Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Fakta

Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier.
Frågan om glyfosatets framtid kommer snart att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, meddelar Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning.

Glyfosat är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen i Sverige och övriga världen och är det aktiva ämnet i exempelvis ogräsmedlet Roundup. Den årliga försäljningen av glyfosat i Sverige uppgår till mellan 600 och 700 ton.

Glyfosat används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark före grödornas uppkomst och efter skörden. Ämnet kan även användas precis före skörd, men detta är inte tillåtet i Sverige.

Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande, medan Europeiska livsmedelsverket menar att det inte finns fog för sådana misstankar. EU:s klassificeringsorgan ECHA ska nu avgöra frågan.

Om glyfosat klassificeras som cancerframkallande av ECHA kan ämnet komma att förbjudas inom EU.

Det finns även oberoende studier som pekat på att produkter med glyfosat i kan ha hormonstörande effekter. ECHA kommer att titta även på detta.
Källa: Kemikalieinspektionen

Många öl som säljs på Systembolaget innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat, visar ett test som Testfakta har gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten. I testet innehöll all öl utom ett bekämpningsmedlet.
Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Detta dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att vi än idag inte vet tillräckligt om ämnets eventuella effekter på hälsan.
– Amerikanska naturvårdsverket har påtalat brister i vår kunskap kring möjliga negativa effekter, säger han.

Kurera har tidigare skrivit om att tio av tio viner i ett test innehäll det omdiskuterade och möjligen cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat. Läs mer här.
Nu har testföretaget Testfakta låtit analysera 16 sorters öl, vilka alla utom ett visade sig innehålla ämnet – som nu kan vara på väg att förbjudas. Glyfosat har nämligen, sedan förra vårens cancerlarm, varit en het potatis i EU. Läs mer här.

► Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons

 

Bara Mariestad giftfri
Av de 16 testade ölsorterna var det bara en som inte innehöll glyfosat. Ölet Mariestad.
– Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna.

Mest växtgift i EM-ölen
”Antagligen den bästa ölen i världen” är en känd slogan från bryggerijätten Carlsberg – en av huvudsponsorerna till den pågående EM-turneringen i fotboll. Kanske borde man lägga till ”den mest besprutade”? frågar sig Testfakta som utfört testet. Deras jämförelse visade nämligen att högst halter av bekämpningsmedlet glyfosat hittades i Carlsberg Export.

► Läs också: Även Tyskland säger nej till glyfosat

360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten
Halterna av glyfosat i Testfaktas test ligger upp till 360 gånger över gränsvärdet för dricksvatten.  Livsmedelsverket menar dock att man inte kan jämföra med dricksvatten som har helt andra krav än livsmedel i övrigt. Jämfört med gränsvärdena för de råvaror ölen framställs av är halterna däremot låga, resonerar de.
– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Forskare tycker Livsmedelsverket tar för lätt på uppgifterna
Jörgen Magnér, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, håller dock inte med. Han tycker att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna. Detta dels för att glyfosat finns i många fler livsmedel än öl och dels för att man ännu inte vet tillräckligt mycket om ämnets eventuella hälsoeffekter.
– Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han till Testfakta och tillägger:
– Dessutom tror jag inte att konsumenter vill få i sig bekämpningsmedelsrester från det vi äter och dricker även om halterna är låga.

► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Trolig förklaring till varför ämnet förekommer även i eko-öl
Tre av ölen som innehåller glyfosat är dessutom ekologiska. Men enligt reglerna behöver bara 95 procent av ölen vara ekologiskt framställd för att de ska få stå ekologisk på flaskan. Halterna i eko-ölen är så pass låga att detta kan förklara saken.

Läs också: Är ekovin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Glyfosat är ett av de vanligaste förekommande ämnena i växtskyddsmedel och för tillfället mycket omdebatterat. Tillståndet för att få använda glyfosat inom EU går ut om några veckor och nu pågår en strid om huruvida tillståndet ska förlängas eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA däremot är av en helt annan uppfattning, trots att man delvis tittat på samma studier.
Frågan om glyfosatets framtid kommer snart att avgöras i och med EU:s klassificeringsorgan ECHA:s värdering som nu pågår, meddelar Kemikalieinspektionen som följer frågan på EU-nivå för Sveriges räkning.

Glyfosat är ett av de vanligaste bekämpningsmedlen i Sverige och övriga världen och är det aktiva ämnet i exempelvis ogräsmedlet Roundup. Den årliga försäljningen av glyfosat i Sverige uppgår till mellan 600 och 700 ton.

Glyfosat används främst för ogräsbekämpning på jordbruksmark före grödornas uppkomst och efter skörden. Ämnet kan även användas precis före skörd, men detta är inte tillåtet i Sverige.

Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande, medan Europeiska livsmedelsverket menar att det inte finns fog för sådana misstankar. EU:s klassificeringsorgan ECHA ska nu avgöra frågan.

Om glyfosat klassificeras som cancerframkallande av ECHA kan ämnet komma att förbjudas inom EU.

Det finns även oberoende studier som pekat på att produkter med glyfosat i kan ha hormonstörande effekter. ECHA kommer att titta även på detta.
Källa: Kemikalieinspektionen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.