Beauty by Bloch

Varför jag hatar Head & Shoulders del 6

Postad: 31 oktober, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hälsa, Hårvård, Skönhet, Varför jag hatar Head & Shoulders | Etiketter: , , , , | Kommentera

Så var det dags igen!
Tiden går fort när man har roligt, och vi är alltså redan framme vid del 6 utav “varför jag hatar Head & Shoulders“.
Flera utav de välkända värstingarna är avklarade, men prognosen för de mindre kända är definitivt inte muntrare..

Dagens val utav hatämne faller på: DMDM hydantoin

DMDM hydantoin är ett ganska omtvistat ämne då det innehåller en formaldehyd-komponent och också bildar formaldehyd vid sin nedbrytning.

0,2% fri formaldehyd får ämnet innehålla, vilket kanske låter väldigt lite sett till sitt sammanhang, men se det istället såhär.
Hur många gånger om dagen använder du produkter som innehåller denna typ utav ämnen? Och hur många formaldehydkällor finns det i varje produkt? Hur många andra källor till formaldehyd utsätts vi dessutom för i vardagen genom plast tillexempel? Ett ganska stort antal om du tillhör genomsnittet och inte lyckats isolera dig i en hydda på alaska..

Att kemikalierna som kombineras i produkterna är testade tillsammans sker dessutom mycket sällan, och att denna formaldehyd-innehållande komponent därför kan göra ännu större skada tillsammans med tillexempel propylenglykol eller  EDTA (som head & shoulders såklart också innehåller) som tar bort hudens skyddsbarriär och därmed ökar upptagningsförmågan känns mer troligt än otroligt.

Formaldehyd är som tidigare nämnt en känd hud-och-luftvägs irritant (i bästa fall) och även ett cancerframkallande ämne som är enormt omtvistat, men ändå används det fortfarande i stor del utav all kosmetik. Främst i nagellack, schampo, antiperspiranter, make-up, hårborttagningsprodukter och hudkrämer.
Att just DMDM hydantoin håller sig under gränsvärdet på 0,2% känns därför som en ganska klen tröst i sammanhanget.

 

Börjar vi bli överens om att lägga av med Head & Shoulders nu eller vad säger ni? Fortfarande osäkra..?
Safear upp med del 7 nästa vecka ifall att någon förvirrad själ fortfarande skulle råka irra fram till Head & Shoulders hyllan..!

To be continued…

 Varför jag hatar Head & Shoulders, del 2

Postad: 26 september, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hårvård, Skönhet, Varför jag hatar Head & Shoulders | Etiketter: , , | Kommentera

Såddärja, en lång och galet bra Onsdag börjar lida mot sitt slut och det är ÄNTLIGEN dags för del 2 i min bloggserie “varför jag hatar Head & Shoulders”.
Som jag har längtat! Hoppas ni känner det samma.

Så. Anledning nummer 2 och kanske den största är “trummvirvel” : Zinkpyrition!

Zinkpyrition är det aktiva ämnet i Head & Shoulders och det som motverkar mjäll och svamp, men också något utav det giftigaste som finns i den där kemikaliecoctailen flaskan innehåller.
Sedan ett antal år är Zinkpyrition förbjudet att använda i båtbottenfärg på småbåtar pga sin otroligt toxiska inverkan på fisk.

Ja, men vilken bra idé tänkte någon (troligtvis någon utan allt för höga studieskulder) – vi häller det i ett hårschampo..!

Häller man i drygt en halv tesked (3 ml) av ett mjällschampo med 0,8 % zinkpyrition i ett akvarium med 1000 liter vatten dör hälften av fiskarna inom fyra dygn.
En vanlig hårtvätt släpper up 88milligram zinkpyrition, och år 2005 såldes mjällschampo med,
sitt gärna ner nu – 10 ton zinkpyrition bara i Sverige!
Detta var dessutom innan den stiliga hockeyspelaren började göra reklam för skiten, så hur siffrorna ser ut idag vågar jag inte ens tänka på..

Ni ska se mitt ansiktsuttryck just nu, det är någon form utav skräckblandad-förtjusning-goes-inre-blödningar.

 

Så: Jag tänkte att jag skulle nämna Head & Shoulders några gånger till i detta inlägg, för att så småningom sökoptimera upp mig så högt som möjligt på google, så att varje människa som ens överväger att använda skiten läser det här först.

 

Puss o Kram // Vix
Som hatar Head & shoulders.

Del 3 kommer givetvis nästa vecka!

 Varför jag hatar Head&Shoulders, Del 1

Postad: 18 september, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Varför jag hatar Head & Shoulders | Etiketter: , | Kommentera

Jag tänkte att jag skulle starta en liten bloggserie här, som jag efter ordentligt övervägande så finkänsligt har döpt till “Varför jag hatar Head & Shoulders”, med ett inlägg varje vecka tills jag har fått slut på anledningar.
Det kan nog med andra ord ta ett tag.

Så, lika bra att köra igång?

Anledning nr 1:

Sen 2001 år har min mor varit ekologisk frisör.
Nästan lika länge har vi drivit ett ekologiskt schampomärke och hälsokostbutik, och därmed dagligen träffat mängder utav människor med diverse hår och hårbottensproblem.
Ett stort antal utav de vi mött och hjälpt under åren tror sig ha mjäll, då det kan fälla lite vitt från hårbotten.
Ca 2% utav dem har faktiskt på riktigt haft mjäll, det är ingen överdrift utan ren fakta. De resterande 98% har haft så kallad skorv pga torr hårbotten, eller avlagringar i hårbotten från siliconerna i sitt schampo och stylingprodukter.

Så. Om man inte har mjäll, så känns det ju ganska meningslöst att använda ett mjällschampo?

Head & Shoulders marknadsför sig som att hela världen bör använda deras mjällschampo för att slippa få mjäll.
Men, om man slänger en snabb kik på siffrorna ovan så känns mjäll kanske inte som en så vida utbredd folksjukdom att det dagligen behöver behandlas med gift i gemene mans skalp..?!

Vidare om nämnda gift kommer nästa vecka, i del 2 av “varför jag hatar head & shoulders”.

To be continued…Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Victoria Bloch .
Ålder: 24.
Bor: På småländska landsbygden.
Sysselsättning: Arbetar i hälsokostbutik.
Om mig: Jordbunden partypingla med ekologi i ryggmärgen. Saker jag gillar är skogen och allt som finns däri, min hund, bugglycka, eko-tänk och att ha rätt.
Fokus just nu: Lanseringen av ekologiska schamposerien Reco Hair, i familjeföretaget Ingelss.
Om bloggen: För mig är ekotänk en så självklar del av vardagen att det inte ens är ett tänk. Det är så jag alltid tänker. Jag är uppvuxen med en mor som jobbar som ekologisk frisör, och jag har själv så gott som hela mitt aktiva yrkesliv jobbat inom hälsokostbranschen.
I min blogg kommer jag dela med mig av tips, råd och fakta om vilka ingredienser som finns i vanliga skönhetsprodukter och vad dessa gör med vår kropp. Jag kommer även att visa på ekologiska alternativ istället – och förklara varför de är mycket bättre såklart.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.