Beauty by Bloch

Billig mjölk är början till allt ont

23 april, 2013 | Kommentera (20)

Igår när jag handlade på den lokala Coop-butiken (som förövrigt är fantastiskt duktiga på ekologiska produkter), packade jag ihop min lilla korg i vanlig ordning.Lallade runt lite, slängde i nån liter mjölk, svor över att dom börjat med “coops egna mjölk” åt helvete för billigt och traskade vidare.

När jag kom till kassan och lastade upp mjölken av den dyraste sorten från mejerikylen säger kassörskan -“Du såg att vi börjat med Coops egna mjölk va? Den är jättebillig!”
-“Billig mjölk är det sista jag vill köpa”, säger jag, och hon ser alldeles förbryllad ut.
Jag vill inte köpa något annat till underpris heller för den delen.

Om jag som konsument inte betalar en varas rätta värde, så får ju inte heller den som ligger bakom varan rätt betalt för den.
Simple as that.

Jag har själv jobbat extra som mjölkbonde, och jag vet vilket enormt engagemang och tid det tar, att vara bonde är inte ett jobb utan en livsstil.
Och en bonde som inte får betalt för sin vara utan hela tiden måste snåla och effektivisera, får inga glada och välmående kor.
Och den mjölken, den vill i alla fall inte jag dricka…

Om vi fortsätter köpa de löjligt billiga mejeriprodukterna, kommer det sluta med att vi bara har mjölk från Långtbortistan att tillgå så småningom.
Ica har ju redan börjat med sin grädde från Österrike…

För att citera min mor från radioprogrammet hon medverkade i igår.
Kom ihåg, att varenda liten grej du köper – spelar roll!

 

Bästa korna påväg in för morgonmjölkning

kor

Postad: 23 april, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Ekologi, mat | Etiketter: , , , , , | Kommentera (20)

Det finns 20 kommentarer:

Billig mjölk är början till allt ont

 1. Malin skrev den

  Jag blev så glad när jag såg coops filmjölk för man slapp den där JÄKLA DUMMA OSORTERBARA PLASTKORKEN!
  Tittade inte på priset utan köpte bara – för att slippa Arlas korkade kork (ska man klippa ut den för att sortera?!?)
  Men du har så rätt med priset. /Malin

  • Beauty by Bloch skrev den

   ja malin, det är inte lätt att tänka på allt.. och framför allt – det är inte lätt att vara bäst på allt!

 2. jonas skrev den

  instämmer!! skånemerjeriers då lantmjölken-är den ok?

 3. jonas skrev den

  antar järnas är bäst

  • Beauty by Bloch skrev den

   alla mindre mejerier är i regel mer humana med priserna skulle jag säga =)

 4. Isabelle skrev den

  Så himla bra inlägg!! Fantastiskt klokt. Önskar fler kunde tänka så. Speciellt de som vägrar köpa eko pga av att det ofta är lite dyrare. Skulle fler handla skulle priserna sjunka. Dessutom är det i mina ögon den icke ekologiska, genmanipulerade, onaturliga maten full av syntetiska tillsatser, aromer, färgämnen och konserveringsmedel som är (och av alla borde anses vara) dyr.
  För övrigt förstår jag dig helt och fullt ang plastkorken Malin. Har länge irriterat mig över samma sak – men till synes helt i onödan. Läs här: http://kurera.se/tre-vanliga-myter-nar-det-galler-atervinning

  • Beauty by Bloch skrev den

   Verkligen! du är så klok bells! Jag önskar att detta så småningom blir det allmäna tänket, och att köpa onödigt billigt blir ute!
   bra länk förövrigt! hade ingen aning om det!

 5. Ragnar skrev den

  Helt sant om lågprismjölken. Märks att du vet vad det handlar om. Känns inte som att alla riktigt förstår vad som blir resultatet om vi börjar jaga pris före kvalitet och kortsiktig vinst före långsiktig utveckling. Längst uppe i Norrland finns det fortfarande kvar en helt bondeägd liten mejeriförening som kämpar för högre ersättning till bönderna och hållbar livsmedelsproduktion: http://www.norrmejerier.se dessutom finns de väldigt små Falköpings mejeri, Vetterbygdens mejeri och lilla Gefleortens Mejeri som alla kläms av tunga vinstintressen. Bra att du säger ifrån, så korna kanske blir kvar på gårn!

 6. Anneli skrev den

  Och Coop har grädde från Tyskland… så numera köper jag Skånemejeriets grädde om jag får tag på den, annars avstår jag hellre. Fram för svenska produkter och helst lokalproducerat.

 7. Reno skrev den

  Bra inlägg! Jag har skrivit till Coop:s vd om liknande, att många Coop-butiker tävlar med låga priser istället för att satsa på bra varor till skäliga priser, och fick följande svar som visar att han inte fattat ett dugg:
  ————-
  Som en stor kedja med matbutiker över hela Sverige är vår uppgift att tillgodose behoven hos så många människor som möjligt och något de flesta kunder efterfrågar är bra priser. Det måste vi se till att ha. Samtidigt är vi mycket stolta över att länge ha varit pionjärer inom ekologi och fortfarande ledande på området. Till exempel har vi Sveriges bredaste sortiment av ekologiska produkter, som också står för en större andel av försäljningen än hos våra konkurrenter. Om du inte hittade produkterna du nämner i mejerihyllan kan de ha varit tillfälligt slut och det är ju inte bra, men de finns i vårt sortiment. Vår ekologiska Änglamarksmjölk är till exempel en storsäljare. Utöver det jobbar vi ständigt för att göra vårt utbud av ekologiska produkter större, bättre och mer prisvärt. På flera områden, till exempel frukt och grönt, är dock tillgången på produkter en utmaning ­ det produceras helt enkelt inte tillräckligt mycket ekologiskt.
  ——————-
  Nä, sorry Coop. Jag handlar hellre i små affärer eller i en gårdsbutik där jag vet vilka som får mina pengar.

  • Beauty by Bloch skrev den

   Helt rätt! Vad glad jag blir när fler bråkar med jättarna!
   Småskaligt är framtiden, tror jag.

 8. Marcus skrev den

  Men det stämmer inte!! I sin bok en annorlunda barndom berättar Iris Johansson om sin far som var mjölkbonde. Han hade 27 kor och detta försörjde 20 människor, och man levde ofta mycket gott! Detta var på 50-talet. Idag kan en normal bonde inte ens försörja sin egna familj även om han har 200 kor.
  Det beror inte på mjölkpriset som slutkonsumenten betalar. Det beror på massa andra saker en massa skit, tillväxtekonomin osv osv…
  Om man fick för sig att höja priset på mjölk med en krona så skulle det inte dröja mer än 10 år så skulle den kronan vara uppäten av samma mekanismer. Glöm aldrig! 27 kor för 20 människor gick utmärkt 1950. Varför klarar inte 4 personer på 200 kor idag?

  • Beauty by Bloch skrev den

   Och vad fick han betalt för mjölken av de 27 korna per liter?
   Gissningsvis mycket, mycket mer än de motsvarande 1,12kr de får idag.
   Det är ganska tydligt att du inte är insatt i hur det idag fungerar att vara bonde. Det är självklart att diverse mekanismer äter upp en stor del av den summa man drar in, liksom hela samhälls-situationen, som ändrats ganska gravt på de över 60 år som gått sedan 1950-talet.
   Skulle mjölkpriset stiga en krona, och jag visste att hela den kronan gick direkt till bonden – hade jag köpt den!

 9. Inger T skrev den

  Reagerade på ditt inlägg om Coops mjölk; antingen har jag missförstått det hela – eller så har du gjort det. Bor i närheten av Grådö, där ett mejeri, f.d. Milko, stod på gränsen till att bli nedlagt ifjor. Då köpte Coop det, och det är därifrån Coops mjölk kommer – från lokala bönder i Dalarna och Västmanland. Coop säljer även andra mjök-och gräddprodukter, bl.a. från Tyskland, men om du tittar efter på förpackningen och ser att mjölken eller grädden är producerad på Grådö mejeri, så får du jättebra, och för mig närproducerade, produkter.

  • Beauty by Bloch skrev den

   På coops mjölk står det mycket riktigt att den är från svenska bönder, problemet är att den är hutlöst mycket billigare än annan mjölk, och att bönderna som driver gårdarna därmed inte får betalt.
   Oavsett om det är Coop, Arla eller något annat mejeri som köper mjölken, har bönderna ett avtal med dem och det är mejeriet som bestämmer priset de känner för att betala för mjölken.
   När en mjölksort då är väldigt billigt, får bonden bara en liten spottstyver av den summan, och riskerar då att vara den som kursar istället för mejeriet…

 10. Inger T skrev den

  Ytterligare ett inlägg; en länk till Coops sida om Grådö mejeri: https://www.coop.se/Vart–ansvar/Vara-leverantorer/Grado-mejeri/

 11. Josef skrev den

  bra text. Jag är helt enig. Trött på folk som bara leter billigast billiga hela tiden. Jag blir skeptisk när något är billigt och har gjort liknande som du i butiker flera gånger. Folk tycker jag är dum i huvet när jag kommenterar att jag inte vill ha billig skit från eldorado, utan ekologisk, giftfri basmat utan tillsatser o gärna betalar för det.

  Angående arlas förpackningar som är “osorterbara”: Släng korken i plaståtervinningen o låt den andra plasten sitta kvar. Släng förpackningen i pappersförpackningsbehållaren. plastfjongen som sitter kvar på mjölkförpackningen återvinns i ett senare skede.

  • Beauty by Bloch skrev den

   Ja, det är tråkigt att en så stor klick fortfarande ser det så.
   Men jag tror och hoppas att fler och fler börjar tänka som du, och agera därefter.
   Bra tips om återvinningen =)

 12. markus henriksson skrev den

  Visst är det fint att värna om närproduserat men nu är det inte så enkelt, Om jag köper Coops mjölk paketerar om den höjer priset med 10kr, då köper du den,?

  • Beauty by Bloch skrev den

   Nej Markus, och det vet jag inte heller varför jag ens skulle överväga att göra.
   Min poäng är ju att bonden skall få betalt för sin vara, och inte en mellanhand. Och givetvis tar jag reda på sådant innan jag köper en vara, vart pengarna går.
   Jag tycker det är väldigt enkelt att värna om det närproducerade, det är bara att läsa och handla =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Victoria Bloch .
Ålder: 24.
Bor: På småländska landsbygden.
Sysselsättning: Arbetar i hälsokostbutik.
Om mig: Jordbunden partypingla med ekologi i ryggmärgen. Saker jag gillar är skogen och allt som finns däri, min hund, bugglycka, eko-tänk och att ha rätt.
Fokus just nu: Lanseringen av ekologiska schamposerien Reco Hair, i familjeföretaget Ingelss.
Om bloggen: För mig är ekotänk en så självklar del av vardagen att det inte ens är ett tänk. Det är så jag alltid tänker. Jag är uppvuxen med en mor som jobbar som ekologisk frisör, och jag har själv så gott som hela mitt aktiva yrkesliv jobbat inom hälsokostbranschen.
I min blogg kommer jag dela med mig av tips, råd och fakta om vilka ingredienser som finns i vanliga skönhetsprodukter och vad dessa gör med vår kropp. Jag kommer även att visa på ekologiska alternativ istället – och förklara varför de är mycket bättre såklart.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)