Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Olika bär jordgubbar, björnbär, blåbär, hallon i en röd skål på ett träbord

Bär för immunförsvaret

Hallon, blåbär och lingon.
Lassa på ett berg av bär på morgongröten och du kan möta hösten med ett starkare immunförsvar.

Höst betyder förkylning- och virustider, men du kan hjälpa immunförsvaret på traven genom att utnyttja skogens skafferi och äta bär i olika färger och former.
Bär innehåller rejält med antioxidanter som C-vitamin, betakaroten och fytonäringsämnen, vilket är antioxidanter som aktiverar kroppens immunförsvar, bidrar till förbättrad avgiftning och minskar inflammatoriska processer.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg


 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Ät mer frukt och bär – det skyddar mot demens

Bättre än frukt
Bär är också generellt bättre än frukt, eftersom de är mer näringsrika, innehåller mer fytokemikalier och mindre fruktsocker.
Och desto intensivare färg - desto mer antioxidanter, enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg, som också tipsar om att äta bär i varierande färger, då de innehåller olika vitaminer och mineraler.
– Orange bär som havtorn eller rönnbär innehåller stora mängder betakaroten, en antioxidant som verkar som ett förstadie till A-vitamin, medan blå bär som björnbär är rika på antocyaniner som bland annat skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom.
Hur mycket bör man då äta för att kunna påverka immunförsvaret?
– Att äta ett blåbär är bättre än inget alls, men det finns en gammal regel att man bör äta fem portioner frukt, grönsaker och bär per dag, varav åtminstone en bör vara bär, vilket motsvarar ungefär en knuten näve eller en deciliter.

LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är björnbär

Äta bären råa
För att du ska tillgodogöra dig alla näringsämnen och enzymer bör du dock äta bären råa, tipsar Zarah Öberg om. Om du hellre vill tillaga dina bär så tänk i så fall på att inte använda höga temperaturer. Använd en torkugn, ångkoka eller sjud på låg värme, vilket är mer skonsamt och bidrar till att näringsämnena behålls.
Har du svårt att få i dig råa bär så kan du göra en smoothie, äta bär på morgongröten eller göra raw food-rätter. Zarah Öberg vill också slå ett slag för att använda sig av de bär som finns i närheten och gärna plocka och frysa in dem själv – både av miljöskäl och eftersom de innehåller mer vitaminer.
– Det känns inte bra att köpa blåbär från Polen när vi har hela svenska skogen full av blåbär. Ett exempel är att vi i Norden behöver mer D-vitamin, vilket gör att svamp i våra skogar är väldigt rika på just D-vitamin.

Här är några bär som boostar immunförsvaret.

 • Hallon
  Hallon innehåller gott om fibrer för tarmfloran, polyfenoler som motverkar mikrober, samt är rika på vitamin C, E och K och anses skydda kroppen från virus och bakterier.
  LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek
 • Björnbär
  Björnbär är rika på anthocyanin och c-vitaminer vilket är starka antioxidanter som stärker immunförsvaret. Dess mörksvarta färg indikerar gott om antioxidanter.
 • Svarta vinbär
  Svarta vinbär är rika på C-vitamin som är viktigt för immunförsvarets normala funktion, samt även vitamin E och vitamin K. Svarta vinbär är även rika på kostfibrer, som är nödvändiga för en bra tarmflora och för immunförsvaret.
 • Blåbär
  I blåbär finns gott om C-vitamin, vitamin E och fibrer. Blåbär innehåller också en stor mängd polyfenoler som anthocyaniner, flavonoider och ellagsyra, som har kraftiga antioxidant-effekter i kroppen. Blåbär används även vid ögonbesvär på grund av dess höga innehåll av antocyanosider och lutein.
 • Fläderbär
  Fläderbär verkar avgiftande och antibakteriellt och är rika på C-vitamin. Bären har länge använts som en medicinalväxt för att motverka hosta och förkylningar.
 • Lingon
  Lingon är rika på vitamin C, E och K. Lingon innehåller också höga halter tannin, och är på så vis bra vid urinvägsinfektioner. Bären är även en bra källa till antioxidanter, såsom quercetin och anthocyaniner, vilket kan vara effektivt mot olika virussjukdomar.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: solkrämer för ansiktet + ung kvinna i solhatt som smörjer in ansiktet

Skönhetspanelen testar: Ansiktskräm med solskydd 

Hud

Huden i ansiktet utsätts extra mycket för solens strålar under sommaren. Utöver en solhatt är en riktigt bra solkräm för ansiktet ett nödvändigt skydd. Vi letar efter en miljö- och hälsovänlig produkt som låter oss njuta av sommaren med lite godare samvete. Vilken är vår solklara vinnare? 

Lemonadglas på rad

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Drycker och smoothies

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab" där hon hjälper cancerdrabbade tillbaka till livet, med hjälp av god och hälsosam mat. Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker, fulla av näringsämnen, vitaminer och skyddande ämnen för ditt immunförsvar.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!