nyfött barn sover med mössa

Bebisfakta – 10 saker du kanske inte visste om ditt barn

Nästan alla gillar bebisar. Men visste du att de dessutom är ytterst fantastiska? Här listar vi tio fantastiska bebisfakta.

1. Nyfödda bebisar har inga knäskålar. Deras knän består av brosk och först när de är runt sex månader har knäskålen utvecklats.

2. Trots många myter och huskurer med tips om att det går att styra vilket kön bebisen ska få så styrs det egentligen helt av spermiens kromosomuppsättning.

Läs också: Tio fantastiska fakta om din kropp

 

3. Bebisar har cirka 300 ben i sin kropp. Det är 94 ben fler än en vuxen människa!

4. Vid sex månaders ålder har de flesta bebisar dubblat sin vikt sett till födelsevikten. En så stor, naturlig viktökning är i stort sett omöjligt vid något annat tillfälle i livet.

5. Barn kan födas med blå ögon för att sedan skifta ögonfärg till grönt eller brunt. Allt hänger på det genetiska arvet från föräldrarna.

Läs också: Näringsexperten: "Även barn behöver vitaminer"

6. Trots att man brukar säga att det är femtio procent sannolikhet bebisen kommer vara en pojke och femtio procent sannolikhet att det är en flicka så stämmer det inte riktigt. Rent statistiskt så föds det 105 pojkar på 100 flickor. Det är alltså lite större chans att det är en pojke som storken kommer med.

7. Nyfödda är fysiskt oförmögna att gråta (vilket dock inte hindrar dem från att skrika för att uttrycka missnöje). Först runt tredje levnadsveckan har tårkanalerna börjat fungera hos de flesta. Det är dock inte helt ovanligt att första tårarna kommer så sent som vid fyra eller fem månaders ålder.

 

8. Enligt studier så är barn som föds i maj större än barn födda resten av året. Skillnaden i födselvikt är i snitt 200 gram.

Läs också: Tre ämnen att undvika till din bebis

9. 80 procent av alla bebisar föds med födelsemärken. Att sakna födelsemärken är alltså ovanligare än att ha dem.

10. Bebisars hörsel är lika bra som vuxnas. De kan dock reagera annorlunda på ljud eftersom alla ljud är nya för dem. Även synen är näst intill lika bra hos nyfödda som hus vuxna. Däremot så är inte bebisars hjärnor utvecklade nog att processa synintrycken. Därför kan de i början endast tolka synintryck på ett avstånd på två till fyra decimeter.

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.