Beauty by Bloch

Hur sover tillverkarna av baby-produkter om nätterna?

Postad: 5 juli, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: baby, Hudvård, kemikalier | Etiketter: , , , , , , , , , | En kommentar

Det frågar jag mig, när en god vän blivit mamma för första gången, och skickar över innehållsförteckningarna på de produkter hon fått med sig hem från BB bl.a..

Kända märken som Libero, Natusan, Bepanthen, Sebamed.

Jag läser, och förundras. VARFÖR i hela fridens namn häver man i all denna jävla propylenglycol i babyprodukter?? Propylenglycol är samma sak som vi häller i kylarvattnet på bilen för att det inte skall frysa, i kroppen kan det orsaka skador på det centrala nervsystemet, levern och hjärtat, och dessutom är det uttorkande för huden.

I övrigt innehöll produkterna både lauryl och laureth sulfat, mineraloljor och mängder av annan rent ut sagt skit, som jag inte skulle vilja smörja på någon annan än de som kommit på innehållet i dessa babyprodukter.

Jag klandrar inte de föräldrar som råkar använda dessa produkter på sina barn, absolut inte, det får ni inte tro.
Jag tror inte heller att de barnmorskor som skickar med detta hem gör det för att jävlas, eller ens att de vet att det är skitprodukter.
Alla vill så väl när det gäller barn, och ändå blir det så fel ibland.

Men det är bara att göra om – göra rätt.

Smörj barnen med Weledas babyprodukter, det finns allt man kan behöva och de är fantastiskt bra.
Kokosolja är också ett bra tips att både smörja och rengöra med.

Vad jag däremot undrar är hur de kemister och andra raketforskare som tagit fram dessa produkter tänkte?
Och om dom sover gott om natten…Myter om ekologiska produkter del 2

Postad: 23 mars, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Ekologi, Hudvård, Skönhet | Etiketter: , , , , , , | 5 kommentarer

Då var det dags att ta upp myt nr 2 angående ekologiska produkter.
Denna myt är:

“Ekologiska produkter är dyra”
Nej, säger ja då. Det håller ja verkligen inte med om, däremot kan ju kvalitet såklart kosta..

Om du väljer att köpa en ekologisk naturkosmetisk hudvårdsprodukt betalar du oftast för ca 90-98% aktiv ingrediens.
Om produkten då kostar 150-350:-, så är det ju inte speciellt mycket pengar i förhållande till dryghet och andel aktiv ingrediens.
Denna typen av kosmetik har alltid en bas av naturliga välgörande oljor och örter, som går in i hud och hår och gör nytta, såsom att bidra till cellförnyelse, återfetta och återfukta samt behandla diverse problem.

Väljer du däremot att köpa tex Head & Shoulders, vad det nu kan kosta, men gissningsvis runt en femtiolapp, så är det ju enligt mig helt bortkastade pengar eftersom du belatar för typ 0% vårdande ämnen, och istället får en kemikaliecoctail som inte gör någon nytta för kroppen utan snarare tvärt emot, samtidigt som vår gemensamma miljö får betala ett högt pris.
Då kan jag känna att 50kr är väldigt dyrt, speciellt när många produkter innehåller över 90% vatten och därmed blir enormt odryga och ineffektiva. Dessutom har du ju vatten gratis hemma, så att slösa förpackningar på att bära hem det känns ju ganska meningslöst.

Det finns också många traditionella hud och hårvårdsmärken av “finare” kvalitet som tar upp till 1000kr för sina produkter, och du får fortfarande bara en bas utav mineraloljor och silikoner – det är ju ett rent ockerpris, eftersom du inte heller där betalar för aktiva ingredienser, utan enbart för namnet på märket och en fin burk.
Det där, är inte kvalitet, trots att det är dyrt.
Kvalitet är naturligt, drygt och aktivt!

Idag finns det många naturkosmetiska märken med bra innehåll till mycket bra priser, betydligt lägre än det man kan hitta i många “vanliga” butiker utanför hälsokosten. Weleda tillexempel, är enormt prisvärt. Rosenserien, Börlind och Hauschka har också ett bra pris på sina produkter, och samtidigt är dom otroligt dryga och aktiva.

För mig, är traditionell kosmetik det som är dyrt.
Dyrt för oss som inte får med oss en aktiv produkt hem, för miljön som på något underligt vis skall försöka bryta ner skiten, för de djur som behövt utstå tester för att få fram dessa ämnen – eller fått lida för att producera dem, och för våra kommande generationer som såsmåningom blir dem som får betala för vår nonchalans..

Så nej. Ekologiska produkter är INTE dyrt. Det är värt det.
Punkt.

 Svintorra händer och bondepraktikan

Postad: 15 mars, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hudvård | Etiketter: , , | 3 kommentarer

Gah! Jag får torrast händer i hela världen av den här torra kylan och allt snöbollskastande.
Jag har ju dessutom aldrig tålamod att smörja dom eftersom att jag ALLTID måste ta i något sekunden efter att jag smörjt mig..
Som jag sagt innan är skinfood från weleda en klar favorit där.
Den går in förvånansvärt fort i huden och gör underverk redan efter en smörjning, så den är definitivt ett must have för alla torra partier.
Och innehållet? Såklart, toppenbra!

bild 2

Det verkar dock som att vi blir dragandes med den här vintern ett tag..
Enligt bondepraktikan så ska det bli kallt en månad till eller så, eftersom det var snöstorm den 9e..
Fyrtio martyrers dag (den 9/3). ” Sådan väderleken är på denna dag, sådan fortfar den att vara i 40 dagar.”

Hemska tanke, bara att hoppas att den inte stämmer…

 Checklista för huden på solsemestern

Postad: 16 januari, 2013 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hudvård, Tips, Vitaminer och mineraler | Etiketter: , , , , , | 2 kommentarer

Nu i vinterkylan är det många s0m flyr till varmare breddgrader och njuter av sol och bad.
Här följer en liten checklista på vad du inte får glömma ta med dig för huden.

 • Betakaroten.
  Börja gärna äta dessa tabletter ett par veckor innan du reser iväg, det ger huden ett naturligt solskydd inifrån, risken för soleksem minskar och brännan sitter längre.
 • Solskydd.
  Utan nanopartiklar och annat skräp. Eco Cosmetics har en bra serie med solskyddande crème, olja och läppbalsam.
 • Teatree oil.
  Teatree oil borde alla ha i sitt badrumsskåp, alltid! Bra mot brännskador, eksem, insektsbett, klåda och ptja, det mesta.
 • Aloevera gel.
  Om olyckan skulle vara framme och du ändå bränt dig, eller fått nässelfeber till exempel, så smörj på rikligt med aloevera gel. Finns från ett flertal märken i hälsokosten, ta en med så hög aloevera procent som möjligt, gärna över 99%
 • Återfuktande bodylotion.
  Att smörja sig efter solning är viktigt. Ta då inte bara med dig en olja, utan även en återfuktande bodylotion då huden behöver fukt också, och inte bara fett. Weledas bodylotions är en favorit!

 Hudvårdsfavoriter 1-2-3

Postad: 27 november, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hudvård, Tips, Vitaminer och mineraler | Etiketter: , , , , | Kommentera

Även om jag varierar mitt användande av hudvårdsprodukter ganska mycket så har jag ändå ett gäng återkommande favoriter jag tänkte tipsa er om!

Nr 1: Sheasmör!
Detta är min absoluta favoritgrej att smörja mig med. Innehåller enbart sheasmör (från sheanöten) och eterisk olja / naturparfym. Min favvo doftar jordgubb, verkligen riktig jordgubb!
De flesta bodybutters på marknaden innehåller typ samma sak som en vanlig bodylotion, bara att man hävt i lite mer förtjockningsmedel för att ge intrycket av att det är en “fetare” produkt. Ett riktigt kroppssmör innehåller mellan 2-5 ingredienser, inte 25, det kan vara en bra riktlinje att gå efter.

Nr 2: Skinfood!
Weledas skinfood. En riktigt fet creme som är perfekt till armbågar, händer och fötter. Går in i huden förvånansvärt fort och gör underverk på min torra vinterhy! Byt ut din Helosan-salva mot denna!

Nr 3: Zink!
Zink, zink och lite zink!
Massiv brist av detta mineral i min kropp har gjort att huden blir både torr, kliig och i allmän obalas. Efter 2 år med zink finns inte ett spår utav en finne längre. Be om att få göra ett zinktest i din hälsokostbutik, det är en vätska man skall smaka på som ger en bra indikation på om du har zinkbrist eller inte beroende på hur den smakar. Både alpha-plus och Helhetshälsa har zinktest i sitt sortiment, finns säkert hos ett flertal märken till.
Just mina Zinktabletter är från favvomärket alpha-plus.Saker som gör mig glad idag

Postad: 1 november, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Fritid, Hudvård | Etiketter: , , | Kommentera

Det är dom små sakerna i livet som förgyller det såhär en torsdag.

Saker som gör mig glad idag nr 1:
Den snåla smålänningen i mig små glädjevolter efter att ha dissekerat en tom weleda-flaska och beskådat att icke en droppe finns kvar i när den var slut. Trevligt, plånboksvänligt och miljövänligt.
Dryga och lättstaplade produkter = färre transporter = ännu ett steg på miljötrappan.

Saker som gör mig glad idag nr 2:
Att vi klubbat en liten tripp till “allt för hälsan” i stockholm nästa helg, med allt übertrevligt det innebär.

Saker som gör mig glad idag nr 3:
Jag hittade Lasse Stefanz-vin på systemet idag. Bara en dansbandsnörd kan förstå storheten i detta.

 Gamla Weleda-flaskan i glas till vänster, nya hi-tech flaskan till höger.

 

 

 Innehåll och moral verkar gå hand i hand.

Postad: 10 oktober, 2012 Av: Beauty by Bloch Kategori: Hudvård, Skönhet | Etiketter: , , , , , | Kommentera

Det är faktiskt inte så, att jag är så motstridig till den vanliga kemiska kosmetiken enbart för alla skitämnen de innehåller.
(oh lord, jag måste ha en såndär ödmjuk dag igen, jag sa motstridig istället för haaaat!)
Det, som helt ärligt stör mig mest med den typen utav produkter är marknadsföringen. En marknadsföringsstrategi som går ut på att “kan du inte övertyga dem, förvirra dem.” Och med dem, menar jag ju oss. Vi, alla vanliga konsumenter.

Eller, för Er kanske substansen i denna text från en Lancome-produkt glasklar?
En intensiv dämpning av existerande  rynkor utlovas genom det “högkoncentrerade ämneskomplexet D-Contrazol”, och uppkomsten av nya rynkor skall förhindras av restylane, ett ämne som “utgör stötdämpare på dermo-spänningar.” Och så får vi inte glömma att “skinfibre”-tekniken finns i cremen också.
Och så en snygg TM eller copyright-logga bakom varje flashigt ord.
Jag kan hitta massvis utav liknande påståenden, framför allt på anti-age cremer.

Dessutom brukar de flesta traditionella hudvårdsmärken (fint ord för kemskit) väcka orimliga förhoppningar med sin marknasdföring.
En anti Celluitcreme från Nuxe presenteras med “Celluiter är verkligen vår värsta fiende” och utlovar att “Efter en månad syns slående resultat, minskning av lårets omkrets med upp till 2,5cm”
 Märk väl upp till 2,5 cm.

Så kan vi istället se på hur seriösa naturkosmetiska märken som Logona och Weleda marknadsför sig.
Logona skriver på sin celluitcreme att “I kombination med regelbunden motion och en hälsosam, välbalanserad kost kan Logonas Age Protection bidra till..”
Och texten på Weledas Birch-Celluiteoil är “Hälsosam kost, motion och björk-celluitolja är de tre grundförutsättningarna för att ta kontrollen över celluiterna”

Inget sol-och-vårande, inga lögner, överdrifter eller flashiga ord. Utan ren fakta, på tydlig normal svenska, så att vi vanliga konsumenter kan fatta vad det egentligen är vi smörjer oss med, och varför vi gör det.

Ännu en gång:
Traditionell kemisk kosmetik – 0
Naturkosmetik – 1

 

 Sök i bloggen

Om bloggen


Namn: Victoria Bloch .
Ålder: 24.
Bor: På småländska landsbygden.
Sysselsättning: Arbetar i hälsokostbutik.
Om mig: Jordbunden partypingla med ekologi i ryggmärgen. Saker jag gillar är skogen och allt som finns däri, min hund, bugglycka, eko-tänk och att ha rätt.
Fokus just nu: Lanseringen av ekologiska schamposerien Reco Hair, i familjeföretaget Ingelss.
Om bloggen: För mig är ekotänk en så självklar del av vardagen att det inte ens är ett tänk. Det är så jag alltid tänker. Jag är uppvuxen med en mor som jobbar som ekologisk frisör, och jag har själv så gott som hela mitt aktiva yrkesliv jobbat inom hälsokostbranschen.
I min blogg kommer jag dela med mig av tips, råd och fakta om vilka ingredienser som finns i vanliga skönhetsprodukter och vad dessa gör med vår kropp. Jag kommer även att visa på ekologiska alternativ istället – och förklara varför de är mycket bättre såklart.

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.