Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Att glömma saker gör vi alla till och från, och är vi stressade kan vi glömma ännu mer och till och med tycka att minnesluckorna är besvärliga. Vem har inte åkt till livsmedelsbutiken för att handla en vara och glömt bort att köpa just den, men kommit hem med mycket annat? Och du är inte ensam om att ha glömt var du har parkerat bilen eller var du lade nycklarna när du kom hem.

Dessa små minnesluckor orsakas oftast av stress och ett av symtomen kan bli att minnet svajar. Det i sin tur har med en försämrad cirkulation att göra, och då framförallt mikrocirkulationen. När du fått sämre blodcirkulation är det inte någon sjukdom och behöver inte vara farligt, men när minnes-
problem har med ökad ålder att göra, och symtomen beror på åderförfettning, så kan det finnas skäl att oroa sig för bakomliggande sjukdom. 

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Pigg i vinter

Lättare att lära in

När vi börjar glömma saker brukar det också bli svårare att bibehålla fokus och koncentration. Om glömska och koncentrationssvårigheter beror på cirkulationsstörningar i hjärnan så kan extrakt från bladen som växer på det kinesiska tempelträdet, ginkgo biloba, hjälpa. Träden är ett av världens äldsta och kommer från Kina och Japan, där det är en del av den traditionella medicinen. 

Bladen har en stark inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen vilket betyder bättre blodgenomströmning i kärlen som gör att det blir lättare att koncentrera sig och minnas. Även inlärning fungerar bättre, och det är ett av skälen till att ginkgo biloba blivit populär bland studenter, som vittnar om högre studietakt och bättre resultat vid ett intag av bladextraktet.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

Bättre blodcirkulation

Det som är extra intressant med ginkgo biloba är att extraktet kan passera den så kallade blod-hjärnbarriären. Många rapporter visar att ginkgo biloba har en speciellt bra effekt vid cirkulationsstörningar i hjärnan. I dag är ginkgo biloba ett av världens mest använda växtpreparat för att förbättra symtom på försämrat minne, men också nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – framför allt hos äldre personer som haft långvariga besvär.

Äldre har ofta svårt med närminnet, men också svårigheter att hålla balansen, sämre hörsel och svårigheter kanske att bara kunna vara uppe. Med ökad ålder blir kärlen stelare och då blir även blodcirkulationen sämre. Den kärlvidgande effekt som ginkgo biloba har underlättar för blodet att passera genom blodkärlen, framförallt i de små kapillärerna.

 

LÄS OCKSÅ: Tinas fötter är äntligen varma igen

Bra resultat vid yrsel

Det är när tillförseln av blod till de minsta blodkärlen har blivit sämre som vi tappar lite av vår koncentrationsförmåga och minnet inte fungerar som förr. Sämre cirkulation brukar också betyda kalla händer och fötter, och kan även orsaka yrsel och smärtor i benen, det vi kallar för fönstertittarsjuka.

Blodets uppgift är att transportera syre och förse kroppens alla vävnader med näring. När detta fungerar mår vi normalt bra. 

Några studier har visat att yrsel kan bli avhjälpt av ginkgo biloba. Bäst effekt får man dock genom att kombinera ginkgo biloba med balansövningar och fysisk aktivitet.

Den som ofta är kall om händer och fötter kan känna skillnad av ginkgo biloba. Genom en viss fotografisk teknik, som visar värme och kyla, har man kunnat se hur tillförseln av blod till händerna hade ökat vid intag av ginkgobladen. Ett test genomfördes så att några personer stoppade ner sina händer i kallt vatten och forskare mätte hur lång tid det tog för händerna att bli varma igen. Det  visade sig att temperaturen ökade från cirka tolv till 20 grader på tio minuter. Testet upprepades sedan deltagarna fått äta ginkgo biloba – och då skilde sig resultat på så sätt att de nedkylda händerna stannade på 14 grader och efter tio minuter hade värmen gått upp till 30 grader.

 

LÄS OCKSÅ: Frusen och kall? Det här kan det bero på

Flera verksamma ämnen

De olika positiva och hälsobefrämjande effekterna som ginkgo biloba anses ha är ett samspel mellan olika ämnen.

Ginkgobladen innehåller ginkgolider, bilobalider och flavonoider. Forskning visar att ginkgoliderna är den mest aktiva substansen. Djurförsök har visat att ginkgoliderna fungerar som en antagonist till en signalmolekyl som, när den binder till en viss receptor, sätter igång inflammatoriska proteiner. Dessa kan i sin tur ge upphov till en inflammation i kroppen. Bilobaliderna tros vara den näst mest aktiva substansen med sin nervskyddande egenskap, samt ge den inflammationshämmande effekten. Just denna inverkan har setts på djur som fått en stroke.

Bladen innehåller drygt 20 olika flavonoider och i extraktet finns nästan en fjärdedel flavonoider, vilket är antioxidanter som skyddar cellerna från oxidativ stress. Antioxidanterna verkar kunna påverka cellernas överlevnad, vår kognitiva förmåga och olika signalvägar i hjärnan. Studier har också visat att ginkgo kan minska blodets levringsförmåga och öka kroppens tolerans för skadliga fria radikaler.

Av Inger PalmGinkgo biloba 

… är ett asiatiskt tempelträd. Extrakt av bladen har visat effekt vid följande besvär:

Dåligt minne och problem att koncentrera sig samt vid inlärning.

Vid kalla händer och fötter.

Vid yrsel och trötthet.

Vid tinnitus och annat öronsus.

Vid fönstertittarsjuka, vilket är ett tillstånd där blodkärlen i benen blivit för trånga på grund av åderförfettning som i sin tur gör att blodförsörjningen inte räcker till när vi är i rörelse. Fönstertittarsjuka upplevs som värk i benens muskler, och dämpas i princip endast av att stå stilla och vila. Flera studier har visat att ginkgo kan lindra besvären och öka gångsträckan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.