Annons
Annons

Bättre näringsinnehåll i pannkakor än fiskpinnar

Tidningen Testfakta undrade hur barnens favoriträtter egentligen står sig näringsmässigt. De undersökte därför innehållet i sju populära måltider och jämförde med behovet hos en fyraåring. Här är resultatet.

Redaktionen

7 januari, 2013
Bättre näringsinnehåll i pannkakor än fiskpinnar
Dela inlägget

Hur står sig barnens favoriträtter egentligen näringsmässigt? Tidningen Testfakta har undersökt innehållet i sju populära måltider och jämfört med behovet hos en fyraåring. Här är resultatet.

Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv är några av rätterna som många småbarnsföräldrar ofta lagar, trots att ambitionen innan man blev föräldrar kanske många gånger var en annan. Att fasta i samma loop är lätt hänt, särskilt när barnen själv får vara med och bestämma. Tidningen bad barndietisten Sara Ask att titta närmare på innehållet några populära måltider och göra en jämförelse utifrån rekommenderat dagligt intag för en fyraåring.
I jämförelsen inkluderades morotsstavar, men inga andra grönsaker.

Minst näring i fiskpinnar, falafel och falukorv
Dietisten konstaterade att ingen av rätterna var direkt usel ur näringssynpunkt, men att det ändå skiljde sig en hel del. Fiskpinnar, falukorv och falafel visade sig ge mindre näring än övriga rätter. Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det inget problem, menade dietisten Sara Ask. Och när det gäller korven tyckte hon att man kan välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.

Pannkakor bättre än förväntat
Den stora överraskningen visade sig vara pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen.
– Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra. Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask till Testfakta.

Mycket socker i blodpudding
Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant. Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt serveras med jämna mellanrum. Blodpudding är framför allt en bra källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding.

Komplettera med D-vitamin och omega-3
Men även om dietisten fann innehållet i de testade rätterna helt okej är det bra att komplettera med vissa produkter då och då, som till exempel D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk. Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk. Sara Ask menar också att man som förälder ska tänka på att se till att barnet får i sig omega-3.
– Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon.

”Varannan barnens”
Och även om man inte behöver ha dåligt samvete för att man serverar barnens favoriter flera gånger i veckan ska man inte glömma att man som förälder också har ett ansvar för att barnens smak utvecklas.
– Tänk gärna ”varannan barnens” och servera andra rätter däremellan.

Mer grönsaker
Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen.Sara Asks tips är att ställa fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål.

Av Isabelle Hedander

 

Annons
Annons