Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Maria Östlin och Getty images

Björn Klinge: “Vår hälsa sitter i munnen”

Fakta

Namn; Björn Klinge
Yrke: Professor och övertandläkare i parodontologi.
Aktuell med: Boken ”Din hälsa sitter i munnen" som han har skrivit tillsammans med journalisten Pamela Anderssson.

Övertandläkare Björn Klinge blev uppmärksammad för ett experiment där han låtsades vara tandlös för att undersöka hur han blev bemött. Björn förespråkar att tandvård ska ingå i den vanliga sjukvården. I en ny bok vill han bidra till att öka kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen.

Tillsammans med journalisten Pamela Anderssson har Björn Klinge, professor och övertandläkare i parodontologi skrivit boken ”Din hälsa sitter i munnen” som svarar på sammanlagt 101 frågor om bland annat sambandet mellan tandstatus och olika sjukdomar, de reder ut begreppen kring allt från karies till tandlossning, man får även svar på om det är en bra idé att använda sköljmedel och huruvida fluor är farligt eller inte.

Hur står det egentligen till med kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen?
– Det finns väldigt mycket okunskap, säger Björn och förklarar att många ser munnen som något frånskilt från resten av kroppen. Det gäller även personal inom sjukvården, idag är det nästan vattentäta skott mellan sjukvård och tandvård och Björn menar att uppdelningen i sig gör att kunskap saknas. Något som delvis beror på ömsesidig respekt men också att man inte tagit till sig den ökande kunskapen om sambandet mellan munhälsan och olika sjukdomar.

 

Dålig tandstatus har tidigare länkats hjärt-kärlsjukdom, men det finns fler kopplingar som ni tar upp i boken. Kommer vi hitta ännu fler?
– Vi har bara gläntat på dörren.
Det finns mycket att upptäcka menar Björn, till exempel när det kommer till kopplingen mellan munnens bakterieflora och bakteriefloran i mag-tarmkanalen och hur det påverkar hela människan.
– Tidigare har man tittat på en handfull bakterier och undersökt hur de interagerar, idag finns tekniker att titta på samtliga och se hur de samverkar. Det möjliggör att studera påverkan på allmänhälsan men också att undersöka hur man kan påverka exempelvis inflammationsutveckling, menar Björn.
– Kunskapen inom det området kommer explodera.

Tandlossning har länkats till bland annat till demenssjukdomar, kan tandläkarens roll komma att förändras?
– Ja, det diskuteras mycket nu. Tandläkare skulle till exempel kunna fånga upp patienter som tillhör olika riskgrupper i ett tidigt stadie, då tandvården är en instans de flesta kommer till förr eller senare. Därför kan den fylla en viktig funktion när det kommer till att identifiera riskpatienter menar Björn.

LÄS OCKSÅ: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa

"Inget tyder på att fluor är skadligt"
Många är skeptiska till att använda fluor och forskning pågår för att undersöka möjligheten att probiotika skulle kunna ersätta fluoret för att skydda våra tänder. Men det har inte kommit särskilt långt förklarar Björn som också anser att fluoret är orättvist beskyllt för att vara skadligt, det finns inget fog för det menar han.
– Det är svårt att ändra bakteriefloran i munnen, det har gjorts en del studier men det har hittills inte varit särskilt framgångsrikt.
För att bekämpa karies är fluor, som egentligen är en flouridförening och inte ska blandas ihop med grundämnet fluor hittills oöverträffat enligt Björn.
– Det finns ingen vetenskap som stödjer att den mängd vi använder i daglig munvård skulle kunna vara skadlig, den vetenskapen saknas.

Rotfyllningar under lupp
När det kommer till rädslor och oro har det på senare år höjts ett varnande finger mot att rotfylla tänder, då det sägs kunna orsaka bakteriehärdar som ger ifrån sig ämnen som anses kunna orsaka skada i kroppen, även det ställer Björn sig tveksam till.
– Det mesta är spekulationer. Det saknas fakta om huruvida rotfyllningar skulle vara farliga.
Vid rotfyllning kan det uppstå små förändringar vid rotspetsen, de är sällan märkbara och ger inga symtom eller värk berättar Björn.
– Vi vet ännu inte hur de eventuellt påverkar kroppen, det pågår mycket studier men kunskapen är hittills begränsad.

 

Så du skulle inte avråda någon från att göra en rotfyllning?
– Nej det skulle jag inte, med dagens kunskap är det den bästa behandlingsmetod vi har.

Avråder från munsköljmedel
Något vi däremot bör vi vara restriktiva är munsköljmedel enligt Björn då det genom att störa nitrit/nitratomsättningen, bland annat kan påverka magslemhinnan och blodtrycket. Sköljmedel saknar dessutom dokumenterad effekt på tandhälsan enligt Socialstyrelsen. Han varnar särskilt för att ersätta tandborstning med munskölj.
– Det kan man inte göra. Munsköljmedel tar inte bort de bakteriebeläggningar som har etablerats på tanden redan.
Men även om han är skeptisk till användande tror Björn att reklamen kan stimulera till ett intresse för munhälsa vilket han ser som något positivt. Man ska främst betrakta sköljmedlen som en ”mundeodorant” och i likhet med vanlig deodorant ska den inte ersätta god hygien – det vill säga att man tvättar sig – utan kan användas som ett komplement vid tillfällen då man vill känna sig extra fräsch.

LÄS OCKSÅ: Örterna som får tandköttet att sluta blöda

"Läskedrycker bör beskattas"
Björn varnar även – som en tandläkare bör – för socker som är en stor bov vid framför allt karies och tror att en beskattning av läskedrycker skulle kunna göra viss skillnad. Han varnar också för de dolda sockerfällorna som han själv nyligen blev uppmärksammad på när han gjorde en sillinlänggning inför julen, där en ingrediens var socker. Han oroar sig också för utvecklingsländerna där läsktillverkarna satsar stora summor på att marknadsföra sina produkter.

Näringsbrister och munhälsa
Skörbjugg har kommit tillbaka på sina håll, i USA och England bland annat som följd av fattigdom och ensidig kost. Hur viktigt är det med vitaminer och mineraler för en god munhälsa, behöver vi vara oroliga att vi inte får i oss tillräckligt med näring?
– De flesta av oss äter en balanserad kost där vi får i oss de vitaminer och mineraler vi behöver.
Men det är viktigt att ta till vara på den kunskap som finns menar Björn som inte utesluter att den sortens bristsjukdomar kan komma tillbaka. Även om det pågår forskning för att undersöka kostens och olika näringsämnens betydelse är kunskapen fortfarande begränsad förklarar Björn.
– Rent generellt törs vi nog påstå att den som får i sig en normal allsidig kost även får i sig de näringsämnen som tänder och käkben behöver.

 

LÄS OCKSÅ: Allt vanligare med hål i tänderna hos barn

"Skulle inte amputera ett finger"
Björn är en varm förespråkare för att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet och kosta lika mycket som ett vanligt läkarbesök. Björn får av sina meningsmotståndare ofta höra liknelsen med glasögon eller hörapparater som vi får betala själva. Men han pekar på det orimliga i att infektionssjukdomar eller inflammation som råkar vara lokaliserade i munnen ska kosta mer för patienten att få behandlade än de som  uppstår någon annanstans i kroppen.
– Det är mycket märkligt enligt mitt sätt att se på det.
Björn liknar det vid stympning när en patient som egentligen skulle behöva rotfylla en tand inte har råd och istället tvingas dra ut tanden.
Han jämför med om vi skulle få en inflammation runt en nagel och läkaren istället för att behandla inflammationen skulle amputera fingret för att det är billigare.
– Det skulle vi inte tycka var så käckt.

Ser positivt på utvecklingen
Björn är noga med att poängtera att han inte menar att all tandvård ska ingå, kosmetiska behandlingar av olika slag ska patienten fortfarande stå för själv men enligt Björn borde åtminstone behandling av infektion och inflammation ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd.
– Så länge jag andas och lever kommer jag argumentera för det.
Och Björn som kallar sig optimist ser positivt på framtiden, han menar att löftena från politikerna inför valen och den allmänna opinionen går allt mer åt det hållet även om ingen förändring skett ännu.
– Det talas allt oftare om att delar av tandvården borde ingå i sjukvården, jag är därför optimistisk att vi inom en tioårsperiod kommer få se förändringar i positiv riktning.

Vill sprida kunskap och ingjuta hopp
Med boken hoppas Björn att de ska bidra till att allmänbildningen om munhälsa ökar.
– Eftersom kunskapen om munnens påverkan på kroppen är så lite spridd hoppas vi att  göra en folkbildande insats, säger Björn.
Men de vill också skänka hopp.
– Det mesta går att fixa till om man bara har regelbunden kontakt med tandvården, det är inte så dystert som många tror.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn; Björn Klinge
Yrke: Professor och övertandläkare i parodontologi.
Aktuell med: Boken ”Din hälsa sitter i munnen" som han har skrivit tillsammans med journalisten Pamela Anderssson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

 

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

 

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.