Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Bella Om Yoga

Pranayama

Är Ashtanga Yogans fjärde gren och betyder andning/andningsövningar.

Ujjayi Pranayama

När man utför sina asanas använder man en andning som heter Ujjayi Pranayama. Den segrande andningen eller "the ocean breath" Man andas in och ut genom näsan, drar hakan lite bakåt och formar ett läte likt en havsbris på både in och utandning. Resten av ansiktet är avslappnat. Du håller dina bandhas som jag gick igenom vid tidigare inlägg. Känn hur din bröstkorg höjs vid inandning och sjunker ihop vid utandning. Sitt i en bekväm ställning för att hitta denna andning. Det kan ta lite tid för vissa, men ge inte upp, det finns många fördelar med att träna på din ujjayi -andning.

  • Förbättrar koncentration i din yoga träning och det blir lättare att stanna i din position en längre tid.
  • Du blir inte lika lätt distraherad av händelser runt omkring dig, utan är mer koncentrerad inåt och på dina andetag.
  • Reglerar din kroppsvärme. Friktionen hos luften som passerar genom lungorna och svalg genererar inre kroppsvärme. Det liknar en massage för de inre organen. Denna värme gör stretchingen säkrare medan de inre organen kan renas från eventuella gifter som har ackumulerats.
  • Fokuserad Ujjayi andning kan släppa spänningar i kroppen.
  • Ujjayi berättar när vi behöver "ge upp" i en position. Eftersom andningen bör vara så jämn och mjuk som möjligt i vår träning märker man tydligt när andningen  börjar bli ansträngd. Var ärlig mot dig själv och ta ett steg tillbaka, släpp taget om ditt ego ♥
  • Andningen tillåter oss att öva hela djupa andetag under de utmaningar som vi utsätter oss för i vår yogaträning. Med övning kan vi hålla vår andning lugn och kontrollerad även när man står inför utmaningarna i sitt vardagliga liv.

image

Fördjupa din Pranayama

Det finns många mer avancerade andningsövningar att göra för att fördjupa sin träning och kontrollerande av dina sinnen. En av dem är..

Sheetali

Kylande andning. Andas ett par gånger på ett avslappnat sätt och avsluta med en utandning. Förläng tungan utanför munnen så långt som möjligt. Rulla sidorna av tungan upp, så att om bildar ett rör. Andas in genom röret. Vid slutet av inandningen, dra in tungan och stäng munnen och andas ut genom näsan. Upprepa upp till 8 gånger. En känsla av kyla kommer att upplevas på tungan.

Varför Sheetali andning?

  • Det är lugnande och speciellt bra innan sömn.
  • Ger muskulär avslappning och mental stillhet då tankeverksamheten sjunker.
  • Sänker ditt blodtryck och minskar surhet i galla.
  • Det har en en lugnande verkan på magkatarr/magsår.

image

Pranayama hjälper till att föra ut orenheter från kroppen. På grund av dåliga matvanor, emotionell stress, ineffektivitet av inre organ etc., blir reningsprocessen otillräcklig. Detta resulterar i en ackumulering av avfallsprodukter och kanske uppstår sjukdom i en eller annan form. Pranayama hjälper denna reningsprocess och är därmed en stor hjälp för att uppnå bästa möjliga hälsa.

Pranayama är mer effektivt än man kanske tror. Så öva med försiktighet, lite var dag ♥

Min rekommendation är såklart att söka upp en lärare för att få hjälp i din pranayama träning. Precis som med yoga i övrigt.

Lycka till!


2 comments on “Pranayama

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Ashtanga Yoga

Asana

Adjustment training course med Natalia Paisano Hej hej igen!! Nu är jag tillbaka, Välkommen att ta del av Yoga, Nyttigheter och allt jag kan förmedla när det gäller att vara sitt Härligaste Bästa Jag ♥ Ashtanga Yoga – Min passion de senaste 20 åren, som alltid funnits där, ibland mer ibland mindre, men alltid närvarande. […]

Ayurvedans tio bästa

Asana

Hej!!! Jag träffade min kära Ayurvediska lärare, Sangeeta, härom dagen och vill gärna dela hennes bästa tips för att vi ska hålla oss friska. Känner att det kan vara extra viktigt att ha lite mer verktyg nu när många av oss åker iväg på semestrar och det släpps på restriktioner mer och mer. Holistisk approach […]

Frihetsretreat på Idöborg

Blogginlägg

Det finns en fantastisk kvinna, Annette Forslund, hon bjöd med mig till sitt “Frihetsretreat” i helgen och det var helt underbart!! Denna kvinna lever som hon lär, hon behöver inte bli påmind varje dag att leva sin dröm, hon gör det hon vill och lever varje dag precis så. Hon är verkligen en sann inspiratör, […]

Paus – Semesterns hetaste boktips

Ayurveda

Stanna upp och Njut! För ett år sedan kontaktade Karin, som är författare till denna fina bok, mig och frågade om jag ville vara med i hennes nya bok “PAUS”. Självklart ville jag det. Den kom ut för ett halvår sedan och jag tycker att den är mer aktuell än någonsin nu i semestertider. Den […]

Bästa höst- och vinterdrinken

Ayurveda

Nu när vi går mot mörkare kallare tider behöver vi följa med den årstiden. Det är en mer introvert, intim och ”back to source” tid. Våga vara där. Gör plats för mer ”bara vara” tid i kalendern. Förläng din nattsömn och försök kom ut en timme på dagen i dagsljuset, gärna i skogen. Slowdown är […]

Universum levererar

Ayurveda

Intensiva tider Hur fort kan tiden gå egentligen??! Jag vet att denna period ska vara intensiv och att allt går så snabbt, men hallå, sakta ner lite nu va.. Jag hinner inte med, det händer ju så oerhört mycket. För drygt ett år sedan fick jag till mig att jag ska ut i naturen och […]

Höftöppnarprogram

Asana

Idrott och yoga Jag fick frågan av en vän för ett tag sedan vars son är målvakt. De ville ha hjälp med ett program för att mjuka upp höfterna då det hämmar honom i hans sport. Det skulle ju vara toppen tänker jag att föra in “yogaövningar” efter varje träning, att göra det till en […]

Yoga med årstiden

Blogginlägg

Hallå alla underbara medmänniskor! Länge sedan.. jag har haft lite vinterdvala, men börjar vicka på tårna nu. Det är också vad jag tänkt skriva om idag. Hur lever du med årstiderna? Vi som bor här i Sverige har ganska markanta årstider och det påverkar oss. Jag har i många år försökt att streta emot, pressa […]

Kärlek eller rädsla

Asana

Vad väljer du? Jag får ofta frågan om jag inte är rädd för någonting?!! Svaret är – när det gäller att stå på händer eller vika mig dubbel, så nej det är jag i princip aldrig. Jag litar på mig själv i min kropp. Vi har jobbat hårt och ömt tillsammans i så många år, […]

Handstående workshop

Asana

Hej hej!! Igår var det handstående workshop igen, denna gång här i stan på fina Lila Lotus. Vi var en liten grupp på 8 personer som hade riktigt roligt. https://www.instagram.com/p/BZ9OFy_FLiw/?taken-by=yoginbella Jag brukar köra ca 1,5 -2 timmar beroende på önskemål. Igår blev det två timmar och de kunde vi fylla lätt. Tror dock att det […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)