Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Barn som kladdigt runt munnen efter att ha ätit

Bättre näringsinnehåll i pannkakor än fiskpinnar

Hur står sig barnens favoriträtter egentligen näringsmässigt? Tidningen Testfakta har undersökt innehållet i sju populära måltider och jämfört med behovet hos en fyraåring. Här är resultatet.

Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv är några av rätterna som många småbarnsföräldrar ofta lagar, trots att ambitionen innan man blev föräldrar kanske många gånger var en annan. Att fasta i samma loop är lätt hänt, särskilt när barnen själv får vara med och bestämma. Tidningen bad barndietisten Sara Ask att titta närmare på innehållet några populära måltider och göra en jämförelse utifrån rekommenderat dagligt intag för en fyraåring.
I jämförelsen inkluderades morotsstavar, men inga andra grönsaker.

 

Minst näring i fiskpinnar, falafel och falukorv
Dietisten konstaterade att ingen av rätterna var direkt usel ur näringssynpunkt, men att det ändå skiljde sig en hel del. Fiskpinnar, falukorv och falafel visade sig ge mindre näring än övriga rätter. Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det inget problem, menade dietisten Sara Ask. Och när det gäller korven tyckte hon att man kan välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.

Pannkakor bättre än förväntat
Den stora överraskningen visade sig vara pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen.
– Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra. Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask till Testfakta.

Mycket socker i blodpudding
Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant. Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt serveras med jämna mellanrum. Blodpudding är framför allt en bra källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding.

Komplettera med D-vitamin och omega-3
Men även om dietisten fann innehållet i de testade rätterna helt okej är det bra att komplettera med vissa produkter då och då, som till exempel D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk. Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk. Sara Ask menar också att man som förälder ska tänka på att se till att barnet får i sig omega-3.
– Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon.

 

"Varannan barnens"
Och även om man inte behöver ha dåligt samvete för att man serverar barnens favoriter flera gånger i veckan ska man inte glömma att man som förälder också har ett ansvar för att barnens smak utvecklas.
– Tänk gärna ”varannan barnens” och servera andra rätter däremellan.

Mer grönsaker
Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen.Sara Asks tips är att ställa fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål.

Av Isabelle Hedander

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.