Beauty by Bloch

Oljor du skall undvika i din hud och hårvård del 2

5 september, 2013 | Kommentera (4)

 

Då var det dags för del 2 i “oljor du skall undvika i din hudvård och hårvård” (och allt annat med)
Dagens olja heter “trumvirvel” –Palmolja.

Eeeeh, men whaat tänker säkert någon, palm är ju en växt?!

Men… (som tony irving skulle ha sagt)

För att kunna odla palmer och utvinna palmolja skövlas det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. När man sedan skall utvinna oljan skickas de till ett raffinaderi där oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. (sjukt nice)
Man häller sedan över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma behållare och utan ordentlig rengöring emellan.

Sedan måste man återigen rena oljan för att få bort lukt (och smak om det skall användas till margarin där det benämns som “vegitabiliskt fett).
Då är det vanligt att man använder natronlut (finns också i rengöringsmedel till toaletter), fosforsyra eller citronsyra, och blekmedel.
Och ska det till margarin-tillverkning, använder man aceton för att skilja det mättade fettet från det fleromättade.

Och ännu en gång står jag förstummad och fattar inte.
Jag förstår verkligen på riktigt inte, varför både livsmedels- och kosmettikproducenter väljer att använda sig av palmolja i sina produkter?
När det finns så många andra, fina, vårdande och etiskt odlade oljor att använda istället.

Varför använder man det då?
För att palmolja är snorbilligt troligtvis. Jag finner ingen annan anledning.

 

Hur du hittar dem på INCI förteckningen:
Det är svårt! Ibland står det bara vegitable oil, ibland står det Oleum palmae, vegetable tallow, elaeis Guineensis oil. De kan också vara svåra att hitta eftersom många företag använder tensider och derivat från palmolja.
Seriösa naturkosmetiska märken använder sig inte utav palmolja eller ämnen som utvunnits ifrån dem, och om de gör det är den från godkända ekologiska odlingar.
Förväxla inte med kokosolja, kokosolja är en helt annan sak!

 

Finns i: Traditionell kosmetik såsom makeup (främst läppstift), krämer, lotions, speciellt feta sådana. Schampo innehåller ofta palmolje-derivat. Margarin består till största delen av palmolja. Färdigmat och halvfabrikat.

 

Använd istället:
Produkter från seriösa naturkosmetiska märken, kolla i din hälsokostbutik.
Våga maila företagen och fråga, har de inget att dölja svarar de glatt =)
Rosenserien t.e.x skriver öppet på sin hemsida att de använder ämnen som härstammar från palmolja i sina produkter, men beskriver också att dessa är från kontrollerade ekologiska odlingar.
Transparens hos företag är seriöst!

 

 

Postad: 5 september, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Ekologi, Oljor du skall undvika | Etiketter: , , , | Kommentera (4)

Det finns 4 kommentarer:

Oljor du skall undvika i din hud och hårvård del 2

 1. Emma skrev den

  Haha, har suttit hela gårdagen och nu på morgonen och retat mig på margarin och liknande. Skrev just ett kort inlägg om just det, och nu ser jag att du har skrivit ungefär samma grej fast väldigt mycket bättre! Inget morgonkaffe, inget fördjupande, resonerade jag ungefär. Hur som helst, detta är verkligen en av mina favoritbloggar! Kul att du är så bra på att förklara så att alla kan förstå varför man bör undvika de gamla vanliga, otäcka produkterna!

  • Beauty by Bloch skrev den

   Men vad glad jag blir! Tusen tack för allt beröm! =)
   Kikade på din blogg, festligt skriven! =)
   keep up the good work // Vix

 2. A skrev den

  Jag förstår inte heller VARFÖR inte alla kemikalier tas bort! Det finns ekologiska och naturliga alternativ till det mesta faktiskt. Varför köper inte fler ekologiskt när det kommer till mat!? Är folk inte oroade över sin hälsa? Och varför kan inte regeringen se till att alla varor eller kosmetika och allt annat byts ut mot ekologiskt och naturligt!? Varför görs det inte mer för miljön? Förstår inte regeringen att det faktiskt inte är ett dugg lönt att lägga pengar och energi på andra områden än miljön, för görs det inget snart så kommer vi utrota oss själva och då finns det inga andra problem för regeringen att lösa. Usch, jag blir så upprörd! Tack för din blogg förresten!

  • Beauty by Bloch skrev den

   Jag håller precis med dig, och kunde inte sagt det bättre själv!
   När blev det naturligt att äta konstgjort, och konstigt att äta naturligt?
   Tack för din kommentar, kunde inte formulerat alla dess frågeställningar bättre själv,
   det är bara att hoppas att fler och fler börjar tänka så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Victoria Bloch .
Ålder: 24.
Bor: På småländska landsbygden.
Sysselsättning: Arbetar i hälsokostbutik.
Om mig: Jordbunden partypingla med ekologi i ryggmärgen. Saker jag gillar är skogen och allt som finns däri, min hund, bugglycka, eko-tänk och att ha rätt.
Fokus just nu: Lanseringen av ekologiska schamposerien Reco Hair, i familjeföretaget Ingelss.
Om bloggen: För mig är ekotänk en så självklar del av vardagen att det inte ens är ett tänk. Det är så jag alltid tänker. Jag är uppvuxen med en mor som jobbar som ekologisk frisör, och jag har själv så gott som hela mitt aktiva yrkesliv jobbat inom hälsokostbranschen.
I min blogg kommer jag dela med mig av tips, råd och fakta om vilka ingredienser som finns i vanliga skönhetsprodukter och vad dessa gör med vår kropp. Jag kommer även att visa på ekologiska alternativ istället – och förklara varför de är mycket bättre såklart.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.

  Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)