smoothie ingredienser

Bärboosta din smoothie!

Smoothies är ett perfekt sätt att få i sig nyttigheter samtidigt som de också smakar gott. Här är bären som tar både kropp och själ till sjunde himlen.

Blåbär
Blåbär är ett riktigt superbär fullt av nyttigheter. De blåbär vars ris täcker 17 procent av Sveriges yta kallas Vaccinium myrtillus och anses vara bland de nyttigare. De amerikanska är större till storleken och har vitt fruktkött. Det är framförallt blåbärets höga halt av antocyanin, en typ av antioxidant som också ger blåbäret dess blåa färg, som gör bäret till ett superbär. Antocyaninerna skyddar ögats celler från skador av fria radikaler samtidigt som blodcirkulationen ökar och ögonvävnaden stärks. Antocyaninerna har också en antiinflammatorisk effekt.

Användning: Färska, frysta, torkade eller som pulver kan blåbär användas i smoothies, glass, yoghurt eller som topping på gröten. Välj helst svenska om du köper färska eller frysta.

 

Havtorn
Havtornsbär är oljiga, orange-gula bär med fantastiska egenskaper för torra slemhinnor och hudbesvär. Det är bärens innehåll av omega-7-fettsyror som gör de så potenta mot hudbesvär och torra slemhinnor i ögon, näsa, mun och underliv. Kroppen kan själv bilda omega-7, men den egna produktionen avtar med stigande ålder och många kvinnor upplever därför besvär när de närmar sig klimakteriet. Utöver omega-7 innehåller bären också omega-3, -6 och -9 samt är fullspäckade med vitaminer och antioxidanter.

Användning:
Färska, frysta, i form av pulver eller råsaft kan bären nyttighetstoppa samt ge en fräsch och syrlig smak till smoothies och kalla drycker.

Granatäpple

Granatäppelträdet kan bli upp till åtta meter högt. Frukten har ett hårt gult eller rött skal. Inuti finns flera hundra frön omgivna av ett saftigt rött hölje. Man äter främst fröna men även höljet går att äta. Granatäpple innehåller polyfenoler som verkar som antioxidanter och skyddar hjärt-kärlsystemet. Precis som hallon innehåller granatäpplet särskilt mycket ellaginsyra som skyddar huden mot den skadliga och åldrande effekten av UV-strålning. Granatäpplet innhåller förutom polyfenoler även vitamin B6 och C samt garvämnen, punicalaginer och kalium.

Användning: Kärnorna kan användas i sallader, smoothies eller på yoghurten. Finns även som juice, men se till att välja en osötad.

Körsbär
Det finns två typer av körsbär – söta och sura. De flesta har de söta i sin trädgård men de sura är de som omskrivits som riktiga superbär. De hälsoegenskaper som väckt störst uppmärksamhet är den goda effekten på behandling av gikt (genom att minska halten urinsyra i blodet), reumatism och sömnproblem. Det är bärets naturliga innehåll av kroppens egna sömnhormon melatonin som ligger bakom förbättringen av sömnkvaliteten och dess innehåll av inflammationsdämpande fenoler som förbättrar tillståndet vid reumatism.

Användning: Förutom själva bären finns också koncentrat av sura körsbär som kan användas för sina hälsoegenskaper eller som smaksättning i smoothies.

Hallon
Hallon är ett av våra svenska superbär som innehåller rikligt med ellaginsyra, dubbelt så mycket som jordgubbar. Ellaginsyra är bra för huden då det ger ett naturligt skydd mot UV-strålning och dess åldrande effekt på huden. Antioxidanten tillskrivs också en anticancerogen effekt på flera olika sorters cancer. De små bären innehåller även gott om inflammationshämmande antocyaniner samt C-vitamin, folsyra och järn.

 

Användning: Färska, frysta eller frystorkade ger de både smak och hälsosamma egenskaper till smoothien, yoghurten eller gröten.

Acai
Acai är ett lila-svart bär med högt näringsinnehåll. Bäret växer i toppen på acaizeiro-palmen i Amazonas och är naturligt rikt på vitaminer, mineraler, fettsyror, aminosyror, fibrer och antioxidanter. Det är framförallt den höga halten polyfenoler, en typ av antioxidanter, som gör acaibäret så nyttigt. Det innehåller tre till sex gånger mer polyfenoler än blåbär och 30 gånger mer än rött vin. Polyfenolerna i acaibär har bland annat visats vara bra mot inflammation, som skydd mot UV-strålning och för blodsockerbalansen. Bäret har en spännande smak som ofta beskrivs som en blandning av blåbär, choklad och te.

Användning: Finns som frystorkat pulver eller dryck och kan användas i smoothies, juice eller glass.

Av: Johanna Gustavsson

Läs också: Fler nyttigheter till din smoothie

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".