Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall

Det kan ha varit olika sätt att framställa ett och samma vaccin, influensavaccinet Pandemrix, som orsakade narkolepsi hos främst tonåringar, rapporterar Vetenskapsradion. 

Influensavaccin mot pandemin 2009, H1N1, också kallad svininfluensa, togs fram dels i Tyskland, dels i Kanada. De såldes under olika namn, Pandemrix respektive Arepandrix. Amerikanska forskare noterade att det fanns flera fall av narkolepsi i länder, exempelvis Sverige, där Pandemrix användes än i Kanada där Arepandrix såldes.

Sjukdomen är en autoimmunreaktion
Trots att receptet är detsamma ledde det i vissa fall till en så kallad autoimmunreaktion som angrep de sömnreglerande hjärncellerna. Hypotesen att narkolepsi, det vill säga plötsliga sömnattacker, beror på en autoimmunreaktion understöds också av svensk forskning.
Teorin är att delar av vaccinet, troligen delar av virus, liknar något kroppseget.
– Det innebär att den är riktad mot det kroppsegna och i det här fallet de nervceller som finns i hjärnan, säger professor Tomas Olsson vid Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

 

Studier bekräftar ökad förekomst hos unga
Tidigare genomförda studier har visat att det finns en ökad förekomst av narkolepsi hos barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix, skriver Läkemedelsverket. Frågan om orsakerna till det ökade antalet fall av narkolepsi är dock komplex. Den ökade förekomsten av narkolepsi efter vaccination skiljer sig väsentligt åt i de länder inom Europa som har använt Pandemrix. Motsvarande riskökning har dock inte setts hos vuxna.

Sverige ville införa förbud
En varning om risken för narkolepsi hos barn och ungdomar infördes 2011 i den europeiska produktinformationen för influensavaccinet Pandemrix. Beslutet togs av den den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommittén (CHMP). Detta efter att bland annat resultat från svenska och finländska epidemiologiska studier visat på en fyra–nio gånger högre narkolepsirisk hos vaccinerade barn och ungdomar jämfört med ovaccinerade.
Redan när beslutet togs ville Svenska Läkemedelsverket och systermyndigheter i flera andra länder egentligen gå ännu längre, och gå ut med en tydlig avrådan från att vaccinera barn och ungdomar. Andra medlemsländer ansåg däremot att CHMP inte borde göra någonting i väntan på nya data eftersom det i dagsläget inte finns något behov av att använda vaccinet.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.