Bertil Wosk

Bertil Wosk Foto: Holistic Sweden

Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har Kurera dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Tredje personen ut: Näringsterapeuten och hälsoprofilen Bertil Wosk.

Bertil Wosk anses av många vara en av Sveriges duktigaste näringsterapeuter, föreläsare och hälsoinspiratörer. Han är även grundare av hälsoföretaget Holistic Sweden.
Kurera är givetvis nyfikna på hur han svarar på frågorna: ”Behöver man ta kosttillskott och i så fall varför?” och ”Vilka kosttillskott bör man i så fall, rent generellt, prioritera och vilka äter du personligen?”

Läs också: Holistic – hälsoföretaget som lever som det lär

 

”Näring behövs för att vi ska kunna fungera bra, tänka, känna och röra på oss”
Så här resonerar Bertil Wosk:
– För att svara på den frågan behöver man ställa sig frågan ”Varför äter vi mat?” Många svarar att vi äter för att vi är hungriga, för att det är gott och för att man blir mätt. Och för att få energi? Men maten innehåller flera hundra olika näringsämnen som kroppen och cellerna behöver för att kunna fungera bra och producera alla de ämnen som vi behöver för att kunna tänka, känna och röra på oss på ett bra sätt.

Räcker det inte med att äta mat för att få i sig allt vi behöver? Det har ju fungerat bra de senaste par miljoner åren?
– Jo, det är sant, men det finns flera faktorer som gör att det inte räcker för de flesta idag. Idag har de flesta människor näringsbrister och det finns flera samverkande orsaker till det. Här listar jag några:

• Miljöförstöring. Mineralhalten i marken har minskat med 75 procent de senaste hundra åren. Livsmedel är därmed näringsfattigare än de varit tidigare.
• Raffinering av livsmedel med syfte att smaka bättre, ha bättre konsistens och längre hållbarhet. I denna process försvinner många näringsämnen.
• Selektivt val av mat som smakar gott men inte är så näringsrikt (tänk pizza och läsk). Industrin fokuserar inte på näring utan på att vi ska köpa mer av just deras produkter.

Mer gifter
– Andra orsaker är att vi får i oss mycket gifter – kemikalier, tungmetaller etcetera – i luft, vatten men framför allt i mat. För att avgifta dessa ämnen behövs det mer näring.

Läs också: Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Stress
– Även stress gör att vi inte tillgodogör oss näringen i maten lika bra. Stress gör också att vi förbrukar och tappar mer näring, det vill säga mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Varför äter folk kosttillskott?
– I huvudsak av tre anledningar:
1. För att förebygga problem och sjukdomar.
2. För att komma till rätta med symtom eller sjukdomar.
3. För att leva ett långt liv utan att degenerera kroppsligt eller mentalt.

Läs också: Jerry Brännmyr: Jag är emot och för kosttillskott

I en välsorterad hälsokostbutik finns ibland fler än 2000 produkter. Vilka tillskott behöver man – rent generellt så där?
Många tar vitamin D eller omega-3 eftersom det finns mycket studier som visar att vi har brist på dessa ämnen och att de har många viktiga funktioner i kroppen. Men andra väldigt vanliga brister är till exempel brist på vitamin C, vitamin B6 och mineralerna zink och magnesium. Har du brist på dessa hjälper inte vitamin D eller omega-3, även om de är bra. Det är som att skriva på ett tangentbord som saknar flera bokstäver. Det räcker inte att man har halva alfabetet att skriva på, det blir ändå inte bra, säger Bertil Wosk.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Vid brist på magnesium eller vitamin B6 hjälper inte probiotika
Han fortsätter med att prata om vikten av en bra tarmflora och hur man gör för att skaffa sig, och upprätthålla, just en sådan.
Ny forskning visar att tarmen och dess innehåll av bakterier är viktigare än vi tidigare trott. Förutom en positiv livshållning och bra mat är tarmfloran viktigast för att hålla oss friska. Det har alternativmedicinen sagt i flera decennier men idag finns det dessutom väldigt många vetenskapliga studier, berättar han.
För att ha en bra tarmflora ska man känna till att tarmbakterierna behöver näring som de mår bra av, det vill säga riktig mat med mycket grönsaker i alla former. Allt fler förstår idag att tarmfloran är viktig och det mest hypade kosttillskottet just nu är tarmbakterier, det som brukar kallas probiotika, vilket är bra. Men återigen, har du brist på magnesium eller vitamin B6 kan inte probiotika hjälpa dig med det.

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”
Men det är inte bara tarmbakterier som är viktiga, poängterar Bertil.
Lika viktigt är att dina matsmältningsenzymer fungerar bra och kan bryta ner maten och frigöra näringsämnena. Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp. Fungerar inte matsmältningen kan du inte ta upp näringsämnena och får inte den nytta som är tänkt av maten du äter. I USA är matsmältningsenzymer jättestort men i Sverige har det inte slagit igenom ännu. Men det kommer när förståelsen ökar för hur viktiga de är.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Immunförsvaret behöver mycket näring
Om du drabbas av infektioner beror det inte på att du blivit utsatt för ett elakartat virus eller bakterie, utan på att ditt immunförsvar är försvagat och inte klarar av att hantera elaka virus och bakterier, berättar Bertil.
Elaka virus och bakterier alltid finns i vår närhet och för att undvika infektionssjukdomar är ett starkt immunförsvar viktigt. Immunförsvaret behöver mycket näring. Se till att få tillräckligt med näring och ha en väl fungerande tarmflora och sov ordentligt.

Stress stark bakomliggande orsak till sjukdom
Stress är kanske den enskilt viktigaste faktorn som gör oss sjuka, berättar Bertil.
Stress nedsätter immunförsvaret, matsmältningen, bidrar till inflammationer och försvagar de flesta andra funktioner. Att hantera stress är viktigt för att undvika både akuta och kroniska sjukdomar.

Läs också: Så uppstår stress – och så kan du sänka den

Bertil Wosks lista över de viktigaste tillskotten

Min lista är rent generell förstås. Har man speciella symtom eller sjukdomar kan den behöva ändras.

1. Multimineraler. Potent och lättupptaglig.
2. Multivitaminer. Potent och lättupptaglig.
3. Extra D-vitamin. Minst 2000 IE per dag.
4. Essentiella fettsyror (omega 3, helst vegetabiliska).
5. Matsmältningsenzymer. De ska vara potenta, alltså effektiva, och kunna bryta ner allt du äter.
6. Probiotika. Helst tio stammar eller mer. Minst fem miljarder bakterier per kapsel och de ska klara av att färdas till tarmen utan att de dör.
7. Chlorella, spirulina och vetegräs. Dessa superfoods är mer näringstäta än några andra livsmedel. Bra för att komplettera kosten.
8. StressBalans som enligt mig är ett av marknadens bästa kosttillskott för att hantera stress.

Läs också: Därför ska du äta chlorella

Värt att tänka på
När man väljer kosttillskott är det viktigt att man väljer ett varumärke som är seriöst och som man kan ha förtroende för, säger Bertil.
Fråga gärna i hälsokostaffären vilka märken de rekommenderar.

Vilka kosttillskott äter du själv?
Själv äter jag ovanstående varje dag och kompletterar med annat vid behov. Men jag kommer alltid ihåg att med bara kosttillskott kommer jag inte långt och att en bra kost är det viktigaste.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.