Annons
Annons

Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall

Det kan ha varit olika sätt att framställa ett och samma vaccin, influensavaccinet Pandemrix, som orsakade narkolepsi hos främst tonåringar, rapporterar Vetenskapsradion.

Redaktionen

3 juli, 2015
Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall
Dela inlägget

Det kan ha varit olika sätt att framställa ett och samma vaccin, influensavaccinet Pandemrix, som orsakade narkolepsi hos främst tonåringar, rapporterar Vetenskapsradion.

Influensavaccin mot pandemin 2009, H1N1, också kallad svininfluensa, togs fram dels i Tyskland, dels i Kanada. De såldes under olika namn, Pandemrix respektive Arepandrix. Amerikanska forskare noterade att det fanns flera fall av narkolepsi i länder, exempelvis Sverige, där Pandemrix användes än i Kanada där Arepandrix såldes.

Sjukdomen är en autoimmunreaktion
Trots att receptet är detsamma ledde det i vissa fall till en så kallad autoimmunreaktion som angrep de sömnreglerande hjärncellerna. Hypotesen att narkolepsi, det vill säga plötsliga sömnattacker, beror på en autoimmunreaktion understöds också av svensk forskning.
Teorin är att delar av vaccinet, troligen delar av virus, liknar något kroppseget.
– Det innebär att den är riktad mot det kroppsegna och i det här fallet de nervceller som finns i hjärnan, säger professor Tomas Olsson vid Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

Studier bekräftar ökad förekomst hos unga
Tidigare genomförda studier har visat att det finns en ökad förekomst av narkolepsi hos barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix, skriver Läkemedelsverket. Frågan om orsakerna till det ökade antalet fall av narkolepsi är dock komplex. Den ökade förekomsten av narkolepsi efter vaccination skiljer sig väsentligt åt i de länder inom Europa som har använt Pandemrix. Motsvarande riskökning har dock inte setts hos vuxna.

Sverige ville införa förbud
En varning om risken för narkolepsi hos barn och ungdomar infördes 2011 i den europeiska produktinformationen för influensavaccinet Pandemrix. Beslutet togs av den den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommittén (CHMP). Detta efter att bland annat resultat från svenska och finländska epidemiologiska studier visat på en fyra–nio gånger högre narkolepsirisk hos vaccinerade barn och ungdomar jämfört med ovaccinerade.
Redan när beslutet togs ville Svenska Läkemedelsverket och systermyndigheter i flera andra länder egentligen gå ännu längre, och gå ut med en tydlig avrådan från att vaccinera barn och ungdomar. Andra medlemsländer ansåg däremot att CHMP inte borde göra någonting i väntan på nya data eftersom det i dagsläget inte finns något behov av att använda vaccinet.

Av Redaktionen

Annons
Annons