Kvinna som håller i maskros

Foto: S Production

Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Fler tips mot magkatarr

 • Ät regelbundet. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

 • Friterad, salt, rökt, stekt och starkt kryddad mat kan ge mer ont. Prova dig fram!

 • Hitta regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt.

 • Motionera! Att röra på sig lindrar magbesvären.

 • Undvik tobak, kaffe och alkohol

 • Stressa ner! Testa att yoga, meditera eller träna mindfullness regelbundet.

 • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra.
 • Hon hade haft magkatarr i hela sitt vuxna liv. Men några droppar bitterörtsextrakt var allt som behövdes. Nu slipper Alvy Axell ha ont i magen.

  Hon hade ont i magen. Men efter besöket på hälsokosten i Ullared har hon inte haft ont en dag. Alvy Axell pratar fort och utan utsvävningar. Intervjun är klar på rekordtid. För Alvy har inte riktigt tid. Hon är pensionär men har fullt upp. Dagarna fylls med bingo, kortspel, dans och trädgårdsarbete.

   

  Men hur länge hade du haft ont i magen, undrar jag.
  – Tja, det blir väl en 40-50 år, säger Alvy.
  Oj! Det är ju nästan hela ditt vuxna liv?
  – Ja, så är det. Magkatarr blir en inte av med så lätt.

  Foto: Agneta Fridolf

  Foto: Agneta Fridolf

  Envisa magsmärtor
  Magkatarr är en inflammation i magsäckslemhinnan. Den orsakar smärtor och bullrig mage. Halsbränna, illamående och hungersug är också vanliga symptom. Alvy provade en hel del kurer mot magkatarren genom åren, berättar hon. Några fungerade bättre än andra.
  – En del har hjälpt, säger Alvy. Men magsmärtorna har alltid kommit tillbaka.

  Traditionella bitterörter
  Flaskan som Alvy fick med sig hem från hälsokostaffären heter Cynaramin. Den innehåller extrakt av maskros och boldo. Båda är bitterörter som är traditionellt använda mot magbesvär som uppkördhet, gaser eller nedsatt aptit.
  – Det hjälpte direkt, säger Alvy. Och så är det varje gång jag använder det. Jag tar några droppar i ett glas vatten och en stund senare mår magen bra.

   

  Effektiva droppar
  När Alvy först provade Cynaramin tog hon det varje dag. Nu, ett halvt år senare, behöver hon det betydligt mer sällan. Men det känns bra att ha en flaska på lut hemma i skåpen.
  – Så fort jag känner lite magont tar jag några droppar, säger Alvy. Då går det över. Sen behöver jag inte ta det alls på någon månad.

  Fortsätter hela livet
  Alvy har rekommenderat Cynaramin till många av sina vänner. Om de också har fått hjälp vet hon inte. De har inte hunnit ses på sista tiden. Men själv är hon mycket nöjd.
  – Jag tycker det är helt fantastiskt, får jag säga.
  Planerar du att fortsätta med Cynaramin?
  – Javisst! Så länge jag lever! säger Alvy och skrattar.

  Av Maja Sönnerbo

   

   


  Fler tips mot magkatarr

 • Ät regelbundet. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

 • Friterad, salt, rökt, stekt och starkt kryddad mat kan ge mer ont. Prova dig fram!

 • Hitta regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt.

 • Motionera! Att röra på sig lindrar magbesvären.

 • Undvik tobak, kaffe och alkohol

 • Stressa ner! Testa att yoga, meditera eller träna mindfullness regelbundet.

 • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra.
 • Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Fredrik Ölander

  Fiskolja lindrar inflammerad tarm

  Mage

  Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

  Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

  Recept

  Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

  ”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

  Hälsa

  För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

   

  Kvinna som sitter i yogaställning

  Naturens under lindrar ledbesvär

  Forskning

  Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

  Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

  Mental hälsa

  Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

  Högt blodtryck – Så funkar det

  Hjärt- kärlhälsa

  Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

  Skönhetspanelen testar: body scrubs

  Hud

  Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

   

  Glutenintoleranta får oftare selenbrist

  Kost

  Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

  Peder Gustafsson

  “Rödbetan boostar min träning”

  Hälsa

  Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

   

  Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

  Hälsa

  Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

  Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

  Forskning

  En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

  apelsiner och citroner

  Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

  Hälsa

  Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

   

  “Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

  Hälsa

  I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

  Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

  Mage

  För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

  Marie Sjödin

  Så fann Marie ork att leva fullt ut!

  Hälsa

  Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

  Återfukta hår och hud – inifrån och ut

  Skönhet

  Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

  Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

  Eko/miljö

  Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

   

  Lukas Färenstedt- Widerberg

  Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

  Intervju

  Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

  Mellanösternpanna med broccoli

  Recept

  En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

  Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

  Kurera debatt

  Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.