Annons
Annons

Biologiska mångfaldens dag – så kan du delta!

Idag, söndag 22 maj, är det "Biologiska mångfaldens dag"! Det firas med en rad olika evenemang för att rikta ljuset mot den snabba förlusten av biologisk mångfald. Bland annat Sveriges största pollineringsprojekt!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 maj, 2022
Biologiska mångfaldens dag – så kan du delta!

Söndag 22 maj är det ”Biologiska mångfaldens dag”, som firas för femte året i rad i Sverige! Dagen firas med en rad olika evenemang för att rikta ljuset mot den snabba förlusten av biologisk mångfald. Bland annat Sveriges största pollineringsprojekt!

Biologiska mångfaldens dag, 22 maj, är en internationell FN-dag som instiftades 2002 för att att vi ska få en ökad förståelse för betydelsen av en artrik natur. I Sverige firas dagen för femte året i rad och över hela landet sker evenemang: allt från växtbytardag och humlesafari till guidningar i naturen och möjlighet att bygga fröbomber och lära sig sköta en äng.

Syftet med dagen är både att visa upp vår vackra, artrika natur och att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den snabba förlusten av biologisk mångfald. Passa på att delta i någon av aktiviteterna, hela kartan över evenemang hittar du här!

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Lantbrukare sår blomstrande remsor

Ett exempel på evenemang kopplat till denna dag är landets största pollineringsprojekt ”Hela Sverige blommar”. Med projektet vill Hushållningssällskapet belysa hur mycket den biologiska mångfalden betyder för vår livsmedelsproduktion, genom att låta drygt 800 lantbrukare från Smygehuk till Övertorneå så frön till blomstrande remsor mellan åkrar och fält. Dessa remsor fungerar sedan som vackra och frestande smörgåsbord av pollen och nektar till livsviktiga pollinationer som bin, humlor, blomflugor och fjärilar.

– Lantbrukarna visar genom denna gemensamma satsning att man kan lösa problem om man samarbetar och tar sitt ansvar. Små insatser från många ger stora resultat. Ensam kan man göra lite – tillsammans kan man göra skillnad, säger Mattias Hammarstedt, växtodlingsrådgivare, i ett pressmeddelande.

Honungsört och bovete är exempel på de många blommor som underlättar för insekterna att hitta mat i åkerlandskapen när inte så mycket annat blommar på fälten.

LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte!

3000 ”fotbollsplaner” med blomfrön

Men de blommande fältkanterna är förstås även bra för andra nyttoinsekter, samt för fåglar och småvilt och det kan i sin tur bidra till att minska behovet att bekämpa skadeinsekter.

Totalt blir totat 2 000 hektar sådda med blomfrön, vilket motsvarar cirka 1000 mil kantzoner, eller 3 000 fotbollsplaner.

–Tanken är att få lantbrukarna att förstå nyttan med att så blommor på kantzoner och trädor. Man har valt blandningar som ger lång blomningstid, från början på juni till och med augusti.

LÄS OCKSÅ: 4 effektiva sätt att hjälpa våra bin

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons