Bertil Wosk

Bertil Wosk Foto: Holistic Sweden

Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har Kurera dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Tredje personen ut: Näringsterapeuten och hälsoprofilen Bertil Wosk.

Bertil Wosk anses av många vara en av Sveriges duktigaste näringsterapeuter, föreläsare och hälsoinspiratörer. Han är även grundare av hälsoföretaget Holistic Sweden.
Kurera är givetvis nyfikna på hur han svarar på frågorna: ”Behöver man ta kosttillskott och i så fall varför?” och ”Vilka kosttillskott bör man i så fall, rent generellt, prioritera och vilka äter du personligen?”

Läs också: Holistic – hälsoföretaget som lever som det lär

 

”Näring behövs för att vi ska kunna fungera bra, tänka, känna och röra på oss”
Så här resonerar Bertil Wosk:
– För att svara på den frågan behöver man ställa sig frågan ”Varför äter vi mat?” Många svarar att vi äter för att vi är hungriga, för att det är gott och för att man blir mätt. Och för att få energi? Men maten innehåller flera hundra olika näringsämnen som kroppen och cellerna behöver för att kunna fungera bra och producera alla de ämnen som vi behöver för att kunna tänka, känna och röra på oss på ett bra sätt.

Räcker det inte med att äta mat för att få i sig allt vi behöver? Det har ju fungerat bra de senaste par miljoner åren?
– Jo, det är sant, men det finns flera faktorer som gör att det inte räcker för de flesta idag. Idag har de flesta människor näringsbrister och det finns flera samverkande orsaker till det. Här listar jag några:

• Miljöförstöring. Mineralhalten i marken har minskat med 75 procent de senaste hundra åren. Livsmedel är därmed näringsfattigare än de varit tidigare.
• Raffinering av livsmedel med syfte att smaka bättre, ha bättre konsistens och längre hållbarhet. I denna process försvinner många näringsämnen.
• Selektivt val av mat som smakar gott men inte är så näringsrikt (tänk pizza och läsk). Industrin fokuserar inte på näring utan på att vi ska köpa mer av just deras produkter.

Mer gifter
– Andra orsaker är att vi får i oss mycket gifter – kemikalier, tungmetaller etcetera – i luft, vatten men framför allt i mat. För att avgifta dessa ämnen behövs det mer näring.

Läs också: Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Stress
– Även stress gör att vi inte tillgodogör oss näringen i maten lika bra. Stress gör också att vi förbrukar och tappar mer näring, det vill säga mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Varför äter folk kosttillskott?
– I huvudsak av tre anledningar:
1. För att förebygga problem och sjukdomar.
2. För att komma till rätta med symtom eller sjukdomar.
3. För att leva ett långt liv utan att degenerera kroppsligt eller mentalt.

Läs också: Jerry Brännmyr: Jag är emot och för kosttillskott

I en välsorterad hälsokostbutik finns ibland fler än 2000 produkter. Vilka tillskott behöver man – rent generellt så där?
Många tar vitamin D eller omega-3 eftersom det finns mycket studier som visar att vi har brist på dessa ämnen och att de har många viktiga funktioner i kroppen. Men andra väldigt vanliga brister är till exempel brist på vitamin C, vitamin B6 och mineralerna zink och magnesium. Har du brist på dessa hjälper inte vitamin D eller omega-3, även om de är bra. Det är som att skriva på ett tangentbord som saknar flera bokstäver. Det räcker inte att man har halva alfabetet att skriva på, det blir ändå inte bra, säger Bertil Wosk.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Vid brist på magnesium eller vitamin B6 hjälper inte probiotika
Han fortsätter med att prata om vikten av en bra tarmflora och hur man gör för att skaffa sig, och upprätthålla, just en sådan.
Ny forskning visar att tarmen och dess innehåll av bakterier är viktigare än vi tidigare trott. Förutom en positiv livshållning och bra mat är tarmfloran viktigast för att hålla oss friska. Det har alternativmedicinen sagt i flera decennier men idag finns det dessutom väldigt många vetenskapliga studier, berättar han.
För att ha en bra tarmflora ska man känna till att tarmbakterierna behöver näring som de mår bra av, det vill säga riktig mat med mycket grönsaker i alla former. Allt fler förstår idag att tarmfloran är viktig och det mest hypade kosttillskottet just nu är tarmbakterier, det som brukar kallas probiotika, vilket är bra. Men återigen, har du brist på magnesium eller vitamin B6 kan inte probiotika hjälpa dig med det.

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”
Men det är inte bara tarmbakterier som är viktiga, poängterar Bertil.
Lika viktigt är att dina matsmältningsenzymer fungerar bra och kan bryta ner maten och frigöra näringsämnena. Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp. Fungerar inte matsmältningen kan du inte ta upp näringsämnena och får inte den nytta som är tänkt av maten du äter. I USA är matsmältningsenzymer jättestort men i Sverige har det inte slagit igenom ännu. Men det kommer när förståelsen ökar för hur viktiga de är.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Immunförsvaret behöver mycket näring
Om du drabbas av infektioner beror det inte på att du blivit utsatt för ett elakartat virus eller bakterie, utan på att ditt immunförsvar är försvagat och inte klarar av att hantera elaka virus och bakterier, berättar Bertil.
Elaka virus och bakterier alltid finns i vår närhet och för att undvika infektionssjukdomar är ett starkt immunförsvar viktigt. Immunförsvaret behöver mycket näring. Se till att få tillräckligt med näring och ha en väl fungerande tarmflora och sov ordentligt.

Stress stark bakomliggande orsak till sjukdom
Stress är kanske den enskilt viktigaste faktorn som gör oss sjuka, berättar Bertil.
Stress nedsätter immunförsvaret, matsmältningen, bidrar till inflammationer och försvagar de flesta andra funktioner. Att hantera stress är viktigt för att undvika både akuta och kroniska sjukdomar.

Läs också: Så uppstår stress – och så kan du sänka den

Bertil Wosks lista över de viktigaste tillskotten

Min lista är rent generell förstås. Har man speciella symtom eller sjukdomar kan den behöva ändras.

1. Multimineraler. Potent och lättupptaglig.
2. Multivitaminer. Potent och lättupptaglig.
3. Extra D-vitamin. Minst 2000 IE per dag.
4. Essentiella fettsyror (omega 3, helst vegetabiliska).
5. Matsmältningsenzymer. De ska vara potenta, alltså effektiva, och kunna bryta ner allt du äter.
6. Probiotika. Helst tio stammar eller mer. Minst fem miljarder bakterier per kapsel och de ska klara av att färdas till tarmen utan att de dör.
7. Chlorella, spirulina och vetegräs. Dessa superfoods är mer näringstäta än några andra livsmedel. Bra för att komplettera kosten.
8. StressBalans som enligt mig är ett av marknadens bästa kosttillskott för att hantera stress.

Läs också: Därför ska du äta chlorella

Värt att tänka på
När man väljer kosttillskott är det viktigt att man väljer ett varumärke som är seriöst och som man kan ha förtroende för, säger Bertil.
Fråga gärna i hälsokostaffären vilka märken de rekommenderar.

Vilka kosttillskott äter du själv?
Själv äter jag ovanstående varje dag och kompletterar med annat vid behov. Men jag kommer alltid ihåg att med bara kosttillskott kommer jag inte långt och att en bra kost är det viktigaste.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna äter kaka

Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Naturlig hälsa

Plötsliga humörsvängningar, energi-dippar och svårigheter med koncentrationen är problem som kan bero på blodsockersvängningar. Under storhelgerna är det lätt att det blir för mycket av det goda och när man sen vill leva sundare igen kan det ständiga suget efter sött göra det svårt. Mineralet krom kan dämpa sötsuget och ge ett stabilare blodsocker, här får du veta hur. 

elaine_adaptsport

Sportvitaminerna hjälpte Elaine att träna hårt igen

Träning

Elaine Blückert, 32 år från Uppsala är liten men stark. Hon tävlar i Body Fitness och tränar sex tuffa pass i veckan när hon inne i en hård träningsperiod. Men en sjukskrivning förra året satte stopp för både tävling som träning. Tack vare adaptogener orkade hon börja träna hårt igen och kan arbeta sig tillbaka till prispallen.

Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”

Mental hälsa

I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i "dåliga" relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.

blodkärl

Vad alla behöver veta om blodproppar

Hälsa

För att förhindra blodproppar är det viktigt att vi rör på oss och inte sitter still för länga perioder i sträck. På samma sätt som bilköer och trafikstockning hindrar framkomligheten i trafiken hindrar blodproppar normal cirkulation i kroppen något som i värsta fall kan vara farligt. Här får du veta mer om vad som orsakar blodpropp och hur du bäst motverkar att de uppstår.

skelettdelar

Tips för att motverka benskörhet

Hälsa

Idag är benskörhet en av de stora folksjukdomarna och det är framförallt kvinnor som drabbas. Enligt WHO är cirka 200 miljoner personer drabbade av osteoporos, ett annat ord för sjukdomen. Många väljer att äta livsmedel eller tillskott med mycket kalcium men det är inte säkert att det är lösningen på problemet.

Mage i balans

Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Probiotika

Det har aldrig pratats så mycket om maghälsa, IBS och tarmbakterier som nu. Magen och tarmbakterierna har stor betydelse för hälsan och det påstås även att många vanliga sjukdomar har sitt ursprung från magen. Stress är en orsak till att magproblemen blir vanligare, hur vi äter är en annan. Här kan du läsa två experters tankar om saken.

Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Forskning

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

grönt kaffe och hallonketoner

Med naturliga extrakt tappade Anna-Lena 19 kilo

Hälsa

Anna-Lena Nordlund, 57 år, från Hedemora har haft problem med vikten ända sedan hon var liten flicka. Hon har genomgått två magoperationer men har inte mått bra och därför fortsatt att pendla i vikt. För ett år sedan började hon med ett grönt kaffe-extrakt med hallonketoner och har nu gått ner 19 kilo och nått sin idealvikt.

Marcus Hedström

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Enzymer

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

titti holmer

Titti vill lära oss vad lycka är

Mental hälsa

I en serie artiklar på Kurera delar psykologen, föreläsaren och författaren till boken "Lycka nu" Titti Holmer med sig av sina bästa tips för hur vi ska göra för att att nå våra mål och leva ett lyckligare liv. I första delen får vi lära oss vad lycka faktiskt är.

surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Kost

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi består till stor del av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Årets hjärtprodukt 2017

Årets hjärteprodukt 2017 ger bättre vitalitet hos äldre

Hälsa

I Swedish Health Awards röstade allmänheten fram SelenoQ10 som vinnaren i kategorin Årets hjärteprodukt 2017. Swedish Health Awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Under röstningen inkom 35 549 röster. SelenoQ10 är en produkt framtagen efter den svenska studien KiSel-10 där hälsa och livsstil studerats hos äldre.

mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Mage

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Vallörtskräm

Kräm med vallört hjälpte Ingers bältros

Hud

När Inger Lennmalm, 78 år, i Arboga fick bältros hjälpte inte medicinerna hon fick av doktorn. Då gick Inger till hälsokostbutiken och bad om hjälp. Där blev hon rekommenderade en kräm som innehåller ekologiskt odlad vallört. – Det svider och bränner jättemycket på huden när man får bältros, även när blåsorna är borta. Men när jag smörjde in mig med vallörtskrämen försvann både blåsor och den brännande känslan, säger Inger.

Örtskolan: Echinacea

Örtskolan – värt att veta om echinacea

Näringsmedicin

Echinacea eller, som man också kallar den, röd solhatt, tillhör familjen korgblommiga växter och har traditionellt använts som läkemedel för att lindra förkylning. Forskning har visat att echinacea kan halvera risken att insjukna, samt lindra symtomen om viruset ändå fått fäste.

kvinna står på våg

Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Forskning

Forskare vid Sahlgrenska akademin presenterar uppgifter som tyder på att kroppen har en egen inbyggd våg som när den tillåts fungera styr reglering av vikt och fettmassa. Fynden sprider nytt ljus över varför stillasittande orsakar övervikt och kan leda till ny behandling mot fetma.

Rödbetshummus

Vacker och god rödbetshummus

Recept

En vackert rosa variant av en klassisk hummus. Perfekt att använda på toast tillsammans med avokado och grönsaker, eller som tillbehör till sallad och andra rätter. Spara spadet till kikärtorna, det kan användas till mycket. Se aioli-receptet här ovanför.

linser och bönor i burkar

Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Kost

Lektiner är proteiner som finns i allt från virus, bakterier till djur och växter. Växter använder dem bland annat till att transportera kolhydrater, reglera sin tillväxt och skydda sig mot mikroorganismer eller djur som vill skada eller äta upp dem. Lektiner finns i allt vi äter men deras närvaro i kosten har delat upp experterna i två läger.

kvinna håller hand över halsen

Balansera sköldkörteln på fyra veckor

Forskning

Man kan känna sig trött och okoncentrerad, öka i vikt och ha värk i kroppen. Torr hud, håravfall och att man känner sig allmänt nedstämd är också vanligt. Symptom som kan vara en del av ett naturligt åldrande men som lika gärna kan bero på en underfunktion i sköldkörteln. Inom ayurvedisk medicin använder läkarna ofta ashwagandha. En nyligen publicerad studie visar effekt redan inom fyra veckor.

titti holmer legitimerad psykolog och författare till boken lycka nu

Tittis Holmers recept på lycka

Mental hälsa

Titti Holmer har alltid haft ett intresse för det goda samtalet och vad som får människor att må bra. Hon hade tidigt vad hon kallar ett existentiellt intresse och bestämde sig redan i tonåren för att bli psykolog. Titti har skrivit böckerna "Lycka nu" och "Förändringskoden" och i en serie artiklar kommer hon lära oss mer om lycka och hur vi ökar förmågan att uppleva den.

Armhävningar förlänger livet

Armhävningar förlänger livet

Träning

Armhävningar och sit ups kan förlänga livet visar ny forskning från University of Sydney. Styrketräning har tidigare visat sig ha goda effekter för funktionalitet och hälsa medan vi åldras men nu visar sig styrketräning även minska risken att dö i förtid och även minska risken att dö i cancer.