Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Att glömma saker gör vi alla till och från, och är vi stressade kan vi glömma ännu mer och till och med tycka att minnesluckorna är besvärliga. Vem har inte åkt till livsmedelsbutiken för att handla en vara och glömt bort att köpa just den, men kommit hem med mycket annat? Och du är inte ensam om att ha glömt var du har parkerat bilen eller var du lade nycklarna när du kom hem.

Dessa små minnesluckor orsakas oftast av stress och ett av symtomen kan bli att minnet svajar. Det i sin tur har med en försämrad cirkulation att göra, och då framförallt mikrocirkulationen. När du fått sämre blodcirkulation är det inte någon sjukdom och behöver inte vara farligt, men när minnes-
problem har med ökad ålder att göra, och symtomen beror på åderförfettning, så kan det finnas skäl att oroa sig för bakomliggande sjukdom. 

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Pigg i vinter

Lättare att lära in

När vi börjar glömma saker brukar det också bli svårare att bibehålla fokus och koncentration. Om glömska och koncentrationssvårigheter beror på cirkulationsstörningar i hjärnan så kan extrakt från bladen som växer på det kinesiska tempelträdet, ginkgo biloba, hjälpa. Träden är ett av världens äldsta och kommer från Kina och Japan, där det är en del av den traditionella medicinen. 

Bladen har en stark inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen vilket betyder bättre blodgenomströmning i kärlen som gör att det blir lättare att koncentrera sig och minnas. Även inlärning fungerar bättre, och det är ett av skälen till att ginkgo biloba blivit populär bland studenter, som vittnar om högre studietakt och bättre resultat vid ett intag av bladextraktet.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

Bättre blodcirkulation

Det som är extra intressant med ginkgo biloba är att extraktet kan passera den så kallade blod-hjärnbarriären. Många rapporter visar att ginkgo biloba har en speciellt bra effekt vid cirkulationsstörningar i hjärnan. I dag är ginkgo biloba ett av världens mest använda växtpreparat för att förbättra symtom på försämrat minne, men också nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – framför allt hos äldre personer som haft långvariga besvär.

Äldre har ofta svårt med närminnet, men också svårigheter att hålla balansen, sämre hörsel och svårigheter kanske att bara kunna vara uppe. Med ökad ålder blir kärlen stelare och då blir även blodcirkulationen sämre. Den kärlvidgande effekt som ginkgo biloba har underlättar för blodet att passera genom blodkärlen, framförallt i de små kapillärerna.

 

LÄS OCKSÅ: Tinas fötter är äntligen varma igen

Bra resultat vid yrsel

Det är när tillförseln av blod till de minsta blodkärlen har blivit sämre som vi tappar lite av vår koncentrationsförmåga och minnet inte fungerar som förr. Sämre cirkulation brukar också betyda kalla händer och fötter, och kan även orsaka yrsel och smärtor i benen, det vi kallar för fönstertittarsjuka.

Blodets uppgift är att transportera syre och förse kroppens alla vävnader med näring. När detta fungerar mår vi normalt bra. 

Några studier har visat att yrsel kan bli avhjälpt av ginkgo biloba. Bäst effekt får man dock genom att kombinera ginkgo biloba med balansövningar och fysisk aktivitet.

Den som ofta är kall om händer och fötter kan känna skillnad av ginkgo biloba. Genom en viss fotografisk teknik, som visar värme och kyla, har man kunnat se hur tillförseln av blod till händerna hade ökat vid intag av ginkgobladen. Ett test genomfördes så att några personer stoppade ner sina händer i kallt vatten och forskare mätte hur lång tid det tog för händerna att bli varma igen. Det  visade sig att temperaturen ökade från cirka tolv till 20 grader på tio minuter. Testet upprepades sedan deltagarna fått äta ginkgo biloba – och då skilde sig resultat på så sätt att de nedkylda händerna stannade på 14 grader och efter tio minuter hade värmen gått upp till 30 grader.

 

LÄS OCKSÅ: Frusen och kall? Det här kan det bero på

Flera verksamma ämnen

De olika positiva och hälsobefrämjande effekterna som ginkgo biloba anses ha är ett samspel mellan olika ämnen.

Ginkgobladen innehåller ginkgolider, bilobalider och flavonoider. Forskning visar att ginkgoliderna är den mest aktiva substansen. Djurförsök har visat att ginkgoliderna fungerar som en antagonist till en signalmolekyl som, när den binder till en viss receptor, sätter igång inflammatoriska proteiner. Dessa kan i sin tur ge upphov till en inflammation i kroppen. Bilobaliderna tros vara den näst mest aktiva substansen med sin nervskyddande egenskap, samt ge den inflammationshämmande effekten. Just denna inverkan har setts på djur som fått en stroke.

Bladen innehåller drygt 20 olika flavonoider och i extraktet finns nästan en fjärdedel flavonoider, vilket är antioxidanter som skyddar cellerna från oxidativ stress. Antioxidanterna verkar kunna påverka cellernas överlevnad, vår kognitiva förmåga och olika signalvägar i hjärnan. Studier har också visat att ginkgo kan minska blodets levringsförmåga och öka kroppens tolerans för skadliga fria radikaler.

Av Inger Palm


Ginkgo biloba 

… är ett asiatiskt tempelträd. Extrakt av bladen har visat effekt vid följande besvär:

Dåligt minne och problem att koncentrera sig samt vid inlärning.

Vid kalla händer och fötter.

Vid yrsel och trötthet.

Vid tinnitus och annat öronsus.

Vid fönstertittarsjuka, vilket är ett tillstånd där blodkärlen i benen blivit för trånga på grund av åderförfettning som i sin tur gör att blodförsörjningen inte räcker till när vi är i rörelse. Fönstertittarsjuka upplevs som värk i benens muskler, och dämpas i princip endast av att stå stilla och vila. Flera studier har visat att ginkgo kan lindra besvären och öka gångsträckan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

läkare håller i spruta

Debatt: Det bortglömda folket – vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

 

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.

 

Sifferballonger med år 2022 i guld

Gott nytt år önskar vi på Kurera!

Övrigt

Ett riktigt Gott nytt år vill vi på Kureras redaktion önska alla er läsare! Men innan vi tar oss an 2022 vill vi gärna summera 2021 lite. Vi är väldigt stolta över att Kurera vecka efter vecka har så många besökare. Vad har ni läst och klickat mest under året som gått?

Doftspridare

Må bra med hjälp av dofter

Hälsa

Naturliga parfymer, badoljor, lotions, doftpinnar, doftljus och doftspridare kan öka ditt välbefinnande – inte minst nu när mörker och kyla lägrat sig. Här förklarar vi allt från hur du kan bli piggare och känna mer lust, till hur du kommer till ro och sover bättre, med hjälp av dofter. 

 

Örter med läkande effekt i kroppen

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.