Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!

Fakta: Thylakoider

Thylakoider – det bästa från spenaten
Kosttillskott med högt innehåll av det naturliga ämnet thyklakoider hjälper till att minska sötsug och hungerkänslor.
Thylakoider finns i gröna blad och är nödvändiga för fotosyntesen, alltså växternas förmåga att utnyttja solenergi som energikälla. Thylakoiderna i just Aptiless utvinns ur spenatblad och fem gram motsvarar 100 gram spenat och blandas i valfri dryck strax före måltid. Just Aptiless består av 100 procent spenat varav mer än 50 procent lättupptagliga thylakoider.

Fungerar det att bara äta vanlig spenat?
Nej, tyvärr. Att äta stora mängder spenat ger inte samma resultat på grund av att thylakoiderna sitter innanför spenatens cellvägg och människan saknar enzym som kan bryta ner och sönderdela cellväggen, vilket gör att thylakoiderna inte kan frigöras i matsmältningsprocessen. Därmed kan vi inte tillgodogöra oss dem när vi äter spenat i dess naturliga form, eller ens i pulveriserad form.

Skickar mättnadssignaler till hjärnan
Thylakoiderna fördröjer nedbrytningen och upptaget av fettet i maten vi äter, vilket leder till att matsmältningen pågår under längre tid och därmed utnyttjar hela tarmen. Finessen är då att mättnadshormoner frisätts mer effektivt, eftersom de produceras i slutet av tarmen. Med modern mat som vitt mjöl och vitt socker utnyttjas endast en liten del av tarmen och det är därför det inte blir någon mättnad. Mättnadssignalerna går till hjärnan och talar om att man är nöjd och suget efter ytterligare en portion eller sötsaker minskar eller uteblir.

Om man kunde sätta stopp för sötsuget och minska hungerkänslorna enkelt och naturligt, skulle du göra det då? Det är just vad Lisbeth Hersby från Ystad har gjort.
– Sedan jag började äta spenatpulver varje morgon har jag inte längre något sug efter sött – och har fått sy in mina favoritkläder, berättar hon.

Lisbeth Hersby har länge velat bli av med några kilon. Genom åren har hon provat ”allt”, berättar hon.
– Jag lovar, jag har bokstavligen gjort det. Jag är ju 59 år och har hunnit prova en hel del för att gå ner lite i vikt. Och inte bara en vecka här och där utan verkligen provat under flera månader i taget, men utan resultat.

► Läs också: Biggest loser-PT:ns 5 bästa tips för viktminskning!

 

Blev nyfiken på svensk forskning
En dag såg hon ett reklaminslag på TV om produkten Aptiless – ett spenatextrakt som innehöll något kallat thylakoider. Inslaget väckte hennes nyfikenhet.
– Jag såg att det bara innehöll sådant som är bra för kroppen och att det var Lunds universitet som stod bakom produkten. Jag tänkte att då måste det ju vara beprövat, berättar hon.
Vid en av hennes vanliga besök på hälsokosten i Ystad såg hon Aptiless stå på hyllan.
– Jag tänkte: ”Vad kul, där är den ju, den vill jag verkligen prova”.

Fungerar nästan för bra
Det var i september och sedan dess har hon ätit Aptiless. Hon har märkt stor skillnad, både när det gäller sötsug och mättnadskänsla.
– Jag har alltid haft en ordentlig godistarm, ett sug efter sött, men när jag hade ätit spenatpulvret i ett par månader så märkte jag att suget var borta, det fanns inte längre. Jag märkte också att jag höll mig mätt längre, säger hon.
Lisbet tycker nästan att Aptiless fungerar för bra eftersom mättnadskänslan sitter i så länge.
– Först blev jag nästan lite orolig och tänkte: ”Är det här möjligt? Varför blir jag inte hungrig?”, berättar hon.

► Läs också: 13 vetenskapligt uppbackade sätt att gå ner i vikt

Varit tvungen sy in kläderna
Men hungrig blir hon. Hon har bara inte samma sug efter mat längre och även om Lisbeth är vegetarian har spenatpulvret också bidragit till att hon fått en sundare kosthållning så att hon helt slutat med sötsaker.
– Suget efter en kaka, en extra portion eller mellanmål har helt försvunnit och därför har jag fortsatt med Aptiless, säger hon.
Lisbeth märkte att hennes kläder blivit större och även om vågen bara visade på minus några kilon hade hon blivit flera centimeter mindre.
– Jag har faktiskt varit hos sömmerskan och sytt in mina favoritkläder, särskilt byxor eftersom rumpan och låren minskat i omfång.

Bättre hy och välfungerande tarm
Hon har även fått andra effekter av spenatpulvret, som att hon behöver göra fler toalettbesök.
– Kroppen gör ju sig av med slaggprodukter och jag märkte att jag fick bättre hy, att huden plötsligt såg piggare ut och kändes mer elastisk, säger hon.
Att få bättre hy är inte ovanligt med en väl fungerande mage och mindre socker. Det var däremot inte något Lisbeth väntat sig.
– Nej, det var ren bonus. Jag är ju lite äldre och har några fina linjer men plötsligt såg jag tydligt i spegeln hur ansiktet såg fräschare ut.

Ha tålamod
Lisbeth åt Aptiless i tre månader innan hon tog ett kort uppehåll. Nu har hon börjat igen.
– Jag är ju jättenöjd så jag fortsätter. Jag är ju i en ålder då man annars lättare lägger på sig och man lätt kan börja se lite oformlig ut.

► Läs också – Forskning från Lund: Spenatextrakt ökar din mättnadskänsla

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta: Thylakoider

Thylakoider – det bästa från spenaten
Kosttillskott med högt innehåll av det naturliga ämnet thyklakoider hjälper till att minska sötsug och hungerkänslor.
Thylakoider finns i gröna blad och är nödvändiga för fotosyntesen, alltså växternas förmåga att utnyttja solenergi som energikälla. Thylakoiderna i just Aptiless utvinns ur spenatblad och fem gram motsvarar 100 gram spenat och blandas i valfri dryck strax före måltid. Just Aptiless består av 100 procent spenat varav mer än 50 procent lättupptagliga thylakoider.

Fungerar det att bara äta vanlig spenat?
Nej, tyvärr. Att äta stora mängder spenat ger inte samma resultat på grund av att thylakoiderna sitter innanför spenatens cellvägg och människan saknar enzym som kan bryta ner och sönderdela cellväggen, vilket gör att thylakoiderna inte kan frigöras i matsmältningsprocessen. Därmed kan vi inte tillgodogöra oss dem när vi äter spenat i dess naturliga form, eller ens i pulveriserad form.

Skickar mättnadssignaler till hjärnan
Thylakoiderna fördröjer nedbrytningen och upptaget av fettet i maten vi äter, vilket leder till att matsmältningen pågår under längre tid och därmed utnyttjar hela tarmen. Finessen är då att mättnadshormoner frisätts mer effektivt, eftersom de produceras i slutet av tarmen. Med modern mat som vitt mjöl och vitt socker utnyttjas endast en liten del av tarmen och det är därför det inte blir någon mättnad. Mättnadssignalerna går till hjärnan och talar om att man är nöjd och suget efter ytterligare en portion eller sötsaker minskar eller uteblir.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.