Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Sommaren inbjuder till grillkvällar och ofta fler desserter och glassar än vanligt. Den med en känslig mage kan få problem relativt snabbt. Symtom som uppkördhet, gasbildning, för-stoppning och smärta är vanliga reaktioner. Dessa beror oftast på att matsmältningen kommit i obalans, men är inte farliga, utan innebär mest obehag i mage och tarm.

Förutsatt att problemen med magen inte blir alltför besvärliga, så tycker nog de allra flesta att allt det goda är värt obehaget. 

 

Men det går faktiskt att på ett både enkelt och snabbt sätt lindra symtom som magknip och ballongmage, oavsett om problemen funnits en tid eller om de uppstår när matvanorna förändras. Det är betydelsefullt för allmänhälsan och inte minst för magen att tarmrörelserna fungerar väl, för det behövs för att näringsupptaget ska bli så bra som möjligt.

Att bitterörter har en lugnande effekt på magen är urgammal kunskap. De kallas för bitterörter för att de innehåller ämnen som smakar just bittert. Det finns fyra olika grundsmaker;  salt, surt, sött och beskt. De förstärks när de landar på tungan, och på vägen genom kroppen sätts olika processer igång. 

I vår västerländska kost är just de bittra smakerna något som saknas eller finns för lite av. Sött och salt tar mest plats, och stimulerar till ökad aptit medan de beska ämnena hjälper kroppen att ta hand om maten.

LÄS OCKSÅ: ”Visste inte att magen kunde må så bra”

Svullen av olika livsmedel

När matsmältningen är störd kan det bero på att bukspottskörtelns och leverns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans. Om spjälkningen av fett och proteiner inte fungerar som den ska är det vanligt att innehållet i magen och tarmen börjar jäsa, och när det jäser reagerar magen med att bli spänd, bullrig och gasig.

När vi äter för mycket socker och kolhydrater blir de flestas magar upprörda. Andra kan reagera på starka kryddor och fett, men en del med känslig mage kan bli svullna av nyttig mat som bönor, lök och äpplen.

Ungefär 25 procent av svenskarna har till och från problem med magen. Sommaren och högtider som påsk och jul är perioder när magarna knorrar extra mycket. 

 

Bitterörterna boldo, maskros, kronärtskocka och pepparmynta bidrar till att stödja den övre matsmältningen, gallan och levern samt att få igång tarmens rörelse. Dessa bitterörter kan lindra symtom redan efter en kvart, men effekten blir tydligare över tid. 

Det går alltså utmärkt att ta bitterörterna direkt efter en måltid, men de kan också användas förebyggande en till två gånger per dag. Även de som har dålig aptit kan dra nytta av att prova bitterörter.

LÄS OCKSÅ: Fem års magproblem försvann på några dagar

Tinktur eller te

En studie gjord på dessa bitterörter visade att bland de 75 personerna som deltog tyckte nio av tio att svullnad, gaser och smärta minskade med 90 procent. Forskarna förklarade det ovanligt höga positiva resultatet med att det är bitterörternas speciella förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzymer i bukspottskörteln och gallan som ger effekt. 

Boldo är en bitterört från Sydamerika som har använts inom folkmedicinen för att minska på kramper och knip i magen. Den kan dämpa svullnad och stimulera gallproduktionen. Boldo har även en bakteriedödande effekt och kan skydda mot mask och parasiter.

Maskros är en ört som har en lätt vätskedrivande effekt, den har också en gynnsam effekt på långsam matsmältning och ökar produktionen av galla samtidigt som den underlättar tömningen av tarmen.

 

Kronärtskocka är en typisk medelhavsört och äts inte bara för att den är god, utan också för att den kan aktivera produktionen av matsmältningsenzymer och har en inflammationshämmande effekt.

Pepparmynta bidrar till att mildra kramper och stimulera leverns funktioner. Den har en lugnande effekt på magen, vilket är speciellt bra för de med extra känslig mage.

Du kan dricka örtte på färska egenplockade örter eller torkade. Förr var det vanligare att folk plockade och blandade ihop tinkturer med olika örter och lät dem dra i alkohol. Till exempel dracks snaps med bitterörter vid högtider för att hålla magen nöjd och lugn.

Av Inger PalmBitterörter

En av fyra svenskar upplever problem med gaser, uppkördhet och smärta i magen. Beror symtomen på att matsmältningen hamnat i obalans kan du snabbt och enkelt komma tillrätta med problemet.  

Genom att ta en mixtur med bitterörterna boldo, maskros och kronärtskocka kan du mildra symtom inom en kvart. Du kan också ta bitterörter som en kur under en period för att komma till rätta med problemen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.