Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Ja det är klarlagt att hundar kan hysa samma känslor som ett litet barn på ett par år, det vill säga att de till exempel kan känna sig glada, arga, ledsna och rädda. Men hittills har forskarna alltså inte undersökt om hundar är kapabla att känna mer komplexa känslor, som skam, stolthet och svartsjuka.

LÄS OCKSÅ: Homeopaterna: “Husdjur har ibland samma hälsobesvär som sin ägare”

Svartsjuka kräver komplex inre process

En del forskare har tidigare resonerat kring att svartsjuka kräver en så pass komplex inre process att det antagligen endast är vi människor som har förmågan – eller kanske oturen – att kunna känna den. Men en forskargrupp från University of Auckland på Nya Zeeland menar nu att hundar visst verkar kunna bli sotis. Deras forskningsresultat stödjer det som många hundägare kanske redan upptäckt, nämligen att deras hund blir svartsjuka när de umgås med en annan hund, menar Amelia Bastos, studiens huvudförfattare.

18 hundar och deras ägare användes i studien, som gick till så att hundarna fick vara kopplade i ena änden av ett rum medan en ”fejkhund” placerades bredvid ägaren i andra änden. Riktiga hundar användes inte av säkerhetsskäl, utan istället en realistisk låtsashund. Som en kontrolljämförelse användes även en cylinder invirad i fleece. Och först rullades en skyddande ”halvvägg” upp som separerade hunden från sin  ägare och den ”rivaliserande hunden”, vilket gjorde att hunden bara kunde se husse/matte från midjan och uppåt och alltså inte vad hen gjorde med sina händer.

 

LÄS OCKSÅ: Vårdhundar ökade temperaturen hos äldre

Kopplet avslöjade graden av svartsjuka

Hunden kunde däremot se hur ägaren pratade och upprepande sa snälla saker, som ”duktig vovve”, medan hen böjde sig nedåt mot fejkhunden. Hundens koppel var i sin tur kopplad till en apparat som mätte hur kraftfullt hunden i fråga ryckte och drog i kopplet för att ta sig mot ägaren, och utgjorde måttstocken för hur svartsjuk hunden blev när ägaren till synes gullade med den rivaliserande ”hunden”. Hunden drog och ryckte betydlig mycket mer kraftfullt när den såg ägaren med den realistiska fejkhunden, jämfört med den fleece-inlindade cylindern.

LÄS OCKSÅ: Sovställningen avslöjar ditt husdjurs personlighet

Hunden kan föreställa sig ett scenario

Och det fascinerande är att detta skedde när hunden alltså inte kunde iakktta vad som hände från midjan och nedåt på sin ägare, vilket bevisar att hunden har förmågan att lägga ihop ett och ett, samt att fantisera ihop ett scenario i huvudet. Ägarens gullande och pratande med den andra "fejkhunden" var alltså det som ansågs hota hundens speciella band med sin ägare –  inte bara rivalens närvaro bredvid ägaren. Precis som när en människa blir svartsjuk gentemot en rival som äventyrar relationen till ens  partner.

– Det är för tidigt att säga huruvida hundar upplever svartsjuka så som vi gör, men det är tydligt att de reagerar på samma svartsjukeframkallande situationer, även när de sker utom synhåll, säger Amelia Bastos.

Källa: Association for psychological science

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!