Beauty by Bloch

Vanliga myter om ekologisk hudvård del 1

Postad: 18 mars, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Ekologi, Hudvård | Etiketter: , , , , | 2 kommentarer

Jag tänkte rada upp lite vanliga myter om ekologiska produkter här i min blogg.
Första delen får ni här =)

Myt nr 1:
“Jag tål inte ekologiska produkter”
Detta är nog den mest vanliga missuppfattningen jag möter angående ekologiska produkter.
Att det sticker och pirrar eller hettar i huden av ekologiska produkter eller rena naturoljor är ett otroligt gott tecken. Det kan handla om specialserum eller helt enkelt en vanlig kokosolja, men i vilket fall visar det att de ingredienser som produkten innehåller är så aktiva att det sätter fart på cirkulation och annat i huden, och det är ju det vi vill – eller hur?

När man byter till ekologisk hudvård från traditionell kosmetik kan man ibland få små hudrekationer under en vecka eller två, detta är när gamla silikoner och mineraloljor rensas ur huden. Det är inget att oroa sig över utan helt enkelt något bra.
Detta skall såklart inte förväxlas med nässelfeber eller andra klockrena tecken på allergi, men det är i 99% av fallen inte allergi det handlar om, utan helt enkelt handlar det om en produkt som gör nytta.

På kvällarna smörjer jag ansiktet med ett c-vitamin serum + nattkräm, det hettar alltid till lite grann och sticker lite i huden, och det är bara ett tecken på att min hy får den boost den behöver i denna vinterglåmighet.

Att hudläkare fortfarande år 2013 plockar bort naturprodukter, men istället rekommenderar produkter med parfym, alkohol, kortison, EDTA, silikoner och mineraloljor vid allergi eller hudproblem tycker jag är otroligt genant och pinsamt. Det känns lite som tvärt-om-leken.

Ni kommer väl för tusan ihåg att vara med i min tävling fresten? Ni har imorgon på er också =)Det handlar inte om dig.

Postad: 4 januari, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hälsa, Skönhet | Etiketter: , , , , | 4 kommentarer

Ofta när jag diskuterar ekologiska produkter och framför allt kosmetik får jag höra argumentet “ja men Jag har alltid använt *valfrikemprodukt* och Jag har inga problem med Min hy.”

Och varje gång tänker jag då, VEM sa att det handlar om dig? Eller din hy?
Det är väl det minst intressanta i det hela.

Missförstå mig rätt nu, jag älskar lyxiga ekologiska produkter, jag tycker om att pyssla om mig själv, att ha en lystrig, ren och len hy, och så vidare. Men det är ju knappast därför jag brinner för det här, för att svenska folket skall tacka mig för en felfri hy.

Däremot kan jag nog ana en viss tacksamhet från alla djur som slipper genomlida dessa fruktansvärda tester för att se om kemiska skitprodukter är okej att sälja. Eller som plågas för att utvinna viss parfym eller ämnen som stoppas i diverse krämer.
Eller från de människor och djur som behåller sin fertilitet då de inte ständigt behöver utsättas för hormonstörande ämnen i vattnet (det kommer från betydligt fler källor än hud och hårvård är jag väl medveten om, men de utsläppen är skrämmande mycket större än vad någon av oss tror.)
Jag tror även att de barn som ännu inte är födda är ganska tacksamma för att det finns någon natur att ta över, för att slippa exponeras för alla ämnen från mammans hårfärg när det ligger i magen eller för att de kanske kommer kunna äta fisk som inte är fullproppad av tungmetaller (EDTA, konserveringsmedlet som finns i så gott som all traditionell hud och hårvård binder till sig tungmetaller och går rakt genom reningsverken, ut i vattnet.)
Alla dom där sakerna, gör att det känns bra att gå till jobbet varje dag.
Och ännu bättre att gå hem.
För mig är det det här ekologi inom alla områden handlar om.
Jag finner  över huvud taget inga vettiga etiska argument för att använda traditionella kemikalieproppade produkter som bryter ner vår gemensamma miljö, när det finns ekologiska produkter i  samma prisklass, lättillgängligt överallt i vårt samhälle.

2013 – låt det bli året då Dina undanflykter tar slut, och Ditt ansvar tar vid.

 Varför jag hatar Head & Shoulders del 6

Postad: 31 oktober, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hälsa, Hårvård, Skönhet, Varför jag hatar Head & Shoulders | Etiketter: , , , , | Kommentera

Så var det dags igen!
Tiden går fort när man har roligt, och vi är alltså redan framme vid del 6 utav “varför jag hatar Head & Shoulders“.
Flera utav de välkända värstingarna är avklarade, men prognosen för de mindre kända är definitivt inte muntrare..

Dagens val utav hatämne faller på: DMDM hydantoin

DMDM hydantoin är ett ganska omtvistat ämne då det innehåller en formaldehyd-komponent och också bildar formaldehyd vid sin nedbrytning.

0,2% fri formaldehyd får ämnet innehålla, vilket kanske låter väldigt lite sett till sitt sammanhang, men se det istället såhär.
Hur många gånger om dagen använder du produkter som innehåller denna typ utav ämnen? Och hur många formaldehydkällor finns det i varje produkt? Hur många andra källor till formaldehyd utsätts vi dessutom för i vardagen genom plast tillexempel? Ett ganska stort antal om du tillhör genomsnittet och inte lyckats isolera dig i en hydda på alaska..

Att kemikalierna som kombineras i produkterna är testade tillsammans sker dessutom mycket sällan, och att denna formaldehyd-innehållande komponent därför kan göra ännu större skada tillsammans med tillexempel propylenglykol eller  EDTA (som head & shoulders såklart också innehåller) som tar bort hudens skyddsbarriär och därmed ökar upptagningsförmågan känns mer troligt än otroligt.

Formaldehyd är som tidigare nämnt en känd hud-och-luftvägs irritant (i bästa fall) och även ett cancerframkallande ämne som är enormt omtvistat, men ändå används det fortfarande i stor del utav all kosmetik. Främst i nagellack, schampo, antiperspiranter, make-up, hårborttagningsprodukter och hudkrämer.
Att just DMDM hydantoin håller sig under gränsvärdet på 0,2% känns därför som en ganska klen tröst i sammanhanget.

 

Börjar vi bli överens om att lägga av med Head & Shoulders nu eller vad säger ni? Fortfarande osäkra..?
Safear upp med del 7 nästa vecka ifall att någon förvirrad själ fortfarande skulle råka irra fram till Head & Shoulders hyllan..!

To be continued…

 Varför jag hatar Head & Shoulders del 5

Postad: 22 oktober, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hårvård, Skönhet, Varför jag hatar Head & Shoulders | Etiketter: , , , , | En kommentar

Åh, det är så svårt att inleda dessa inlägg utan att göra äventyrsfilms-soundtrack i mitt huvud..!
Jag önskar nästan ni kunde höra dessa, för att förstärka känslan och upplevelsen även för er liksom.

Idag, kära vänner, är det dags för del 5 av “varför jag hatar head & shoulders.”
Efter ordentligt övervägande har jag tillslut valt ämne för denna gång,
nämligen Terasodium EDTA.

Så, vad är nu det här för skit då?
Terasodium EDTA och Teranatrium EDTA är två ämnen som används allt mer flitigt istället för, eller tillsammans med parabener. (det brukar ju vara klassikern, när ett ämne hamnar i ropet som farligt, byter man ut det mot ett ämne som är samma skit men har ett annat namn, tills man kommer på det också.. o.s.v.)

Terasodium EDTA utvinns så intelligent ur de välkända cancerogena ämnena formalehyd och natriumcyanid, innan det stoppas i diverse skönhetsprodukter.
Det bryter ner hudens skyddsbarriär och hjälper därmed detta ämne, och allt övrigt innehåll i produkten, att bättre tränga in genom huden och vidare in i blodomloppet.
Ni förstår ju vilka konsekvenser detta kan leda till då övriga ämnen i denna kemikaliecocktail inte heller är något man äter på gröten direkt, och då EDTA dessutom visat sig ge fosterskador i djurförsök.

Dessutom binder EDTA sig till tungmetaller, och bryts inte ned i reningsverken utan rinner rakt ut tillsammans med de ämnen det bundit till sig, vilket givetvis kan få ödesdigra konsekvenser för vår miljö och vårt dricksvatten.
Som jag snabbt vidrört i tidigare inlägg är det både pinsamt bakåtsträvande att EDTA fortfarande används då det finns alldeles ypperliga ersättningsämnen, tillexempel fytinsyra som utvinns ur ris-skal.

Med andra ord: Ännu en gång har Head & Shoulders imponerat på mig genom att lyckas göra en redan farlig produkt ännu mer skadlig.

Tidigare delar hittar ni här
Varför jag hatar Head & Shoulders del 1
Varför jag hatar Head & Shoulders del 2
Varför jag hatar Head & Shoulders del 3
Varför jag hatar Head & Shoulders del 4

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Victoria Bloch .
Ålder: 24.
Bor: På småländska landsbygden.
Sysselsättning: Arbetar i hälsokostbutik.
Om mig: Jordbunden partypingla med ekologi i ryggmärgen. Saker jag gillar är skogen och allt som finns däri, min hund, bugglycka, eko-tänk och att ha rätt.
Fokus just nu: Lanseringen av ekologiska schamposerien Reco Hair, i familjeföretaget Ingelss.
Om bloggen: För mig är ekotänk en så självklar del av vardagen att det inte ens är ett tänk. Det är så jag alltid tänker. Jag är uppvuxen med en mor som jobbar som ekologisk frisör, och jag har själv så gott som hela mitt aktiva yrkesliv jobbat inom hälsokostbranschen.
I min blogg kommer jag dela med mig av tips, råd och fakta om vilka ingredienser som finns i vanliga skönhetsprodukter och vad dessa gör med vår kropp. Jag kommer även att visa på ekologiska alternativ istället – och förklara varför de är mycket bättre såklart.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.