Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man i skogshuggarkläder

Foto: Johan Pehrson

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Bertil Grön

Ålder: 61 år.
Bor: Falköping.
Familj: Yvonne, inga gemensamma barn, men 5 barn totalt, 3 barnbarn och katten Sture.
Gör: Jobbar som fastighetsskötare.
Så mår jag bra: Att cykla, styrketräna och löpträna. Äter både veganskt och vegetariskt, men är också jägare och äter viltkött som vildsvin, rådjur, dovhjort och älg.

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

Bertil Grön har alltid varit fysiskt aktiv, både privat och i tjänsten. Han har tidigare jobbat på ett slakteri, men är numera fastighetsskötare, båda är yrken som krävt god fysik och en bra grundkondition. På fritiden har han styrketränat och löptränat en hel del, ända tills han drabbades av löparknä.

– Jag tränade för lopp som Göteborgsvarvet och Broloppet över Öresund. När knäna började smärta så mycket att det inte gick att träna, då gick jag till doktorn som konstaterade att det var löparknä, och det enda som hjälpte var att vila bort smärtan. Då gjorde jag ett ganska långt uppehåll med träningen, berättar Bertil Grön.

 

Löparknä beror på att senan som ligger på utsidan av att knäet, kallad IT-bandet, överbelastats. Det gör oftast väldigt ont, men vila brukar göra den bra. En del kan dock få långvariga besvär.

– Jag var nog inte heller tillräckligt förberedd när jag skulle springa loppen, och det i kombination med halvbra skor gjorde troligtvis att jag fick löparknä.

Det är 20 år sedan Bertil Grön drabbades av knäproblemen och eftersom han ville fortsätta träna så köpte han en cykel för att kunna motionera. Nu är han inne på cykel nummer tre efter att ha nött ut de andra.

Trots att han kunde hålla sig i form med cyklingen var han ändå inte riktigt nöjd med att knäna inte fungerade. Smärtan begränsade honom i vardagen och även om både sjukgymnastik och akupunktur hjälpte tillfälligt kom smärtan tillbaka. Dessutom började ländryggen göra allt mer ont.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för dig med artros

Jobbar i skogen

– Jag tycker om att jobba i skogen, men blev helt slut i både rygg och knän. Arbetet som fastighetsskötare innebär att jag ofta böjer mig ner, och det var svårt. Dessutom går jag mycket i trappor och det är påfrestande för knäna, berättar han.

 

I höstas föreslog Bertil fru, Yvonne, som är akupunktör, honom att prova Glyc orignal. Kosttillskottet bygger på den grönläppade musslan som har en välkänd inflammationshämmande effekt.

– Jag märkte ganska snart en förbättring i både knän som rygg. Det tog nog ganska precis två månader innan jag kände att smärtan i princip var helt borta. Jag har blivit mycket mer rörlig, och kan göra knäböj utan några som helst problem. Inte heller ryggen gör ont. Visst kan jag bli trött med lite värk om jag jobbar i skogen en hel dag, men det släpper ganska snart. Och det där knaket och braket som jag hörde och kände i knäna när jag gick eller steg upp från en stol är helt borta!

LÄS OCKSÅ: Så kan du få bukt med ryggvärk

Springer igen

Varje morgon börjar Bertil och Yvonne Grön med att göra 25 situps, 25 armhävningar och 25 knäböj, övningar som varit helt omöjliga för Bertil sedan smärtan i knäna gjorde sig till känna.

– Jag har till och med kunnat börja springa igen, och i vintras köpte vi längdskidor och har åkt en del. På sommarhalvåret cyklar jag några dagar i veckan. Det blir nog 2,5 till tre mil varje tur, säger han.

 

Den grönläppade musslan odlas i det kalla, rena vattnet utanför Nya Zeelands kust. Den innehåller glukosamin och kondroitin, aktiva ämnen som hjälper kroppen att bygga upp brosk, hud och bindväv. Extraktet innehåller också fettsyran omega-3 som dämpar inflammation samt kollagen, ett protein som är viktigt för bindvävens smidighet och styrka.

Studier har visat musselextrakt har en antiinflammatorisk effekt, och att det har en kraftigt smärtstillande och avsvällande effekt på inflammerade leder.

– Jag är jättenöjd över förbättringen. Det var länge sedan jag kunde gå ner på knä och knyta en sko. Så här i efterhand när både knän och rygg fungerar bra så märks det tydligt hur värken påverkade min vardag. Livet är så mycket enklare nu.

Av Inger Palm


Bertil Grön

Ålder: 61 år.
Bor: Falköping.
Familj: Yvonne, inga gemensamma barn, men 5 barn totalt, 3 barnbarn och katten Sture.
Gör: Jobbar som fastighetsskötare.
Så mår jag bra: Att cykla, styrketräna och löpträna. Äter både veganskt och vegetariskt, men är också jägare och äter viltkött som vildsvin, rådjur, dovhjort och älg.

Grönläppad mussla

Glyc är en serie produkter där original är baserad på extrakt från grönläppad mussla, som innehåller omega-3 fettsyrorna, ETA, DHA och ETA, marint kollagen som är ett protein, zink och vitamin och det speciella, glykosaminoglykaner är naturligt lätt absorberbart glykosamin som ger bindväven elasticitet och flexibilitet samt ökad styrka åt brosk och skelett. De har effekt vid skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament.
Marint kollagen är ett protein som produceras naturligt i kroppen men minskar med stigande ålder. Kollagen är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet.
Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets och benstommens normala funktion samt till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C bidrar även till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!