Kvinna som håller i maskros

Foto: S Production

Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Fler tips mot magkatarr

 • Ät regelbundet. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

 • Friterad, salt, rökt, stekt och starkt kryddad mat kan ge mer ont. Prova dig fram!

 • Hitta regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt.

 • Motionera! Att röra på sig lindrar magbesvären.

 • Undvik tobak, kaffe och alkohol

 • Stressa ner! Testa att yoga, meditera eller träna mindfullness regelbundet.

 • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra.
 • Hon hade haft magkatarr i hela sitt vuxna liv. Men några droppar bitterörtsextrakt var allt som behövdes. Nu slipper Alvy Axell ha ont i magen.

  Hon hade ont i magen. Men efter besöket på hälsokosten i Ullared har hon inte haft ont en dag. Alvy Axell pratar fort och utan utsvävningar. Intervjun är klar på rekordtid. För Alvy har inte riktigt tid. Hon är pensionär men har fullt upp. Dagarna fylls med bingo, kortspel, dans och trädgårdsarbete.

  Men hur länge hade du haft ont i magen, undrar jag.
  – Tja, det blir väl en 40-50 år, säger Alvy.
  Oj! Det är ju nästan hela ditt vuxna liv?
  – Ja, så är det. Magkatarr blir en inte av med så lätt.

   
  Foto: Agneta Fridolf

  Foto: Agneta Fridolf

  Envisa magsmärtor
  Magkatarr är en inflammation i magsäckslemhinnan. Den orsakar smärtor och bullrig mage. Halsbränna, illamående och hungersug är också vanliga symptom. Alvy provade en hel del kurer mot magkatarren genom åren, berättar hon. Några fungerade bättre än andra.
  – En del har hjälpt, säger Alvy. Men magsmärtorna har alltid kommit tillbaka.

  Traditionella bitterörter
  Flaskan som Alvy fick med sig hem från hälsokostaffären heter Cynaramin. Den innehåller extrakt av maskros och boldo. Båda är bitterörter som är traditionellt använda mot magbesvär som uppkördhet, gaser eller nedsatt aptit.
  – Det hjälpte direkt, säger Alvy. Och så är det varje gång jag använder det. Jag tar några droppar i ett glas vatten och en stund senare mår magen bra.

  Effektiva droppar
  När Alvy först provade Cynaramin tog hon det varje dag. Nu, ett halvt år senare, behöver hon det betydligt mer sällan. Men det känns bra att ha en flaska på lut hemma i skåpen.
  – Så fort jag känner lite magont tar jag några droppar, säger Alvy. Då går det över. Sen behöver jag inte ta det alls på någon månad.

  Fortsätter hela livet
  Alvy har rekommenderat Cynaramin till många av sina vänner. Om de också har fått hjälp vet hon inte. De har inte hunnit ses på sista tiden. Men själv är hon mycket nöjd.
  – Jag tycker det är helt fantastiskt, får jag säga.
  Planerar du att fortsätta med Cynaramin?
  – Javisst! Så länge jag lever! säger Alvy och skrattar.

  Av Maja Sönnerbo

   

   

  Fler tips mot magkatarr

 • Ät regelbundet. Hellre lite och ofta än mycket och sällan.

 • Friterad, salt, rökt, stekt och starkt kryddad mat kan ge mer ont. Prova dig fram!

 • Hitta regelbundna sömnvanor och sov tillräckligt.

 • Motionera! Att röra på sig lindrar magbesvären.

 • Undvik tobak, kaffe och alkohol

 • Stressa ner! Testa att yoga, meditera eller träna mindfullness regelbundet.

 • Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra.

 • Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

  Krönikan

  För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

  magsyra_saltsyra

  Magspecial – magsyran är vår beskyddare

  Mage

  Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

  chokladask palmoljeodling

  Palmolja – en miljöbov i julmyset

  Eko/miljö

  Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

  Mathilda Zakrisson med katt

  Magkatarren försvann med kisel

  Mage

  På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

  tecken pa stress

  13 vanliga symptom på långvarig stress

  Mental hälsa

  Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

  brod

  Vad är det för fel på gluten?

  Krönikan

  Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

  Mage-tarm-tema: matsmältningen

  Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

  Mage

  Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

  kanel

  Kanel hjälper kroppen att bränna fett

  Hälsa

  Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

  julskinka

  Julens överlevnadsguide för intoleranta

  Kost

  Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

  vinnare_detox

  Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

  Hälsa

  Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

  patrik Wincent julklappar och en dator

  Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

  Krönikan

  Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

  Lena

  Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

  Sex- och relationer

  Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

  man läser på sin telefon

  Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

  Naturlig hälsa

  Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

  nio_anledningar_pyknogenol

  9 anledningar att äta pyknogenol

  Antioxidanter och fria radikaler

  Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

  rep som brister karin isberg

  Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

  Mental hälsa

  Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

  vad_ar_en_adaptogen

  Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

  Naturlig hälsa

  Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

  Buddha_bowl

  Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

  Recept

  Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

  Årets hälsoboost

  Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

  Hälsa

  Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

  Blue eye

  Så får du bättre syn – 6 tips!

  Naturlig hälsa

  Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

  kvinna äter vid datorn

  Din arbetsplats – en bakteriehärd

  Förkylning

  Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

  Sofia

  Nu sover Sofia som på moln

  Värk

  Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

  två flickor kramas

  Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

  Mental hälsa

  Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

  julgodis

  Fyra fina recept till första advent

  Hälsa

  Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

  Gunilla Andersson

  Nypon minskade stelheten

  Naturlig hälsa

  För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

  malena_sexualitet_lust

  Sex och sånt med Malena Ivarsson

  Sex- och relationer

  I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.