Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En grön växt

Bli mer klimatsmart du också

Fakta

Vill du få mer ekoinspiration? Titta in och följ Framtidsgårdens blogg: https://kurera.se/framtidsgarden

Att vara klimatsmart handlar om att medvetet minimera skadlig påverkan på klimatet. Men hur kan man gå tillväga egentligen? Vi på Kureraredaktionen frågade vår bloggare Julia på Framtidsgården om några handfasta tips på hur vi alla kan hjälpa till och bli mer klimatsmarta.

Bild på framtidsgården

Familjen på Framtidsgården

 

1. Odla själv: Alla kan odla idag, i fönstret, på balkongen, i trädgården eller gå med i en stadsodlingsrgrupp. Det nya heta heter 'urban gardening', och alla är välkomna. Örter är busenkelt och kräver väldigt lite. Vi har gurkor som hänger i fönstren och tomater i stora krukor i farstun. Gå en odlingskurs eller testa dig fram alldeles själv.

2. Semestra i Sveriges natur: Skippa flyget och ta tåget. Upptäck vilket otroligt vackert land vi lever i. Vandra i fjällen det är svindlande vackert. Våga tälta, våga ta med barnen!

3. Köp lokalproducerat och ekologiskt: Lokalproducerat minskar transporterna och ekologiskt användandet av konstgödsel. Låt allt det du ändå måste konsumera vara miljömärkt. Köp ekologisk mat, ekomärkta kläder och ekologiska tvättprodukter.

4. Konsumera mindre: Fråga dig själv innan du köper om du verkligen behöver den där prylen. Alternativt köp begagnat. Vintage rules!

 

5. Ät vegetariskt: Grilla grönsaker i sommar! Naturvårdsverket skriver; kött är den livsmedelsgrupp som står för störst andel av den livsmedelsrelaterade klimatpåverkan. Dagens svenska animaliekonsumtion är ur ett sådant perspektiv inte hållbar.

6. Byt ut alla dina lampor till LED-lampor: Sänk dina elenergikostnader och bidra till en bättre miljö genom mindre elanvändning och därmed mindre CO2-utsläpp. Vidare minskar du belastningen på miljön genom att använda LED lampor som inte innehåller bly eller kvicksilver.

Av Redaktionen

 


Fakta

Vill du få mer ekoinspiration? Titta in och följ Framtidsgårdens blogg: https://kurera.se/framtidsgarden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.