Annons
Annons

Bli fri från hormonella obalanser med komplementär hormonterapi

Ämnet hormoner är hetare än aldrig förr. Många kvinnor lider av hormonella obalanser kopplade till könshormoner såväl före, under som efter menopaus – men också av hypotyreos, alltså en underaktiv sköldkörtel, vilken har betydelse för många hundra olika kroppsliga funktioner och inte minst vår ämnesomsättning. För att få hjälp kan man vända sig till komplementär hormonterapi, en behandlingsform som dock än är svår att hitta i Sverige. Kurera tog ett snack med Sanne Lundblad som snart är en av Sveriges första läkarexaminerade komplementära hormonterapeuter och bad henne berätta mer.

Redaktionen

12 juni, 2016
Bli fri från hormonella obalanser med komplementär hormonterapi
Dela inlägget

Ämnet hormoner är hetare än aldrig förr. Många kvinnor lider av hormonella obalanser kopplade till könshormoner såväl före, under som efter menopaus – men också av hypotyreos, alltså en underaktiv sköldkörtel, vilken har betydelse för många hundra olika kroppsliga funktioner och inte minst vår ämnesomsättning.
För att få hjälp kan man vända sig till komplementär hormonterapi, en behandlingsform som dock än är svår att hitta i Sverige.
Kurera tog ett snack med Sanne Lundblad som snart är en av Sveriges första läkarexaminerade komplementära hormonterapeuter och bad henne berätta mer.

Sanne Lundblad läser en tvåårig utbildning vid Institutet för komplementär hormonterapi i Danmark. Utbildningen är startad av Caroline Fibæk som anses vara en av Skandinaviens mest kunniga inom ämnet kvinnohälsa och hormoner. Nästa år blir Sanne Lundblad läkarexaminerad komplementär hormonterapeut. Till dess föredrar hon titeln ”vägledare inom hormonell hälsa” – eller ännu hellre: ”hormonnörd”.
När hon är klar blir hon en av få i Sverige som kommer att arbeta med hormonterapi under benämningen komplementär hormonterapi. Idag åker många till Belgien för att få behandling.

Läs också: Hormonella obalanser hos kvinnor

Komplementär hormonterapi vs bioidentiska hormoner
Vad skiljer sig då mellan en person som jobbar med komplementär hormonterapi och någon som fokuserar på bioidentiska hormoner? Sanne Lundblad förklarar:
– Först vill jag poängtera att hormonterapi inte är en skyddad titel. Därför är det svårt för mig att uttala mig om hur alla hormonterapeuter arbetar men en komplementär hormonterapeut arbetar först och främst med kost och livsstil och bioidentiska hormoner ses mer som en absolut sista utväg vid hormonella obalanser.

Hormonbalanserande kost
Man kan idag läsa mycket om bioidentiska hormoner men desto mindre om hormonbalanserande kost, säger hon.
– Men jag hoppas att det är på väg att ske en förändring eftersom Mia Lundin snart kommer ut med en bok som tar upp ämnet hormoner och kost.
Det vore bra menar hon.
– Jag ser att många unga kvinnor som i teorin är för unga för att ha kommit i klimakteriet använder bioidentiska hormoner men vid många av dessa tillfällen kan en kostomläggning eller stressreducering vara svaret på hormonell obalans.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Livlös hud och viktökning
Hon förklarar sitt resonemang:
– Ett exempel kan vara en kvinna som följt en strikt lågkolhydratkost kombinerat med hård träning under längre tid som börjar att uppleva symptom på höga kortisolnivåer, alltså stress, eller låg ämnesomsättning och låga testosteronnivåer. För ja, hormonet testosteron styr även kvinnors sexlust.
Hon fortsätter:
– Denna kvinna känner sig trött, utan sexlust och har oregelbunden eller utebliven menstruation. Hon har problem med huden, livlöst hår och hon upplever att hon tar på i vikt istället för att gå ned som önskat.

Konsekvenser vid lågkolhydratkost
Sanne Lundblad menar att detta beror på att för lite kolhydrater påverkar hypothalamus i hjärnan som producerar största delen av de signalämnen som styr hormonproducerade körtlar som till exempel binjurarna eller våra könskörtlar.
– Hos läkaren visar kvinnans test på typiskt låga könshormoner och man vill ofta överväga en behandling med hormoner.
Hos en komplementär hormonterapeut vill man se på hur hon kan lägga om kosten, säger hon.
– Till exempel genom att tillföra mer nyttiga kolhydrater och komplettera med extra vitaminer, mineraler och örter som verkar stimulerande vid låg ämnesomsättning och på sådant sätt återskapa en hormonell balans.

Läs också: Lilla guiden till hormoner

Ingen diet passar allas genetik
En stressad och ångestfull person är sålunda i extra behov av kolhydrater, berättar hon. Detta eftersom kolhydrater är viktiga komponenter i skapandet av signalsubstanser som skapar välbehag. En kost låg på kolhydrater är alltså absolut inte för alla och kan ha förödande konsekvenser för hormonsystemet.

Genetiska variationer
Sanne Lundblad förklarar att eftersom alla personer är genetiskt olika, vilket kallas biokemisk individualitet – så läggs eventuella kostplaner efter detta.
– Till exempel kan en genetisk variation i det så kallade COMT-enzymet bidra till att nedbrytningen av katekolaminer i kroppen sker långsammare. Katekolaminer är en grupp av kemiska ämnen som kommer från aminosyran tyrosin och som insöndras av binjuremärgen vid psykisk stress och vid låga blodsockernivåer. Exempel på katekolaminer kan vara adrenalin, noradrenalin och dopamin.

Små kostförändringar kan göra mycket
COMT-enzymet är också nödvändig till att nedbryta catechiner ifrån grönt te och östrogen, berättar hon, och en variation av denna gen kan därför skapa svallningar, oro och ångest.
– Där kan en komplementär hormonterapeut rekommendera speciella tillskott som hjälper leverns arbete att bryta ner katekolaminer. För denna personen kan det vara viktigt att utesluta grön te ur kosten men för en annan person har grön te stora hälsofördelar.

Vilken är skillnaden mellan en behandling med bioidentiska hormoner och en med komplementär hormonterapi?
– Bioidentiska hormoner är framställda i laboratorier under kemiska processer. De räknas som medicinering och borde tas i samråd med läkare eller behandlare som har god kunskap om bioidentiska hormoner och som känner till din individuella hormonprofil. Livmoder och hjärta ska gärna kontrolleras regelbundet och behandling ska helst påbörjas inom fem år efter att du kommit i klimakteriet. De ska dessutom tas i en perfekt balans mellan till exempel östrogen och progesteron för att inte riskera att orsaka mer skada än nytta i hormonsystemet.
– Bioidentiska hormoner är vid vissa tillfällen fördelaktiga också inom komplementär hormonterapi men med en uppfattning om att det under vår fertila period och så länge kroppen är ägnad att producera könshormoner – det vill säga före cirka 35 års ålder – är viktigt att behandla den bakomliggande orsaken tillobalansen innan man medicinerar med hormoner.

Läs också: Bidrottningsgelé ger hormonbalans

När kan bioidentiska hormoner vara ett bra alternativ tycker du?
– Vid övergångsåldern när produktionen av östrogen och progesteron i stort sett har upphört kan det kan vara en god god idé att prova bioidentiska hormoner för att lindra eventuella besvär. Eller när man provat alla naturliga alternativ men problemen kvarstår.

Läs också: Debattartikel av Mia Lundin, expert på bioidentiska hormoner

Vanliga orsaker till PMS och andra hormonella obalanser
Det finns flera orsaker till varför hormonell obalans uppstår, berättar Sanne Lundblad.
– De vanligaste är stress, brist på sömn, övervikt och brist på näringsämnen eller för stort intag av socker och kolhydrater. Andra orsaker är kopplade till miljö och genetik, förklarar hon.
Just faran med stress är något hon vill poängtera särskilt.
– Många av oss har en önskan om att hinna mer än vi gör eller att vara alla till lags, vi ska hämta och lämna på dagis, laga mat, möten, deadlines och så vidare. Så kallad vardagsstress där vi konstant känner att vi, eller tiden, inte räcker till. En strikt diet eller träningsplan kan också vara enormt stressande – men också stress som i känslor och gamla oförlösta trauman, kan orsaka hormonella obalanser, säger hon.

Läs också: Vårt sköra och finstämda hormonsystem – så funkar det!

Obalans startar ofta av långvarig stress
Det som sker när kroppen utsatts för långvarig stress, förklarar Sanne vidare, är att våra binjurar producerar mer kortisol än normalt. Hon fortsätter:
– Och pregnenolon, som annars är förstadiet till bland annat våra könshormoner, går till att producera stresshormoner istället för till exempel progesteron, vilket kallas ”pregnenolone steal syndrome”.

Kan leda till trötta binjurar
Denna extrema efterfrågan på stresshormoner gör våra binjurar ”trötta”. När det sker slutar binjurarna att producera kortisol och aldosteron, vilket kallas binjuretrötthet, förklarar hon.
– Av den anledningen är det helt nödvändigt att se om en obalans i könshormonerna är stressrelaterad och först behandla med att reducera stress innan man balanserar könsormonerna. Symtom på stress kan vara diffusa och många av oss är konstant stressade utan att faktiskt veta om det själva.

Läs också: Allt fler får sköldkörtel- och binjureutmattning

Hur skulle en komplementär hormonterapeut behandla stressorsakad hormonell obalans?
– Metoder för stressreducering kan typiskt vara EFT eller TFT, olika avslappningstekniker eller naturliga tillskott som lugnar nervsystemet. Om det är svåra trauman som orsakat stress kan det vara nödvändigt att hänvisa till en duktig psykoterapeut. Ibland ska klienten bara ha tips till självomsorg. Vi ska inte underskatta det hormon som utsöndras vid njutning, oxytocin och kortisol är antagonister och ökad självomsorg och njutning balanserar stresshormonerna.

Ett holistiskt synsätt
Hon utvecklar resonemanget ytterligare och ger ett exempel.
– En klient som har fått diagnostiserat binjuretrötthet kan behöva hjälp till kostomläggningar. Det kan vara att finna metoder för att lägga om vanor såsom att byta ut kaffe mot ett alternativ som inte stimulerar binjurarnas produktion av stresshormoner till exempel.
Här kommer det superintressanta in i komplementär hormonterapi, resonerar hon.
– Vi arbetar alltid utifrån att sinnet och kroppen är en helhet där den mentala delen har stor påverkan på vår fysiska kropp. Även mental stress ger fysiska konsekvenser om den inte arbetas med. Vi kan fortsätta att medicinera fysiska symtom men om vi inte ser på orsaken till varför symtomen uppstår når vi aldrig varaktig balans.

Läs också: Experten: Därför får vi hormonella obalanser och PMS

Exempel på vad en individuell plan för kroppslig och psykisk balans kan bestå av:

• Stressreducering. Som i EFT eller TFT, avslappningsövningar.
• Omprogrammering av vanor.
• Kostplan utefter individuella behov. Hormonstöttande livsmedel och örter, till exempel linfrö innehåller stora mängder fytoöstrogener som kan ha positiv effekt vid låga nivåer av östrogen. Maca verkar hormonreglerande och är effektivt mot både låga östrogennivåer men också höga kortisolnivåer – och som även stärker sexlust. Läs mer om maca här.
• Motionsplan.
• Plan för att eliminera dysbios i tarmen eller svampinfektioner som kan störa konverteringen av aminosyror till vissa neurotransmittors, till exempel serotonin eller orsaka belastning för levern.
• Tillskott med vitaminer, mineraler, aminosyror.

Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Namn: Sanne Lundblad
Ålder: 29 år.
Bor: Jylland, Danmark men snart i Sverige.
Familj: Sambo och två barn Ask 2,5 år och Elven 2 månader.
Sysselsättning: Just nu mammaledig och studerar komplementär hormonterapi på ”institut før komplementær hormonterapi” i Danmark.
Bakgrund: Är född i Sverige men har under de senaste tio åren bott i Norge, Tyskland och Danmark. Har tagit kurser i META-hälsa, anatomi, fysiologi, farmakologi och patologi och nu valt att fördjupa sig i hormonell hälsa.
Bästa hälsotips:
– BALANS! Sund mat , massor av sömn och självomsorg. Droppa fanatiska dieter och träningsprogram. Lär dig att lyssna på kroppens signaler så kommer hälsa på köpet. När vi älskar oss själva vill vi också nära oss på bästa tänkbara sätt.
Synlig på sociala medier: Nyligen uppstartad blogg på sannelundblad.com eller visuellt universum på Instagram som sanne.lundblad

Komplementär hormonterapi
Komplementär hormonterapi är vad namnet antyder ett ”komplement” till konventionell medicin. Komplementär hormonterapi är skapad för att bygga en bro mellan den alternativa och den moderna medicinen.
– Nedtrappning av eventuell medicin ska ske i samråd med läkare och alla tillskott som nämns tas på eget ansvar. Informationen ska mer ses som en inspiration till att arbeta med egen hälsa än ett symtomverktyg eller ett alternativ till läkarbesök.

Det finns flera orsaker till hormonell obalans men de vanligaste är stress, brist på sömn, övervikt samt brist på näringsämnen – eller ett för stort intag av socker och kolhydrater. Vissa hormonella obalanser kan vara genetiskt betingade och andra är orsakade av miljögifter och hormonstörande substanser.

Obalanser i hormonsystemet kan visa sig som bland annat:
· Minskad sexlust
· PMS
· Ökad hårväxt
· Nervositet, ångest eller oro
· Depression
· Nattsvettningar
· Håravfall
· Återkommande infektioner och inflammationer
· Smärtsam och/eller oregelbunden menstruation
· Huvudvärk och migrän
· Trötthet
· Torra slemhinnor
· Infertilitet eller upprepade missfall
· Svampinfektioner och underlivskatarr
· Övervikt med mera.

Källa: Sanne Lundblad

Annons
Annons