Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Barns språkutveckling påverkas av vuxnas digitala vanor

Små barn är beroende av kontakt för utveckla sitt språk – det räcker inte att de hör många ord. Fokus på telefon eller dator tar uppmärsamhet från barnet, men det är inte skärmtiden eller modern teknik i sig som är problemet utan hur det används enligt forskare vid Linköpings universitet.

Språket hos barn vars föräldrar ofta använder digitala media utvecklas långsammare visar ett forskningsprojekt på Baby- och barnlabbet vid Linköpings universitet. Forskarna har tittat på hur föräldrar använder sig av teknik tillsammans med sina barn och hur teknikanvändningen påverkar barnens språkutveckling, kognitiva utveckling och minne. Studien som pågått i tre år påbörjades när barnen var nio månader och har följt dem sedan dess.

 

Digital användning stör interaktionen
Frågan om skärmtid debatteras flitigt, men biträdande professor Anett Sundqvist och hennes forskarkollegor tittar istället på ”technoference”. Ordet är en sammansättning av engelskans ”technology” och ”interference”, teknik och ingripande och avser hur digitala medier stör kommunikationen mellan barnet och föräldern. Förälderns uppmärksamhet och närvaro har stor betydelse för barnets språkutveckling och det absolut viktigaste för barnets språkutveckling är antalet fram- och tillbakainteraktioner med föräldern. ”Språkutveckling handlar inte om hur många ord barnet hör, i så fall skulle man bara kunna ha tv:n på i bakgrunden hemma”, säger Anett Sundqvist i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

LÄS OCKSÅ: Blodbrist tidigt i graviditeten kan bidra till autism hos barnet

Skillnad på bok och mobilanvändning
Det är inte digitala media i sig som är problemet, utan hur man använder dem enligt forskarna. En bok och en mobiltelefon används på olika sätt. När man läser en bok för ett barn så gör man det genom att peka, förklara och diskutera. Mobilen skulle kunna användas på samma sätt, menar Anett Sundqvist, även om det sällan går till så. Eftersom barnet kan använda mobilen själv får det inte det stöd och uppmärksamhet som det behöver för att lära sig.

LÄS OCKSÅ: WHO: Max en timmes skärmtid för barn under 5 – ingen för barn under 2

"Förklara för barnet vad du gör"
Att avstå från att använda mobilen när man är med barnet kan vara svårt. Ett för barnet bättre sätt skulle vara att förklara vad man gör. Det är enligt Anett Sundqvist bra att göra mobilanvändningen mer genomskinlig för barnen. Det kan göras genom att man pratar högt och förklarar vad man gör, till exempel att man betalar en räkning. På så sätt så ger man barnet en inblick i vad man håller på med. Det kan desutom få som konsekvens att man själv blir mer medveten om hur ofta man använder sin mobil.

LÄS OCKSÅ: Infektion under graviditeten ökar risken för psykisk ohälsa hos barnet

Kritik tolkas som teknikfientlighet
Den som kritiserar digitala medier kan uppfattas som teknikfientlig och att uppmärksamma digitala mediers negativa inverkan på barn kallas ofta teknikpanik, men forskningen visar att användning av digitala media har den här sortens konsekvenser. Även om digitala media fortfarande ät något nytt, finns numera en större medvetenhet kring dem och Anett Sundqvist och nennes kollegor hoppas att vi går mot en trend där föräldrar är mer restriktiva i sin användning.

 

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Barn har svårt att lära från en skärm
Den nya läroplanen för förskolan säger att förskolan ska använda sig av digitala medier. Ett ogenomtänkt beslut enligt Anett Sundqvist som menar att det inte är digitala media i sig, utan hur man använder sig av det som är viktigt. Små barn har betydligt svårare att lära sig från en skärm, då det är svårt för dem att översätta det den ser på skärmen till verkligheten.
”Om förskolans uppgift är att främja att barnet lär sig saker, så är det dumt att tillbringa för mycket tid med något som det är svårare för barn att lära sig genom.”, säger hon vidare i pressmeddelandet.

Forskargruppen söker nu medel för att kunna fortsätta följa barnen. De vill undersöka vad användningen av digitala media får för konsekvenser när barnen börjar skolan.

Av redaktionen

Källa: LiU


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".