Bekräftat: Vaccinet gav fler narkolepsifall

Det kan ha varit olika sätt att framställa ett och samma vaccin, influensavaccinet Pandemrix, som orsakade narkolepsi hos främst tonåringar, rapporterar Vetenskapsradion. 

Influensavaccin mot pandemin 2009, H1N1, också kallad svininfluensa, togs fram dels i Tyskland, dels i Kanada. De såldes under olika namn, Pandemrix respektive Arepandrix. Amerikanska forskare noterade att det fanns flera fall av narkolepsi i länder, exempelvis Sverige, där Pandemrix användes än i Kanada där Arepandrix såldes.

Sjukdomen är en autoimmunreaktion
Trots att receptet är detsamma ledde det i vissa fall till en så kallad autoimmunreaktion som angrep de sömnreglerande hjärncellerna. Hypotesen att narkolepsi, det vill säga plötsliga sömnattacker, beror på en autoimmunreaktion understöds också av svensk forskning.
Teorin är att delar av vaccinet, troligen delar av virus, liknar något kroppseget.
– Det innebär att den är riktad mot det kroppsegna och i det här fallet de nervceller som finns i hjärnan, säger professor Tomas Olsson vid Karolinska institutet till Vetenskapsradion.

 

Studier bekräftar ökad förekomst hos unga
Tidigare genomförda studier har visat att det finns en ökad förekomst av narkolepsi hos barn och ungdomar efter vaccination med Pandemrix, skriver Läkemedelsverket. Frågan om orsakerna till det ökade antalet fall av narkolepsi är dock komplex. Den ökade förekomsten av narkolepsi efter vaccination skiljer sig väsentligt åt i de länder inom Europa som har använt Pandemrix. Motsvarande riskökning har dock inte setts hos vuxna.

Sverige ville införa förbud
En varning om risken för narkolepsi hos barn och ungdomar infördes 2011 i den europeiska produktinformationen för influensavaccinet Pandemrix. Beslutet togs av den den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommittén (CHMP). Detta efter att bland annat resultat från svenska och finländska epidemiologiska studier visat på en fyra–nio gånger högre narkolepsirisk hos vaccinerade barn och ungdomar jämfört med ovaccinerade.
Redan när beslutet togs ville Svenska Läkemedelsverket och systermyndigheter i flera andra länder egentligen gå ännu längre, och gå ut med en tydlig avrådan från att vaccinera barn och ungdomar. Andra medlemsländer ansåg däremot att CHMP inte borde göra någonting i väntan på nya data eftersom det i dagsläget inte finns något behov av att använda vaccinet.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Med en doft av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek

Skönhet

Livet ska vara stort, vackert och dofta gott, det tycks tidigt ha varit viktiga aspekter av tillvaron för operasångaren Rickard Söderberg. Det och att värna allt levande, han bestämde sig redan som barn för att han inte ville äta något som hade föräldrar. Nu är han aktuell med den egna doften ”Marsha” – givetvis vegansk och i mesta möjliga mån ekologisk.

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?