Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

porträtt kvinna

Foto: Patrick Degerman

Bark från tall motade Evas allergi

Eva Lidström

Ålder: 65 år.
Bor: Skellefteå.
Gör: Pensionär. Jobbade tidigare inom resebranschen.
Familj: Make och 2 vuxna barn, 3 barnbarn och 2 bonusbarnbarn
Så mår jag bra: Går på gym, gillar att promenera. Läser mycket böcker, konsumerar allt från skönlitteratur och deckare till faktaböcker och dokumentärer. Sjunger i kör, älskar att lyssna på musik och umgås med goda vänner.

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

Eva Lidströms allergi mot pälsdjur blev tydlig när hon och hennes nyblivna sambo skaffade katt. Det kliade i ögonen och Eva började nysa. Kanske kände katten att matte inte tålde hennes närvaro, för ganska snart promenerade den iväg och kom aldrig tillbaka.

– Båda mina föräldrar var allergiska, och då ökar ju risken att bli allergisk, men det var inte förrän i 30-års åldern när jag genomgick en sticktest som det konstaterades att jag var allergisk mot det mesta; damm, kvalster, pollen och pälsdjur, säger Eva Lidström.

 

Hon fick allergitabletter och ögondroppar, men det räckte aldrig riktigt till, och Eva blev både dåsig och trött av allergin och att året om behöva ta sin medicin. Mest besvärlig var rinnsnuvan och nysattackerna som stockade igen i näsa och hals, men även problemen med andningen och hjärtklappning som kom efter nysningarna var jobbiga.

En sommar för 25 år sedan kom Eva närmare en lösning på sin kraftiga allergi.

– Jag var på självplock för jordgubbar och åt massor med bär. På väg hem fick jag en kraftig allergisk reaktion och blev riktigt sjuk. Det var som om alla jordgubbarna utsatte kroppen för en enorm påfrestning. Då insåg jag att en del av mina allergiska reaktioner kunde bero på mat som jag inte visste om att jag inte tålde, säger Eva Lidström som bestämde sig för att sluta äta jordgubbar och alla andra röda bär.

LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Snabb effekt och bättring

Fortfarande hjälpte inga mediciner mot de kraftiga allergiattackerna. Då gick hon till en naturterapeut där hon fick hjälp att sanera kosten ännu mer, och besvären lättade ytterligare en aning.

I samma veva utreddes hon för glutenintolerans, och när hon fått det bekräftat, så slutade hon med gluten, och tarmen fick äntligen chans att läka. Men hon besvärades fortfarande av kraftiga allergiattacker med rinnsnuva och nysningar, symtom som histamintabletterna inte rådde på. Inte förrän hon provade ett kosttillskott mot pollenbesvär.

– I höstas läste jag om en kvinna som hade stora problem med allergier och som blivit hjälpt av ett tillskott mot allergi, pycnogenol. Det lät så bra att jag bara måste prova, säger Eva Lidström.

 

Resultatet blev över förväntan. Efter några dagar kände hon sig piggare, och efter en dryg vecka märkte hon att de långvariga nysningarna uteblivit. Nu, ett halvår senare, har hon noterat att nysattackerna kommer mycket mer sällan

– Det är verkligen stor skillnad. Jag är inte alls lika trött. Däremot vet jag inte hur jag reagerar mot pälsdjur. Coronapandemin har ju gjort att jag inte besökt vänner som har katt. Men jag har inte varit förkyld sedan jag började med tillskottet. 

LÄS OCKSÅ: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker

Skaffade hund

Barkextraktet, som Eva tar, kan ge en omedelbar effekt vid allergier. Om och när en allergisk reaktion uppstår med rinnande näsa och kliande ögon så kan symtomen lindras inom en kvart, om man tar fyra till sex tabletter. Men för pollenallergiker är det förstås bättre att börja med tillskottet innan pollensäsongen drar igång.

När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den tycker är farliga. Då frigörs histamin och inflammatoriska ämnen för att bekämpa det som gör intrång i kroppen. Det är frisättningen av histamin som gör att vi nyser, det kliar i ögonen och att vi blir snuviga.

 

Det finns studier som visar att flavonoiderna i tillskottet som Eva tar blockerar frisättningen av histamin. Barken ökar upptaget och återupptaget av histamin i mastcellerna. Dessa celler är viktiga för de inflammatoriska reaktionerna som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp.

I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. En stor fördel är att tillskottet inte gör dig trött eller ger torra slemhinnor som annars är vanliga biverkningar av konventioenella allergimediciner.

– Det är märkligt hur man kan reagera och inte reagera på olika ämnen. Jag ville så gärna ha hund och skaffade en chihuahua för tio år sedan. Visst kliade det i näsan, men det går inte att jämföra med när jag träffar katter. Men hunden var så efterlängtad! Det kanske övervägde? Det ska bli intressant att se hur jag reagerar på pollen i år. Ännu har jag inte känt något, och pollen kan ju komma ganska tidigt på året.

Av Inger Palm


Eva Lidström

Ålder: 65 år.
Bor: Skellefteå.
Gör: Pensionär. Jobbade tidigare inom resebranschen.
Familj: Make och 2 vuxna barn, 3 barnbarn och 2 bonusbarnbarn
Så mår jag bra: Går på gym, gillar att promenera. Läser mycket böcker, konsumerar allt från skönlitteratur och deckare till faktaböcker och dokumentärer. Sjunger i kör, älskar att lyssna på musik och umgås med goda vänner.

Pycnogenol

… är ett tillskott med extrakt från en fransk strandtall, pinus pinaster. Barken innehåller en unik kombination av ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Flavonoiderna blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Pycnogenol har effekt på luftburen allergi, pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. 
Den starka antioxidativa effekten ger även hjälp vid andningssvårigheter och de stärker kollagenet vilket gör att vävnaden i näsa och hals inte släpper igenom vätska och därmed minskar eller uteblir den allergiska reaktionen. Extraktet ökar också produktionen av kväveoxid som förbättrar blodcirkulationen i de små kärlen i hjärnan, vilket gör dig mindre trött.
Även inflammationer hos astmatiker dämpas. Har du astma kan det ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att problemen ökar. 
Det finns mer än 400 publicerade studier och artiklar som visar extraktets effekt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.