien som gjordes i Kina testades 110 kvinnor med bland annat endometrios och myom eller så kallade muskelnutor i livmodern. Och man kunde då se samband mellan vissa sammansättningar av bakterier och olika sjukdomstillstånd. Sammansättningar som skulle kunna fungera som markörer för sjukdomar, skriver SVT Nyheter i oktober 2017.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor med “goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer

Probiotika kan hjälpa
Även om den här typen av forskning är i ett tidigt skede och mer forskning krävs tror forskarna att upptäckten att bakteriella infektioner kan ligga bakom endometrios kan leda till nya diagnosticeringsmetoder såväl som nya behandlingsmetoder. Dessa sjukdomar skulle till exempel kunna upptäcktas genom bakterieprov från livmodern. Och probiotika och antibiotika både oralt och lokalt i vagina skulle kunna skydda kvinnor från både urinvägsinfektion och förbättra tillståndet vid endometrios tror de japanska forskarna.

Av Nina Törmark

Källa: SVT Nyheter och Endonews

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.