Foto: Maria Östlin och Getty images

Björn Klinge: “Vår hälsa sitter i munnen”

Fakta

Namn; Björn Klinge
Yrke: Professor och övertandläkare i parodontologi.
Aktuell med: Boken ”Din hälsa sitter i munnen" som han har skrivit tillsammans med journalisten Pamela Anderssson.

Övertandläkare Björn Klinge blev uppmärksammad för ett experiment där han låtsades vara tandlös för att undersöka hur han blev bemött. Björn förespråkar att tandvård ska ingå i den vanliga sjukvården. I en ny bok vill han bidra till att öka kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen.

Tillsammans med journalisten Pamela Anderssson har Björn Klinge, professor och övertandläkare i parodontologi skrivit boken ”Din hälsa sitter i munnen” som svarar på sammanlagt 101 frågor om bland annat sambandet mellan tandstatus och olika sjukdomar, de reder ut begreppen kring allt från karies till tandlossning, man får även svar på om det är en bra idé att använda sköljmedel och huruvida fluor är farligt eller inte.

Hur står det egentligen till med kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen?
– Det finns väldigt mycket okunskap, säger Björn och förklarar att många ser munnen som något frånskilt från resten av kroppen. Det gäller även personal inom sjukvården, idag är det nästan vattentäta skott mellan sjukvård och tandvård och Björn menar att uppdelningen i sig gör att kunskap saknas. Något som delvis beror på ömsesidig respekt men också att man inte tagit till sig den ökande kunskapen om sambandet mellan munhälsan och olika sjukdomar.

 

Dålig tandstatus har tidigare länkats hjärt-kärlsjukdom, men det finns fler kopplingar som ni tar upp i boken. Kommer vi hitta ännu fler?
– Vi har bara gläntat på dörren.
Det finns mycket att upptäcka menar Björn, till exempel när det kommer till kopplingen mellan munnens bakterieflora och bakteriefloran i mag-tarmkanalen och hur det påverkar hela människan.
– Tidigare har man tittat på en handfull bakterier och undersökt hur de interagerar, idag finns tekniker att titta på samtliga och se hur de samverkar. Det möjliggör att studera påverkan på allmänhälsan men också att undersöka hur man kan påverka exempelvis inflammationsutveckling, menar Björn.
– Kunskapen inom det området kommer explodera.

Tandlossning har länkats till bland annat till demenssjukdomar, kan tandläkarens roll komma att förändras?
– Ja, det diskuteras mycket nu. Tandläkare skulle till exempel kunna fånga upp patienter som tillhör olika riskgrupper i ett tidigt stadie, då tandvården är en instans de flesta kommer till förr eller senare. Därför kan den fylla en viktig funktion när det kommer till att identifiera riskpatienter menar Björn.

LÄS OCKSÅ: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa

"Inget tyder på att fluor är skadligt"
Många är skeptiska till att använda fluor och forskning pågår för att undersöka möjligheten att probiotika skulle kunna ersätta fluoret för att skydda våra tänder. Men det har inte kommit särskilt långt förklarar Björn som också anser att fluoret är orättvist beskyllt för att vara skadligt, det finns inget fog för det menar han.
– Det är svårt att ändra bakteriefloran i munnen, det har gjorts en del studier men det har hittills inte varit särskilt framgångsrikt.
För att bekämpa karies är fluor, som egentligen är en flouridförening och inte ska blandas ihop med grundämnet fluor hittills oöverträffat enligt Björn.
– Det finns ingen vetenskap som stödjer att den mängd vi använder i daglig munvård skulle kunna vara skadlig, den vetenskapen saknas.

Rotfyllningar under lupp
När det kommer till rädslor och oro har det på senare år höjts ett varnande finger mot att rotfylla tänder, då det sägs kunna orsaka bakteriehärdar som ger ifrån sig ämnen som anses kunna orsaka skada i kroppen, även det ställer Björn sig tveksam till.
– Det mesta är spekulationer. Det saknas fakta om huruvida rotfyllningar skulle vara farliga.
Vid rotfyllning kan det uppstå små förändringar vid rotspetsen, de är sällan märkbara och ger inga symtom eller värk berättar Björn.
– Vi vet ännu inte hur de eventuellt påverkar kroppen, det pågår mycket studier men kunskapen är hittills begränsad.

 

Så du skulle inte avråda någon från att göra en rotfyllning?
– Nej det skulle jag inte, med dagens kunskap är det den bästa behandlingsmetod vi har.

Avråder från munsköljmedel
Något vi däremot bör vi vara restriktiva är munsköljmedel enligt Björn då det genom att störa nitrit/nitratomsättningen, bland annat kan påverka magslemhinnan och blodtrycket. Sköljmedel saknar dessutom dokumenterad effekt på tandhälsan enligt Socialstyrelsen. Han varnar särskilt för att ersätta tandborstning med munskölj.
– Det kan man inte göra. Munsköljmedel tar inte bort de bakteriebeläggningar som har etablerats på tanden redan.
Men även om han är skeptisk till användande tror Björn att reklamen kan stimulera till ett intresse för munhälsa vilket han ser som något positivt. Man ska främst betrakta sköljmedlen som en ”mundeodorant” och i likhet med vanlig deodorant ska den inte ersätta god hygien – det vill säga att man tvättar sig – utan kan användas som ett komplement vid tillfällen då man vill känna sig extra fräsch.

LÄS OCKSÅ: Örterna som får tandköttet att sluta blöda

"Läskedrycker bör beskattas"
Björn varnar även – som en tandläkare bör – för socker som är en stor bov vid framför allt karies och tror att en beskattning av läskedrycker skulle kunna göra viss skillnad. Han varnar också för de dolda sockerfällorna som han själv nyligen blev uppmärksammad på när han gjorde en sillinlänggning inför julen, där en ingrediens var socker. Han oroar sig också för utvecklingsländerna där läsktillverkarna satsar stora summor på att marknadsföra sina produkter.

Näringsbrister och munhälsa
Skörbjugg har kommit tillbaka på sina håll, i USA och England bland annat som följd av fattigdom och ensidig kost. Hur viktigt är det med vitaminer och mineraler för en god munhälsa, behöver vi vara oroliga att vi inte får i oss tillräckligt med näring?
– De flesta av oss äter en balanserad kost där vi får i oss de vitaminer och mineraler vi behöver.
Men det är viktigt att ta till vara på den kunskap som finns menar Björn som inte utesluter att den sortens bristsjukdomar kan komma tillbaka. Även om det pågår forskning för att undersöka kostens och olika näringsämnens betydelse är kunskapen fortfarande begränsad förklarar Björn.
– Rent generellt törs vi nog påstå att den som får i sig en normal allsidig kost även får i sig de näringsämnen som tänder och käkben behöver.

 

LÄS OCKSÅ: Allt vanligare med hål i tänderna hos barn

"Skulle inte amputera ett finger"
Björn är en varm förespråkare för att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet och kosta lika mycket som ett vanligt läkarbesök. Björn får av sina meningsmotståndare ofta höra liknelsen med glasögon eller hörapparater som vi får betala själva. Men han pekar på det orimliga i att infektionssjukdomar eller inflammation som råkar vara lokaliserade i munnen ska kosta mer för patienten att få behandlade än de som  uppstår någon annanstans i kroppen.
– Det är mycket märkligt enligt mitt sätt att se på det.
Björn liknar det vid stympning när en patient som egentligen skulle behöva rotfylla en tand inte har råd och istället tvingas dra ut tanden.
Han jämför med om vi skulle få en inflammation runt en nagel och läkaren istället för att behandla inflammationen skulle amputera fingret för att det är billigare.
– Det skulle vi inte tycka var så käckt.

Ser positivt på utvecklingen
Björn är noga med att poängtera att han inte menar att all tandvård ska ingå, kosmetiska behandlingar av olika slag ska patienten fortfarande stå för själv men enligt Björn borde åtminstone behandling av infektion och inflammation ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd.
– Så länge jag andas och lever kommer jag argumentera för det.
Och Björn som kallar sig optimist ser positivt på framtiden, han menar att löftena från politikerna inför valen och den allmänna opinionen går allt mer åt det hållet även om ingen förändring skett ännu.
– Det talas allt oftare om att delar av tandvården borde ingå i sjukvården, jag är därför optimistisk att vi inom en tioårsperiod kommer få se förändringar i positiv riktning.

Vill sprida kunskap och ingjuta hopp
Med boken hoppas Björn att de ska bidra till att allmänbildningen om munhälsa ökar.
– Eftersom kunskapen om munnens påverkan på kroppen är så lite spridd hoppas vi att  göra en folkbildande insats, säger Björn.
Men de vill också skänka hopp.
– Det mesta går att fixa till om man bara har regelbunden kontakt med tandvården, det är inte så dystert som många tror.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn; Björn Klinge
Yrke: Professor och övertandläkare i parodontologi.
Aktuell med: Boken ”Din hälsa sitter i munnen" som han har skrivit tillsammans med journalisten Pamela Anderssson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.