Tjej i röd klänning speglar sig

Medveten konsument – med stil

3 enkla DIY-tips

Så här enkelt gör du om en T-shirt till...
...ett linne - kolla här.
...en mössa - kolla här
... en tygpåse - kolla här


Du hittar en mängd andra smarta DIY-tips här
- och Elsa Billgrens bästa hållbarhetstips här

Hållbarhet är inte bara lin och hampa.
Med lite kreativitet och medvetenhet kan du bli en mycket bättre konsument.
Här följer några tips.

Stilmedveten är ett projekt som drivs av Sveriges Konsumenter, som är en obunden ideell organisation som jobbar för ökad konsumentmakt. Projektet Stilmedveten har funnits i tre år och man arbetar för att sprida kunskap om hållbar modekonsumtion på ett roligare och smartare sätt.

► Läs också: 18 enkla tips för att bli en medveten konsument

 

Ger idéer till DIY (Do it yourself)
Sandra Douglasdotter är kommunikatör på Stilmedveten.
– Det finns en allmän bild om att det hållbara är trist, bara ”lin och hampa”. Den bilden vill vi förändra, säger hon.
Stilmedveten ger dig idéer på hur du kreativt kan fixa något nytt av ett gammalt plagg, hur du tvättar rätt och vad du ska tänka på när du shoppar.
– Det blir allt vanligare att företag i modebranschen arbetar med hållbarhet. Till exempel Filippa K som jobbar genomgripande med hållbarhetsfrågor och Nudie som gör jeans av återvunnen bomull samt tar emot jeans för återvinning.

Reparera dina grejor
Många köper nytt för att det inte finns någon ekonomi i att reparera. Nu har regeringen föreslagit att momsen på reparationer av skor, kläder, hemtextil, läder och cyklar ska halveras till nästa år.
– Man ska ta hand om det man har. Om fler istället skulle reparera sina saker skulle vi spara resurser både vid tillverkning samt transport och det blir det mindre avfall. Klädbyte är också en superbra grej! Alla har något de tröttnat på eller vuxit ur. Klädbyten är socialt, billigt och roligt.

► Läs också: Så får du bort fläckar – naturligt!

Avfallstrappan – så här tänker du
Man kan föreställa sig att man står på översta trappsteget i en trappa. En trappa med avfall. För att leva hållbart bör vi stå kvar så länge som möjligt på steget högst upp.
– Har man något som absolut inte går att använda längre så kan man många gånger sy om det till något kul. En t-shirt kan bli en gympapåse, en tvättbar trasa eller ett hårband, avslutar Sandra Douglasdotter.

Läs också: Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

avfallstrappan illustration

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


3 enkla DIY-tips

Så här enkelt gör du om en T-shirt till...
...ett linne - kolla här.
...en mössa - kolla här
... en tygpåse - kolla här


Du hittar en mängd andra smarta DIY-tips här
- och Elsa Billgrens bästa hållbarhetstips här

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.