Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Barns språkutveckling påverkas av vuxnas digitala vanor

Små barn är beroende av kontakt för utveckla sitt språk – det räcker inte att de hör många ord. Fokus på telefon eller dator tar uppmärsamhet från barnet, men det är inte skärmtiden eller modern teknik i sig som är problemet utan hur det används enligt forskare vid Linköpings universitet.

Språket hos barn vars föräldrar ofta använder digitala media utvecklas långsammare visar ett forskningsprojekt på Baby- och barnlabbet vid Linköpings universitet. Forskarna har tittat på hur föräldrar använder sig av teknik tillsammans med sina barn och hur teknikanvändningen påverkar barnens språkutveckling, kognitiva utveckling och minne. Studien som pågått i tre år påbörjades när barnen var nio månader och har följt dem sedan dess.

 

Digital användning stör interaktionen
Frågan om skärmtid debatteras flitigt, men biträdande professor Anett Sundqvist och hennes forskarkollegor tittar istället på ”technoference”. Ordet är en sammansättning av engelskans ”technology” och ”interference”, teknik och ingripande och avser hur digitala medier stör kommunikationen mellan barnet och föräldern. Förälderns uppmärksamhet och närvaro har stor betydelse för barnets språkutveckling och det absolut viktigaste för barnets språkutveckling är antalet fram- och tillbakainteraktioner med föräldern. ”Språkutveckling handlar inte om hur många ord barnet hör, i så fall skulle man bara kunna ha tv:n på i bakgrunden hemma”, säger Anett Sundqvist i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

LÄS OCKSÅ: Blodbrist tidigt i graviditeten kan bidra till autism hos barnet

Skillnad på bok och mobilanvändning
Det är inte digitala media i sig som är problemet, utan hur man använder dem enligt forskarna. En bok och en mobiltelefon används på olika sätt. När man läser en bok för ett barn så gör man det genom att peka, förklara och diskutera. Mobilen skulle kunna användas på samma sätt, menar Anett Sundqvist, även om det sällan går till så. Eftersom barnet kan använda mobilen själv får det inte det stöd och uppmärksamhet som det behöver för att lära sig.

LÄS OCKSÅ: WHO: Max en timmes skärmtid för barn under 5 – ingen för barn under 2

"Förklara för barnet vad du gör"
Att avstå från att använda mobilen när man är med barnet kan vara svårt. Ett för barnet bättre sätt skulle vara att förklara vad man gör. Det är enligt Anett Sundqvist bra att göra mobilanvändningen mer genomskinlig för barnen. Det kan göras genom att man pratar högt och förklarar vad man gör, till exempel att man betalar en räkning. På så sätt så ger man barnet en inblick i vad man håller på med. Det kan desutom få som konsekvens att man själv blir mer medveten om hur ofta man använder sin mobil.

LÄS OCKSÅ: Infektion under graviditeten ökar risken för psykisk ohälsa hos barnet

Kritik tolkas som teknikfientlighet
Den som kritiserar digitala medier kan uppfattas som teknikfientlig och att uppmärksamma digitala mediers negativa inverkan på barn kallas ofta teknikpanik, men forskningen visar att användning av digitala media har den här sortens konsekvenser. Även om digitala media fortfarande ät något nytt, finns numera en större medvetenhet kring dem och Anett Sundqvist och nennes kollegor hoppas att vi går mot en trend där föräldrar är mer restriktiva i sin användning.

 

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Barn har svårt att lära från en skärm
Den nya läroplanen för förskolan säger att förskolan ska använda sig av digitala medier. Ett ogenomtänkt beslut enligt Anett Sundqvist som menar att det inte är digitala media i sig, utan hur man använder sig av det som är viktigt. Små barn har betydligt svårare att lära sig från en skärm, då det är svårt för dem att översätta det den ser på skärmen till verkligheten.
”Om förskolans uppgift är att främja att barnet lär sig saker, så är det dumt att tillbringa för mycket tid med något som det är svårare för barn att lära sig genom.”, säger hon vidare i pressmeddelandet.

Forskargruppen söker nu medel för att kunna fortsätta följa barnen. De vill undersöka vad användningen av digitala media får för konsekvenser när barnen börjar skolan.

Av redaktionen

Källa: LiU


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.